ZETApress

hírportál

Búcsú a Császártól

Tegnap este 6 órakor az Üllői úton a Paks elleni gól nélküli döntetlenre végződő szezonzáró mérkőzés előtt búcsúztak el tisztelői az egy hete elhunyt Császártól, Albert Flóriántól.

A 70 éves kort megélt, 1967-es aranylabdás futballistát szombaton ravatalozták fel a 2007. decemberben róla elnevezett stadionban. Reggel 9-től este fél 7-ig róhattuk le kegyeletünket a nemzeti színű magyar és a zöld-fehér Fradi-zászlóval letakart koporsója előtt. Egy vitrinben az öklömnyi aranylabda árválkodott, a koporsó mellett tisztelői álltak díszsorfalat.

Déltájban jártam ott, s mintegy félórát tartott, míg fegyelmezett sorban, csendben elvonultunk koszorúkkal elborított ravatala előtt. Addigra Schmitt Pál köztársasági elnökünk is lerótta kegyeletét. A MOB korábbi elnöke ? párbajtőr olimpiai bajnokunk ? barátként, sporttársként emlékezett Flóriánra.

A temetés tegnap délben kezdődött az Óbudai temetőben. Szűk családi körre számítottak, mégis több százan voltak a temetőben. Orbán Viktor miniszterelnök is eljött, s ott volt a kormány részéről Czene Attila úszó olimpiai bajnok, a NEFMI sportért felelős államtitkára is. A MOB-ot Molnár Zoltán főtitkár képviselte. A játékostársak közül Mészöly Kálmánt (Vasas), Rákosi Gyulát (FTC), s a Fradiból a Honvédba igazolt Szűcs Lajost ? felesége, Pécsi Ildikó társaságában ? is felfedeztem az m1 képernyőjén, ahol Novotny Zoltán rádióriporter, az MSÚSZ örökös tiszteletbeli elnöke emlékezett Flórira. A művészbarátok közül Koós Jánost láttam a temetőben.

A temetést Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta a római katolikus egyház szertartása szerint. Az MLSZ nevében Csányi Sándor elnök, az FTC nevében Kubatov Gábor klubelnök búcsúzott. A sírba tétel előtt lekerültek a zászlók a koporsóról, s egyiket az elhunyt lánya, a másikat a fia kapta emlékül. Ott voltak velük az unokák is.

Az esti, Paks elleni meccs előtt a szurkolók méltóságteljesen vonultak az Üllői úti Albert Stadion elé. Sokukon zöld-fehér sál, másokon Albert Flórián feliratú fekete sísapka volt. A klubház előtti gyászkeretes fotó előtt mécsesek százai égtek. Odabenn, az elsötétített nézőteret gyertyák ezrei világították meg a 20 perces emlékezés alatt. A sportszerű mérkőzésen kiharcolt döntetlennel a Fradi végül a tizedik helyen zárta az őszi szezont.

Ha az NB I-es bajnokság véget is ért, labdarúgóink mégsem pihenhetnek. Válogatottunk november 11-én, pénteken 18 órakor a Puskás Ferenc Stadionban Liechtensteinnel, november 15-én, kedden 20:30-kor Poznanban Lengyelországgal játszik barátságos mérkőzést. A népstadionbeli Albert Flórián-emlékmeccset ingyen nézhetik meg a szurkolók, de regisztrációs jegyet kell rá váltaniuk! A szektort mindenki maga választhatja meg. Utána az 1953-ban átadott százezer fős stadion lebontásra kerül, hogy 2015-re egy új 55 ezer fősre bővíthető, negyvenezres aréna épüljön fel a helyén.

Szóljon hozzá!