ZETApress

hírportál

Litkey Farkas már a jövőt tervezi

Jól felkészült, s immár nyolcszoros Kékszalag győztes lett Litkey Farkas, aki nem szeretné ha megszakadna remek sorozata. A hétvégén újabb parádés győzelmet arató BROKERNET-UNIQA Sailing Team kapitánya mindent megtesz annak érdekében, hogy ne tudják letaszítani a trónról. Az Európa leghosszabb tókerülő vitorlás versenyére specializálódott vitorlázó természetesen a jövő évi Kékszalagon is címvédésre készül, de gondolatai, tervei már a 2010-es viadalra összpontosulnak.

A szabálymódosításoknak köszönhetően 2009-ben rendezik az utolsó mai szabályok szerinti Kékszalag versenyt, hiszen 2010-től a többtestű hajók indulását is lehetővé teszik a tókerülő viadalon, ami új kihívásokat állít az abszolút győzelemre pályázóknak. Litkey Farkas abban reménykedik, hogy a 42. Kékszalagon is címvédőként indulhat, de tisztában van vele, hogy a jelenleg leggyorsabb Libera típusú hajójával nem tudja majd felvenni a kesztyűt a jóval nagyobb sebesség elérésére képes katamaránokkal. Ez az oka annak, hogy bár csak néhány napja szerezte meg nyolcadik abszolút győzelmét, máris megkezdte a felkészülést a 2010-es megmérettetésre.

A sikerhez méltó volt az ünneplés is. Végtelenül boldog vagyok, hiszen a befektetett energia és a rengeteg edzés meghozta gyümölcsét. Igazi csapatsikert arattunk, mindenki hozzájárult a győzelemhez. Jól dolgozott együtt a legénység és remekül sikerültek a taktikai húzások is. Ennek köszönhető a nyolcadik abszolút győzelem. Köszönöm a támogatóink segítségét, a mai világban óriási dolog, hogy nyugodt és biztos háttér állt mögöttünk. Meg kell emelnem a kalapomat a kihívók előtt is, mert kemény ellenfelek voltak. Izgalmas verseny volt, bár szerencsére a legvégére már megnyugtató volt az előnyünk ? mondta Litkey Farkas.

A kiváló vitorlázó nem sokat pihen, amikor csak teheti egy egyszemélyes katamarán kormánya mögött próbál tapasztalatokat szerezni. Csapatával már megkezdték ugyanis annak a hajónak a tervezését, amellyel jó esélyekkel indulhatnak majd a 2010-es Kékszalagon is. A kéttestű hajók ? szaknyelven katamaránok ? sokkal gyorsabbak a jelenleg a Balatonon leggyorsabb ?rohanógépeknél?, így nem meglepetés, hogy Litkey Farkas is egy katamaránnal vág majd neki a viadalnak.

Nincs idő pihenésre, nem szabad egyetlen percet sem elvesztegetnünk, mert az ellenfelek is keményen készülnek. Egyelőre egyszemélyes katamaránnal kezdtem meg a felkészülést, de remélem, hogy rövid időn belül megtudom, hogy milyen lesz az új versenyhajónk. Az biztos, hogy ezeken a katamaránokon csupán öt-hat versenyzőnek jut szerep, tehát kisebb létszámú csapattal indulunk 2010-ben. Hatalmas kihívás ezeknek a kéttestű hajóknak a megismerése és a későbbi bevitorlázása. Kezdetben nem örültünk ennek a döntésnek, ám amióta véglegessé vált, egyfolytában az jár a fejünkben, hogyan tudunk majd egy katamaránnal is a leggyorsabbak lenni. Rengeteg munka vár ránk és biztosak lehetnek abban az ellenfelek, hogy nem lesz könnyű legyőzni minket ? mondta hazánk legtapasztaltabb vitorlázója.

Szóljon hozzá!