ZETApress

hírportál

Helsinkitől Moszkváig Kárpátival

Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok, a magyar vízilabdasport kiemelkedő alakja. 17 éves volt, amikor először nyert olimpiát, 34 éves, amikor visszavonult az aktív sportolástól, s utána Gyarmati Dezső mellett még sokáig volt a válogatott társedzője. Az Alexandra Kiadó most két könyvét jelentette meg.

A Medencék, gólok, pofonok ? Helsinkitől Moszkváig című műve először 1982-ben jelent meg. A 392 oldalas könyv most az Alexandra Kiadó gondozásában lát ismét napvilágot a Jeney Lászlóval közösen megírt Melbourne, Miami, Margitsziget ? Két olimpiai bajnok élményei című 200 oldalas nagy sikerű Kárpáti-kötettel együtt, amely a legendás 1956-os olimpia utóéletéről szól.

Lebilincselően olvasmányos sajátos humorú visszaemlékezésében a vízipóló legendás időszakának történetét idézi fel az 1952-es 15. Nyári Helsinki Olimpiától egészen az 1980-as 22. Nyári Moszkvai Olimpiáig. A szerző valódi öniróniával, de mindig nagy szenvedéllyel és szeretettel mesél a sportágról, a sikerekről és a mélypontokról is.

Komolyan mondom, kezdek aggódni. Ez itt már a negyedik könyv, amely az én arany csengésű, ám egyébként végtelenül szerény nevem alatt jelenik meg. Rossz rágondolni, mi lesz, ha ez elhatalmasodik rajtam. Ott volt Bernhard Shaw. Vagy gondoljunk csak Jókai Mórra. Ők is nekiültek, írták egyik könyvet a másik után, és mire jutottak? ? olvashatjuk Kárpáti György könyvének bevezető soraiban. A 2012-es 30. Nyári Londoni Olimpia idejére kiadott műből is kiéreződik, hogy szerzője az élsport világa után a szavak medencéjében is sikerrel küldi kapura a labdákat.

Margitszigettől Londonig

Érkezzünk el most a múltból a jelenbe, Moszkvából és Margitszigetről Londonba, de maradjuk továbbra is a vízilabdánál. Férfiválogatottunk a románok csütörtöki legyőzése után ma este a házigazda Nagy-Britannia válogatottjával mérkőzik csoportjában. Női válogatottunk számára tegnap vereséggel fejeződtek be a csoportküzdelmek, a spanyoloktól kaptunk ki 13:11-re. Lányaink holnap délután orosz lányok ellen ugranak vízbe a negyeddöntő direkt kieséses mérkőzésén.

2 hozzászólás

  1. Dr. Kárpáti György: Medencék, gólok, pofonok ? Helsinkitől Moszkváig című kötetét a szerző 2012. augusztus 17-én, pénteken 18 órától dedikál a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban. A dedikáláson szeretettel várjuk Önöket!

Visszajelzések

  1. Már Londonban a csapat | ZETApress