ZETApress

hírportál

Eredményes poha-rakás

A szombati REGŐ-MAFC Páros Tenisz Kupán a Sport Poha-Rak is jelen lesz. A múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Héri Márti elmondta, hogy remek sikereket értek el az áprilisi, németországi világbajnokságon. Ehhez a tél végi nemzeti versenyeken át vezetett az út.

A Sport Poha-Rak /Speed Stacks Hungary versenyt hirdetett minden korosztálynak február 25-e és március 3-a között. Az ország 5 helyszínén: Barcson, Szombathelyen, Szentendrén, Budapesten és Kiskunfélegyházán kerültek megrendezésre az országos ranglista versenyek, melyeken bárki, aki már megismerkedett a sporttal részt vehetett, hogy felkerülhessen a magyar és nemzetközi ranglistára. A legjobb időt és a nemzetközi eredményekre alapuló szintidőket elérőknek lehetőségük nyílt a 2012-es Sports Stacking Világbajnokságon résztvevő magyar keretbe bekerülni.

A nemzetközi szabályok alapján összeállított verseny a WSSA kódrendszere szerint került megrendezésre. Egyéni: 3-3-3 vagy 3-6-3 és Teljes Sorozat. Páros: a teljes sorozat kirakása (egy versenyző csak jobb, a másik csak a bal kezét használhatja). Szülő-gyermekpáros: teljes sorozat, párban. Csapatváltó: 3-6-3 sorozat (4 versenyző részvételével, a legidősebb versenyző korcsoportjában).

WSSA Hungary a nemzetközi szövetségnek elküldte azoknak a versenyzőknek a névsorát és eredményeit, akik mindhárom versenyszámban teljesítették az előre meghatározott korosztályos szintidőket. Bob Fox a WSSA (World Sports Stacking Association) elnöke és versenyszervező bizottsága szakmai véleményezése után meghívta a korcsoportok legjobbjait, összesen 24 versenyzőt, melyből a versenyre való kijutást 17-en tudták bevállalni, mivel ez önköltséges volt: egy 8 éves, két 9 éves, hat 10 éves, egy 11 éves, három 12 éves, egy 13 éves, egy 16 éves, valamint 4 felnőtt versenyző képviselte Magyarországot!

A nemzetközi Sport Poha-Rak Szövetség (WSSA) X. Világbajnoksága Európában először került megrendezésre április 13-15-én Németországban, a Frankfurt melletti Butzbachban. 19 ország: Ausztrália, Anglia, Új-Zéland, USA, Kanada, Fülöp-szigetek, Malajzia, Dél-Korea, Japán, Németország, Brazília, Kolumbia, Izrael, Svájc, Dánia, Hong-Kong, Spanyolország, Írország és Magyarország 250-nél több 5 és 77 éves kor közötti versenyzője mérte össze leggyorsabb időeredményeit! Minden résztvevőnek lehetősége volt egyéni, páros és csapatversenyben való szereplésre.

Magyarország U10, U12 és +35 éves korosztályú négy ötfős csapatot is indított. Azokban a korcsoportokban, ahol nem volt elég versenyző egy csapatra, a nemzetközi szövetség felszólítására vegyes csapatokat szerveztek meg. A 13 éves Kovács Zsófi Malajzia, Kolumbia, Új-Zéland, Magyarország nemzetközi csapatban szerepelt. A 16 éves Szalai Viki Izrael, Hong-Kong, Brazilia, Magyarország vegyes csapatban játszott, míg a 9 éves Szentgyörgyvölgyi Evelin és a 10 éves Kassai Áron USA, Dél-Korea és Spanyolország azonos korú gyermekeivel együtt versenyezhetett.

A verseny különlegessége nemcsak a kicsiktől az idősekig korosztályok versenyeztetése, hanem emellett a szülő-gyerek páros verseny és különböző fajta csapatversenyek voltak. A másik érdekesség, hogy nemcsak az 1, 2. és 3. helyezésért lehetett érmet szerezni, hanem aki a kisdöntőben szerepelt és a 3. helyért játszott, a 4. helyért is kapott érmet! Az elődöntőkből legjobb 10-es döntőbe jutó versenyző és a párosoknál a legjobb 5 csapat is érmet szerezhetett. Így a VB-n először szereplő magyar csapat legtöbb tagja több éremmel tért haza! 17 versenyzőnk közül nyolcan a korosztályuk 10-es döntőjébe került és mindenki egyéni csúcsot döntött több versenyszámban is!

A legszorosabb versenymezőny a 11-16 éves korosztályban volt, ahol az amerikai, kanadai, németországi és Fülöp-szigeteki csapatok már több mint 8 éve rendszeresen uralják a nemzetközi éremtabellát. Ennek ellenére versenyzőink ott is helytálltak és Magyarország leggyorsabb poharazója, Szalai Viki (16 éves) Tárnokról országos csúccsal került a 10-es döntőbe két versenyszámban is! Országunk legjobb eredményét Vízhányó András, 8 éves versenyzőnk Kiskunfélegyházáról érte el a teljes kör versenyszámban ahol 3. helyével bronzérmet nyert!

Szóljon hozzá!