ZETApress

hírportál

Emlékezetes verseny

Bizonyára már reggel minden motorsport kedvelő nagyon várta a versenyt, azonban ilyen fordulatokra senki sem számított. De kezdjük az elején. A délelőtti bemelegítő edzésen Talmácsi Gábor a 13. legjobb köridőt futotta, és bár egész hétvégén küzdöttek a setupokkal, mindenre elszántan készült a versenyre ? tudatta a Faster Management.

A rajtrácson némileg átrendeződött a sorrend Fonsi Nieto hiányzása miatt, aki a 12 helyről indulhatott volna, de a szombati edzésen megsérült, így Talmácsi a 15. helyről várta a lámpák szabad jelzését. Jól kapta el a rajtot és próbált helyezkedni.

Az első kanyaron bukás nélkül ment át a nem kis létszámú mezőny, majd jött a második, ahol Lukas Pesek manőverének köszönhetően Talmácsi Gábor is a sóderágyba landolt. Egyszerűen kiütötték alóla a motort, esélye sem volt elkerülni a bukást. Néhány méterrel tőlük történt egy másik tömeges baleset is, aminek következtében piros zászlóval megállították a futamot. A piros zászló ebben az esetben pedig egy újabb lehetőséget jelent.

Az eredetileg 26 körösre tervezett nagydíjat 17 körösnek hirdették ki és helyi idő szerint 13:45 órára rendelték el az új rajtot. A szabályok értelmében a piros zászló után 5 perc áll a versenyzők rendelkezésére, hogy motorjukon visszaérkezzenek a boxba. Talmácsi Gábornak még sikerült életet lehelni a motorjába, így amint beért a boxba, szerelői villámgyorsan nekiláttak helyrehozni annak sérüléseit.

Piros zászló után 8. lett Talmácsi

Háromnegyed 2-kor 34 fok, 52 fokos aszfalt hőmérséklet mellett volt az új rajt. Ekkor már érezhető volt, hogy minden versenyző kicsit óvatosabb volt, próbáltak bukás nélkül túljutni a pálya első néhány, kritikusabb pontján. Talmácsi Gábor az első kör felénél 12. helyen motorozott, utána körről körre, kanyarról kanyarra sikerült még előrébb kerülnie és már a 4. helyen robogott. A küzdelmet további esések tarkították, de a magyar motoros ezekből kimaradt. Végül 4-en visszaelőzték, ezzel a 8. helyen fejezte be az indianapolisi futamot, újabb 8 vb pontot szerezve. A versenyt Toni Elias nyerte, Julian Simon lett a második, míg mögötte Scott Redding állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

USA, Indianapolis GP: 1. Toni Elias, 2. Julian Simon, 3. Scott Redding? 8. Talmácsi Gábor. ? Nagyon nagy volt a tumultus a start után, próbáltam én is helyezkedni. Egyszer csak éreztem, hogy valaki kiütötte a motort alólam. A bukás után egyből felpattantam, majd láttam, hogy piros zászlót lengetnek. Letéptem mindent a motorról, szpojlereket, fűcsomót, hiszen tudtam, hogy vissza kell minél előbb érnem a boxba. Először alig sikerült betolni a motort, de végül szerencsére összejött. A szerelőim óriási munkát végeztek néhány perc leforgása alatt és kezdődött minden elölről. Kicsit másként álltak ugyan a motoromon a karok és a kormány is, de néhány kör elteltével hozzászoktam. Sikerült feljönnöm a 4. helyre, bár végig szenvedtem a géppel, hiszen egész hétvégén küzdöttünk a beállításokkal. Jó lett volna negyedikként célba érni és nem nyolcadikként, de ha nincs az elején a piros zászló, akkor számomra két kanyar után ért volna véget a verseny. Ma erre voltunk képesek és úgy érzem, hogy kihoztam magamból a legtöbbet ? mondta Gábor.

Szóljon hozzá!