ZETApress

hírportál

Bekeményít az MKKSZ

Janics sem mehet ingyen Szerbiába. A mai elnökségi ülés elején a tagok minősített többsége amellett a korábbi elvi állásfoglalás betartása mellett állt ki, hogy 17 évesnél idősebb világ-, vagy Európa-bajnoki dobogós, gyorsasági, illetve maratoni versenyzőt nem adnak ki más országnak ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Ehhez kapcsolódva határozat született arról, hogy sem Douchev-Janics Natasa, sem Paksy Tímea, sem Csipes Tamara ország váltásához nem járul hozzá az elnökség. Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte a szövetségnek, hogy Szerbiában folytatná a pályafutását, mert férje, Andrian Douchev edzői állást kapott Szerbiában és szeretnék egyben tartani a családjukat. Dr. Baráth Etele elnök ugyanakkor a mai elnökségi ülésen beszámolt arról, hogy a szerbek tájékoztatása szerint ők nem kezdeményezték Douchev-Janics hazaköltözését, sőt a férjének sem ajánlottak edzői állást Szerbiában!

A sportolónő átigazolási szándékával kapcsolatos tények megismerése után az MKKSZ elnöksége úgy döntött, hogy Douchev-Janics Natasa csak abban esetben indulhat már jövőre szerb színekben világversenyen, ha felkészülési hozzájárulásként 150 ezer euró megfizetésre kerül érte október 31-ig a szövetség részére. Ezt az összeget az MKKSZ a Kolonics György Alapítványon keresztül utánpótláskorú versenyzők támogatására fordítaná.

Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, sőt az MKKSZ saját facebook-oldalán is szavazásra bocsátottuk a kérdést és a megkérdezettek, valamint a válaszadók többsége azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért szerintem nem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk, ha továbbra is fenntartja a szándékát és el akar igazolni. Ráadásul őt 12 éve magyar edzők készítik fel, ha elmegy innen, akkor elviszi annak a szakmai tudásnak egy jó részét, amely évtizedek óta biztosítja a sportág eredményességét Magyarországon ? mondta Baráth Etele.

Az elnökségi ülésen ehhez kapcsolódva arról is határozat született, hogy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem a négyszeres vb-győztes, Ausztráliába tartó tavaly az év sportolónőjének megválasztott Csipes Tamara ország váltásához nem járulnak hozzá. ? Paksy Tímea úgy nyilatkozott, hogy elsősorban az edzői karrierjét szeretné Ausztriában építeni, ezért az ő esetében azon leszünk, hogy megteremtsük számára az edzősködés lehetőségét Magyarországon ? nyilatkozta az MKKSZ elnöke.

A szövetség elnöke hozzátette, tisztában van a sportág vezetése azzal, hogy a kajak-kenu válogatott közvetlen élvonalát leszámítva sok kiváló sportoló anyagi feltételek hiányában nem jut elég versenylehetőséghez, megélhetése nem biztosított. Az utóbbi hetekben azonban kiderült, hogy kormányzati szándékok szerint a sikeres egyéni olimpiai sportágak pluszforrásokra számíthatnak, amelyeknek segítségével megállítható lenne a sportolók külföldre áramlása. A sportág vezetése holnap Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat egyeztetést.

Szóljon hozzá!