ZETApress

hírportál

McDonald?s Kihívás Napja

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egésznapos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül ? tudtuk meg a minapi sajtótájékoztatón.

A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1570 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint nyolcmillió negyedórás testmozgást végeztek. 1991-től eddig minden Kihívás Napján részt vettek: Gyöngyöshalász, Szentes, Zagyvarékas, Budapest III. kerület.

A Kihívás Napjának célja, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt. Az idei megmérettetésre május utolsóelőtti szerdáján, 20-án kerül sor.

A 2009. évi kiírásban egymással párhuzamosan két rendszert hirdettünk a McDonald’s Kihívás Napja programjaként. Egyikben a települések önállóan, hagyományos, korábbiakból ismert módon versenghetnek és részesülhetnek annak díjazásából. A másikban ? külön kiírás alapján ? a Többcélú Kistérségi Társulás nevezése alatt vehetnek részt a települések. Amennyiben egy település mindkét rendszerben részt kíván venni, úgy külön-külön kellett ezt a szándékot a nevezéssel kinyilvánítani. Az önkormányzatoknak és a Többcélú Kistérségi Társulásoknak megküldött nevezési lapok visszaküldésével március 31-ig lehetett jelentkezni erre a vetélkedésre.

A települések hét kategóriában küzdenek a Magyarország legsportosabb települése 2009-cím elnyeréséért és az ezzel járó gyönyörű serlegért. A települések versenybizottságai folyamatosan összesítik az eredményeket, és azokat háromóránként az országos játékközpontba küldik.

A játékközpontban ? a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel és módszerekkel ? gyűjtjük, dolgozzuk fel és értékeljük az adatokat. A valószerűtlennek tűnő eredményeket felügyelőink segítségével ellenőrizzük. A játéknap végén hirdetünk ? nem hivatalos ? végeredményt. A benevezett falvak és városok közül az a település lesz a kategória-győztes, ahol a 15 perces regisztrált sportolások aránya a lakosság lélekszámához képest a legmagasabb. A játéknap során folyamatosan tájékoztatjuk a médiát a Kihívás Napja eseményeiről és a verseny állásáról, és a honlapon is friss információkat lehet majd találni.

Sportaktivitásnak számít minden olyan, legalább 15 percig tartó fizikai erőkifejtés, amiért a résztvevők sem fizetést, sem egyéb ellenszolgáltatást nem kapnak, azaz nem munkát végeznek. Egy-egy személy a Kihívás Napján több sportolással is hozzájárulhat települése sikeréhez. A játékban a települések az alábbi kategóriákban mérkőznek egymással: a 700 főnél kisebb lélekszámúak; a 700 ? 1499 fő közötti lélekszámúak; az 1500 ? 2999 fő közötti lélekszámúak; a 3000 ? 7999 fő közötti lélekszámúak; a 8000 ? 25 ezer fő közötti lélekszámúak; a 25 ezer ? 70 ezer fő közötti lélekszámúak és a 70 ezer feletti lélekszámúak.

Az egyes kategóriák győztesei elnyerik a Magyarország legsportosabb települése címmel járó serleget. A mezőny első felében végzett települések közül 21-et sorsolás útján díjazásban részesítünk, olyan arányban, amekkora az egyes kategóriákban versengő települések aránya az összes nevezőhöz képest. Ezért előfordulhat, hogy az eddigiektől eltérően egyes kategóriákban eltérő számú, akár 3-nál kevesebb, vagy annál több díj kerül kisorsolásra húsz-, harminc-, ötven-, hetvenöt-, száz-, százötven- és kétszázezer forintértékben. Amennyiben egy kategórián belül két vagy több település (az arányszám tekintetében) azonos eredményt ér el, akkor a Magyarország legsportosabb települése 2009-díjat megosztva adjuk át.

A Kihívás Napján nemcsak a települések, hanem a versenyben résztvevő személyek is értékes nyereményekben részesülhetnek. A településeknek lehetőségük van arra is, hogy a sportprogramok résztvevőit a Kihívás Napja ajándéktárgyaival jutalmazzák. Május 20-án nem csak sportol, táncol is az ország. Erről szóló írásunk a minap jelent meg portálunkon.

A játéknapon folyó küzdelemben a résztvevő Társuláshoz tartozó települések (kettő, vagy több) kistérségen belül egymással vetélkednek saját, tetszőleges rendszerükben. Egy település ettől függetlenül önállóan is részt vehet a Kihívás Napja települési hagyományos versenyében, de ehhez külön is kell neveznie!

A helyi szervezőknek a helyi McDonald?s Kihívás Napi eseményekről előzetesen mindössze egy programot, majd azok lebonyolítását követően a verseny napján egy a tartalomra vonatkozó rövid beszámolót kell küldeniük a versenyközpontnak, lehetőleg néhány digitális fotó kíséretében. (Ez az adatszolgáltatás is eltér a települési Kihívás Napja gyakorlatától.) A résztvevő és adatot szolgáltató kistérségek között összesen 600 ezer forintértékben sorsolunk ki díjakat. A kistérségek között nem hirdetünk versenyt, így nincsenek helyezések sem.

Mindezeken túl felhívással fordulunk kedves egykori és mai játékostársainkhoz: Magyarországon 1991 óta rendezzük meg a McDonald?s Kihívás Napját, bizonyosak vagyunk abban, hogy sokaknak fűződik maradandó élménye a közös sportolásokhoz. Ezért játékra invitáljuk a nosztalgiára hajlamosakat ? írják meg, milyen emlékeik vannak az első Kihívás Napjáról, amin részt vettek.

A Te osztályod nyerte meg az iskolai háziversenyt? Ti lettetek a legsportosabb község a megyében? Legyőztétek a szomszéd kerületet? Van egy sportos retró osztályfényképed? Küldd be a sztoridat vagy a fényképedet az e-mail címre! A legjobbakat a McDonald’s ajándékkal díjazza ? tudatta az Országos Szervezőbizottság.

Szóljon hozzá!