ZETApress

hírportál

Fogathajtás az EU-csúcson

Sportügyekben a sportigazgatók informális értekezletével zárul a magyar EU-elnökség. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárának elnökletével tartotta Gödöllőn a magyar-EU elnökség sport témájú, hivatalos záróeseményét, a kétnapos Informális Sportigazgatói Értekezletet.

A magyar EU-elnökség fő célkitűzése a sport uniós jövőjének biztosítása volt. A sport az európai uniós politika új területe. Helyzetét jelenleg három fő tényező határozza meg: az alig több mint egy éve hatályba lépett Lisszaboni Szerződés, a 2011. január 18-án nyilvánosságra hozott Európai Bizottsági Közlemény, és az unió első Sport Munkaterve ? tudatta a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága.

A magyar elnökség által kidolgozott, és elnökségünk legnagyobb sikereként elismert első Sport Munkaterv a Sport európai dimenziójának fejlesztése című bizottsági Közleményen alapul. A valamennyi uniós tagállam által elfogadott Munkaterv három évre határozza meg az unió tagállamainak sportra vonatkozó közös vállalásait és elsődleges feladatait.

A magyar elnökség sokat tett azért, hogy az uniós kompetenciák közé újonnan bekerült sport terület anyagi támogatására létrejöjjön a sport keretprogram. ? Ennek kapcsán februárban, a Gödöllőn szervezett informális sportminiszteri értekezletünkön is megszólítottuk a sportminisztereket, akiknek véleményét, így az Európai Bizottság is meghallhatta ? márpedig a költségvetés tervezését az unión belül az Európai Bizottság végzi, tagjaik javaslatától függ, hogy a sportprogram létrejön-e 2014-től. E javaslat első verziója talán még idén napvilágra kerülhet ? jegyezte meg Czene Attila.

Az EU sportigazgatóinak tegnapi értekezlete az Unió első Sport Munkatervében foglaltaknak megfelelően a sport autonómiáját tiszteletben tartva, az európai és nemzetközi sportszervezetekkel valamint az Európa Tanáccsal közösen tartott ülésszakasszal indult. A jól megalapozott sportpolitikai döntések megszületéséhez uniós szinten is nélkülözhetetlen a sport nem-kormányzati szervezeteit képviselő vezetők véleményének, gondolatainak és elvárásainak részletes megismerése és az ezt elősegítő strukturált párbeszéd.

A civil sportmozgalmak, a tagállamok, illetve az uniós intézmények és az Európa Tanács sportigazgatói tegnap arról tárgyaltak, hogy miként kapcsolódhatnak be a sportszervezetek az új uniós sport munkaterv megvalósításába. A delegációk emellett az illegális sportfogadások problematikájáról is kifejtették véleményüket. A nap a delegációk fogathajtó versenyével zárult a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban.

Szóljon hozzá!