ZETApress

hírportál

Yulia nyert Tiszaújvárosban

A szombati Junior Ek után a tiszaújvárosi 14. TVK ITU Triatlon Világkupa délelőtt megrendezett női versenye Yulia Sapunova révén ukrán sikerrel ért véget. Az olimpiai távú viadal 65 tagú mezőnyében a legjobb magyar a 8. helyen végzett Kovács Zsófia (GYÖTRI-Gyöngyös) lett.

A két körből álló, összesen 1500 méteres úszást idén a sajószögedi Tolnai-tóban rendezték meg. Ezt a résztávot a 750 méter teljesítése után először a vízbe visszaugró, ezzel 500 dollár prémiumot bekasszírozó amerikai Sara Mclarty nyerte meg, a budaörsi színekben versenyző Vanek Margit előtt.

A 42,6 km-es kerékpározás végén még mindig az amerikai lány haladt elől, méghozzá másfél perc előnnyel, mely 2,5 km futás után 15 mp-re redukálódott, majd ezt röviddel ezután lenullázódott. A 41 tagú üldöző csoportot a brit Jodie Swallow és a brazil Carla Moreno húzta, de szorosan ott volt a nyomukban Kovács Zsófia is. Szalay Szandra és Tóth Zsófia a fél percre az elsőtől jegyzett csoportban ? az első húsz között ? szaporázta ekkor.

Újabb 2,5 km elteltével már Swallow vezetett egy hatos társaságot, melyben Kovács Zsófia is helyet követelt magának, míg Tóth a 13., Szalay pedig a 15. helyen haladt. Egy körrel a vége előtt Kovács Zsófia 17 mp-el elmaradt a vezető hatostól, de még így is az előkelő hetedikként hozta az időmérő komputer. Az utolsó, mindent eldöntő métereken az addig rendkívül okosan és taktikusan az élbolyban ,,megbúvó? ukrán Yuliya Sapunova ellenállhatatlan hajrába kezdett és rendkívül szoros befutó után megelőzte a sokáig vezető, a végére teljesen elgémberedő Swallow-t. A bronzérmet az egyenletesen jó teljesítményt nyújtó brazil Carla Moreno vihette haza.

A gyöngyösi színeket képviselő Kovács Zsófia a közönség nagy örömére megtartotta helyét a Top 10-ben, nyolcadik lett, megismételve olimpikonunk, a debreceni Szabó Zita tavalyi kiváló helyezését. Érdekesség, hogy a magányos bringás szökevény, McLarty, aki a középső számban kiírt két részhajrá megnyerésével további 1000 amerikai dollárt keresett, a végén, teljesen elkészülve az erejével, az 52. helyen zárta a viadalt.

Közepesen sikerült az úszásom. A kerékpáron utaztam, felváltva vezettünk, tudtunk pihenni. A futás jól indult, de a táv felétől nem sikerült tartani a tempót az első néggyel, elkészültem az erőmmel. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok a nyolcadik hellyel, az érte járó sok ranglista pont pedig az olimpiai kvalifikációban fontos lehet számomra ? mondta Kovács Zsófia. A versenyt megtekintette Szabó Tamás, a MOB alelnöke, a NUPI igazgatója és Lányi András, az MTSZ elnöke, a szeptemberi budapesti világbajnoki sorozat döntőjét szervező bizottság elnöke is ? tudatta Szűcs István sajtófőnök.

Eredmények

Nők (1500 m úszás, 42,6 km kerékpározás, 10 km futás, 65 induló): 1. Yulia Sapunova (ukrán) 2:01:00, 2. Jodie Swallow (brit) 2:01:02, 3. Carla Moreno (brazil) 2:01:10? 8. Kovács Zsófia (GYÖTRI-Gyöngyös) 2:01:40? 14. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK) 2:02:35? 21. Szalay Szandra (ORTRI) 2:03:17? 23. Vanek Margit (Budaörsi TKE) 2:03:24? 53. Horváth Gréta (Kaposvári AC) 2:08:14. További részletek a város honlapján megtalálhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Colucci futása aranyat ért | ZETApress

Szóljon hozzá!