ZETApress

hírportál

Feladják a címvédők?

A szombati budapesti rajtot követően vasárnap délután kettőkor a versenyben élen álló és háromszoros bajnokcsapat navigátora, Daniella Ulrichova súlyos sérülést szenvedett a francia olasz határtól néhány kilométerre, a három napos szuper maratoni etap első délutánján. Az egyik ellenőrző pontot próbálta gyalog megközelíteni az Alpok egyik jeges útján, amikor Daniella megcsúszott és szerencsétlenül esett.

A helyszínen a 44-es csapat egyik tagja, Dr. Kapitány László orvos látta el a sérülését. Első ránézésre térdszalag szakadásnak tűnt. Javasoltam, hogy azonnal röntgeneztessék meg egy helyi klinikán! ? mondta Kapitány doktor nem sokkal az eset után. ? Nagyon valószínű, hogy műtéti beavatkozásra szorul ? tette hozzá Kulcsár Gabriella, dunaszerdahelyi ápolónő, aki a sérült szlovák versenyzőnek tolmácsolt a helyszínen.

Danka Ulrichova sokkos állapotban, erős fájdalmakkal szállt vissza a férje által vezetett Nissan Navarrába. Nem tudták eldönteni, hogy feladják-e a versenyt, vagy sem. Az elszántságukról és nyerni akarásukról ismert Ulrichék délután 5-kor sms-ben jelezték, hogy Danka fájdalmai enyhültek és folytatják a versenyt, de mindenképp kivizsgáltatják a sérülést menetközben. Az első nap után az Ulrichék még az élen álltak. Ha nem is adják fel a versenyt, jelentős hátrányban vannak.

Ez már a második komoly lábsérülés az idei Bamakon. Az 56-os csapat lábtörés miatt kényszerült feladni a versenyt még a futam első napján, Várpalotán. A 122-es rajtszámú bogárhátú Baja Volkswagenről is többen azt a hírt terjesztették, hogy feladták a versenyt. A csapat Székesfehérvárról visszafordult, mert a motorjuk meghibásodott, de nem adták fel. Vasárnap reggel újra indultak. Tegnap este már Genovában volt Tamás Béla.

A Budapest-Bamako Rallye nemcsak a versenyzők tudását és kitartását teszi próbára, de az idegek is sokszor pattanásig feszülnek. A 113-as Hummer pilótája és navigátora (szintén férj, feleség duó) heves vitába keveredtek az első speciális szakaszon. A vita odáig fajult, hogy Michaela Volfova kiszált az autóból és otthagyta férjét. A cseh Hummer csapatból kiszivárgott hírek szerint az asszony ma válóperi kerestet ad be Prágában.

Az első, Budapest-Brescia etapot a 130 csapatból 73 teljesítette sikeresen. A Bakonyban, az Őrségben és Szlovéniában is voltak speciális szakaszok. A csapatok jelentős része éjfél után érkezett célba. Az ezután következő három napos szuper maratoni etap távja, közel 3000 kilométer.

Vasárnap reggel fél hétkor rajtolt a mezőny. A szakaszon változott az optimálisan kiválasztott útvonal, mert az olasz Argentre határváros után a franciák nem kotorták el a havat és két méteres hótorlasz állta a versenyzők útját. Minden csapat visszafordult. A Bamako sajátságos szabályrendszerében az Isten akarata paragrafus miatt az ilyen szakaszokat nem törlik. Az indulóknak maguknak kell mérlegelni és dönteni. Nem kizárt, hogy sokan több száz kilométeres kerülővel jutnak el a hótorlasz másik oldalára, hogy az értékes pontokat begyűjtsék.

A vasárnap éjszakát a csapatok nagy része mozgásban töltötte. A 39. helyen álló Dusty Fox csapat tagjai ma reggel egy barcelonai benzinkútnál elmondták, hogy egész éjjel vezettek. A svéd trió egyik tagjai mindig hátul aludt. Váltogattuk egymást. Szeretnénk, hogy kedden még sötétes előtt érjünk be a marokkói célba ? mondta Martin Klar. A versenyzők a mai nap folyamán hajóznak át Afrikába. Az etap befutója szerda reggel 7-kor van a marokkói Erg Chebb-i dűnék lábánál. Az egyben az első szaharai etap rajtja is.

Gyarapszik az utazó könyvtár

A spanyol benzinkutaknál külföldön élő magyarok adják le használt könyveiket. Az egyetlen Bamako-ban élő magyar kérése az volt a rallye szervezőihez, hogy hozzanak néhány magyar könyvet. Nagy Péter a bamakoi Mali-Magyar baráti társasággal karöltve szeretné lerakni az első afrikai magyar könyvtár alapjait. Az Év versei 2008, Az év novellái 2008 és Berta Zsolt: Jancsiszög című regényével indult a könyvtár szombat reggel Afrikába. Mára már 15 kötetre bővült a guruló könyvespolc.

Tegnap Montpellierben egy Franciaországban tanuló magyar egyetemista hozta le néhány használt könyvét. Ma reggel pedig Barcelonában egy benzinkút parkolójában kaptuk meg a Mikor mondjuk nemet, és hogyan ? avagy az út az önbecsüléshez című kötetet ? mondta Villám Géza a futam fővédnöke. ? Nem hiszem, hogy nagy lesz a tolongás ezért a kötetért. Itt az emberek leginkább a fizikai értelemben vett helyes utat keresik ? tette hozzá Szabó Eszter önkéntes könyvtáros.

A könyvtár referencia szekciójában a Szahara overland című kötet és a Lonely Planet Kiadó Nyugat-Afrika könyve is megtalálható a fontos helyi térképek mellett. A könyvtár a futam indulói részére a rallye minden táborhelyén és fontosabb ellenőrző pontján igénybe vehető. A könyv adományokat ma a spanyol A7-es autópálya benzinkútjainál és a kompkikötőkben várják a 409-es rajtszámú guruló könyvtárhoz, holnap pedig Kelet-Marokkó nagyobb városaiban és üzemanyagtöltő állomásainál lehet jelentkezni könyvekkel.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ötödik nap a Bamakon

Szóljon hozzá!