ZETApress

hírportál

Debreceni sportsiker

Csúcsdöntés az I. Debreceni Nagy Sportágválasztón. Szeptember 3-4-én az eddigi legsikeresebb vidéki helyszínként debütált Magyarország legnagyobb országos sportrendezvény-sorozatának debreceni állomása ? tudtuk meg Koós-Lukács Tímeától.

Szeptember 3-án, a péntek reggeli 9 órás kapunyitás előtt már sorakozott a tömeg a bejárat előtt. A szervezők az előzetes regisztrációk alapján minimálisan 4500 gyermekre és kísérőtanárra számítottak az első napon, de a rendezvény ennél jóval nagyobb látogatói számot vonzott, hiszen 5110 pedagógus kísérettel érkező gyermek jelent meg az I. Debreceni Nagy Sportágválasztón. Mivel 14 órától már a családokat is várták a szervezők az első nap közönséglétszáma összesen 6720 lett!

Már javában dübörgött a rendezvény, amikor az ünnepélyes megnyitóra 10 órakor sor került a színpadon. Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere, a rendezvény fővédnöke, lelkes szavakkal köszöntötte a rendezvény résztvevőit, a sportágakat, az élsportolókat, a közönséget és a szervezőket. A polgármester sportolásra biztatott mindenkit, abban bízva, hogy a megjelenő több mint 50 sportág között minél többen megtalálják a hozzájuk leginkább illő mozgásformát. Kósa úr egy kisfiút hívott a színpadra és közösen lőtték el a startpisztolyt, mely stílusos, sportos megnyitása volt az I. Debreceni Nagy Sportágválasztónak.

A rengeteg gyermek lázas érdeklődéssel vette birtokba az Oláh Gábor utcai Sportcentrumot és szűnni nem akaró lelkesedéssel próbálták ki a megjelenő sportágakat, a sportági képviselők pedig kivételes türelemmel és lelkesedéssel foglalkoztak az érdeklődőkkel.

A debreceni és Hajdú-Bihar megyei sportegyesületek igazán színvonalas, ötletes sportági kitelepüléseket produkáltak, nehéz választás elé állítva a látogatókat, hova is menjenek elsőként! Olyan kívánatossá tették a sportot, a mozgást, hogy Ipacs Endrének, a rendezvény főszervezőjének mondása itt is igaznak bizonyult: Ha itt valaki nem kap kedvet a sporthoz, azzal igazán komoly baj van!

Majdnem hatvanra bővült a behirdetett sportági paletta, hiszen az Oláh Gábor utcai Sportcentrumban 53 sportág jelent meg, a kihelyezett vizes-sportági helyszínen, a csónakázó tónál pedig az evezés, a kajak, a kenu, a rafting, a sárkányhajó sportágak, sőt még a verseny-vízibicikli is kipróbálható volt.

A csónakázó tónál nem kisebb sportszemélyiség, mint Atlanta olimpiai bajnoka, Horváth Csaba Indián mutatta meg a kajak-kenu csínját-bínját, és kivételes pedagógiai érzékkel instruálta a csillogó szemű gyerekeket, akiknek valóban unikum volt, hogy ebben a kis sport- vízi paradicsomban lapátot ragadhattak és eddig csak a televízióban látott sportágakba kóstolhattak bele. Pénteken Csabai Edvin, tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus is szinte egész nap a helyszínen volt. A kihelyezett vizes sportági helyszínt Németh Szabolcs ifi világbajnok kenus vezényelte.

A legnagyobb sikert a színpadon Risztov Éva és Sebestyén Júlia mellett, kétség kívül Erdei Zsolt megjelenése aratta, aki hősiesen állta az autogramkérők tömegének rohamát és a látogatók nagy örömére a sportcsarnokban felállított ökölvívó ringben is játékos küzdőpartnere volt sokaknak.

Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, mely szombaton is verőfényes ? sőt néha már izzasztó ? napsütésben folytatódhatott. Az érdeklődés a második napon sem volt kisebb, csupán annyi volt a különbség, hogy a látogatók nem rohamszerűen, szinte egyszerre, délelőtt, hanem folyamatosan érkeztek a Sportcentrumba, így jobban eloszlott az érdeklődők hada, mindazonáltal sok szünetet, pihenőidőt így sem hagytak a sportágaknak, akik a nap végére ugyan tikkadtan, de átlelkesülten zárhatták a napot, idézve: ennyi érdeklődővel még soha nem találkoztak!

Szombaton ismét vendége volt a rendezvénynek Risztov Éva, aki a felállított úszómedencéknél tanácsokat adott a gyerekeknek a sportággal kapcsolatban, de ezen a napon is találkozhattak a látogatók Horváth Csabával a sárkányhajóban, a csónakázó-tónál. A szombati nap új vendége Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsos volt, akitől nemcsak autogramot lehetett kérni. Saját sportági helyszínén, a judo-szőnyegen több órán keresztül ismertette lelkes érdeklődők sokaságával a sportág alapjait. Dani aztán a vizes sportágban saját magát is próbára tette és még a verseny-vízibicikli kormányához is odaült.

A szombati nap látogatószámára is igen büszke lehet a rendezvényt szervező Merkapt Maraton Team SE és együttműködő partnere, a Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft., hiszen közel hétezren jöttek el ezen a napon is. Így a végső mérleg majdnem 14 ezes látogatói, résztvevői számot mutatott. Ez a hihetetlen és minden várakozást felülmúló eredmény annak is köszönhető, hogy Debrecen város önkormányzata, sportegyesületei és oktatási intézményei mellett Hajdú-Bihar megye is ugyanúgy szívügyének érezte a rendezvényt és mindent megtettek azért, hogy széles körben ismerjék meg ezt a kezdeményezést, mind a sportágak, mind a látogatók.

Koós-Lukács Tímea, a rendezvény főkoordinátora messzemenőkig elégedett volt a kiváltott sikerrel és látogatói számmal: ? Tapasztalatunk szerint a legkönnyebben úgy lehet megszerettetni a sportot, ha közel hozzuk a gyerekekhez (de akár a felnőttekhez is) a lehetőséget, így saját maguk ébrednek rá, hogy mozogni jó! Belülről jövő késztetésnek és nem kívülről jövő kényszernek tekintik azt. A gyakorlatban ? edzők, élsportolók, olimpikonok instruálása mellett ? kipróbálható sportágak, aktív tapasztalást, igazi sportélményt adnak, s ezáltal pozitív irányba tudják befolyásolni a sporthoz való hozzáállást, viszonyulást.

Reméljük, hogy rendezvényünkkel sokat tettünk azért, hogy Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében a pedagógusok, a gyerekek, a szülők és a sportágak egymásra találjanak, hogy megismerjék a rendkívül széles választási palettát a sportágak terén. Bízunk benne, hogy a Debreceni Nagy Sportágválasztó valóban pozitív hatásokat váltott ki és itt is egyre több ember életének természetes részévé válik a rendszeres testmozgás.

A szervezők nagyon hálásak azért a pozitív fogadtatásért, amelyben a város részesítette őket és köszönetet mondanak minden együttműködő partnernek a segítő közreműködésért. Csak így jöhetett létre, hogy Debrecen az összes eddigi vidéki városban megjelenő Nagy Sportágválasztó rendezvényt felülmúlta, mind a sportágak, mind a látogatói létszám terén! A sikerre való tekintettel jövő májusban ismét a sportágválasztásé a terep Debrecenben! További információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!