ZETApress

hírportál

Igyál, vagy vezess!

Jövő csütörtökön sorsolják ki a 16. Magyar Borok Útja Rallye rajtszámait a Gellérthegyen. A több mint 700 kilométeres versenyen idén is Komáromi Endre lesz a biztonsági igazgató. A nyugdíjas rendőrezredest arról faggattam, hogy mire vigyázzunk a hosszú út során?

Igyál, vagy vezess! ? lesz a verseny jelmondata, hiszen a 13 borospincében és két pálinkafőzdében állandó kísértésnek lesz kitéve a mintegy száz páros augusztus 26-28-án. Mivel csak egyikük vezet, napi váltásban kell feláldoznia magát valakinek, hogy társa nyugodtan kóstolhassa a jobbnál-jobb nedűket. Az esti célban aztán a vezető is bepótolhatja a nappal elmulasztottakat.

A reggeli rajtnál ? mivel a szondáztatás zárt parkolóban történik ? nem szabálysértés az ittasság. Ha a társ józan és jogsija is van, akkor neki kell vezetnie, ha ő sem, akkor nem mehetnek tovább. Nem csak itt kell viszont józannak lenni, hanem útközben is annak kell maradni, mert ott is számíthatunk szondázásra. A büntetési tételek nagyon magasak. Egy pohár bor 150 ezer forintos, két pohár kétszáz-, három pohár meg háromszázezer forintos büntetést von maga után.

A verseny első napja viszonylag szűk, kanyargós utakon zajlik. Agárdról Somlóhegyre megyünk, erre még sosem vezetett a rallye útvonala. Nem bánják meg, akik eljönnek! Igaz, nem lesz egyszerű feladat a keskeny hegyi utacskákon gyorsan, de szabályosan végighaladni, mert a sebességhatárokat itt is be kell tartani. Szentgyörgyvár, majd Nagyrada lesz az újabb megálló, s ide is sikerült bejáratlan utakat találni. A társelnök remek pincéket derített fel.

A sebességhatárok betartását naponta 10-10 radarral mérik a rendőrök, s a gyorshajtókat pénzbírsággal sújtják. Mindenütt a helyi kapitányságok végzik a munkát, így ez külön terheket nem ró a szervezőkre. A nemrég módosított KRESZ-ben szigorodtak a büntetési tételek: többet kell fizetnünk és több büntetőpontot is kapunk, ha lebukunk. A jogosítványt viszont július elsejétől már nem vonhatja be a rendőr a helyszínen akkor sem, ha elszíneződik az alkoholszonda.

S mi lesz, azzal a járművezetővel, akit ?versenyen kívül? kap ittas vezetésen a rendőr két falu között az országúton? Sorsára hagyja vajon a nála hagyott jogosítvánnyal és tántorogjon haza egyedül ? hátha útközben elgázolják ?, vagy beülteti a rendőrautóba és hazaviszi? Ott kell-e hagyni az autóját az országúton ? kitéve az odatévedő kocsi-tolvajok kénye-kedvének ?, vagy a rendőrök gondoskodnak az elszállításáról? Komáromi ezredes elmondta, hogy az ittas járművezetőnek magának kell gondoskodnia saját maga és járműve további sorsáról, az autóját viszont nem vezetheti tovább. Reméljük, hogy ezzel még inkább elvettük mindenki kedvét az ittas járművezetéstől, hiszen részegen még kerékpározni sem szabad!

Komáromi Endre volt rendőrkollégáival együtt mindent megtesz a rendezvény sikeréért, biztonságos lebonyolításáért. Ahhoz, hogy idén se legyen baleset, idén is biztonságosan hazaérkezzünk, megint fontos lesz mindannyiunk józansága és szabálytisztelete is! Az eddigi 15 boros futam tapasztalatai alapján aggodalomra semmi okunk!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Danvizsga Komáromban | ZETApress

Szóljon hozzá!