ZETApress

hírportál

Késdobáló száguldás

A világ legkisebb embere is indul a januári Budapest-Bamakón. Pityu a késdobáló igazi száguldó cirkuszt ígér. A világ legalacsonyabb embere Tóth ?Pityu? István sofőrként vág neki a világ legnagyobb amatőr rallyjának, a Budapest-Bamakonak januárban.

Hivatalosan a világ legkisebb embereként jegyzett, 65 centiméteres cirkuszi artista 130 centis navigátorával, Feleki Istvánnal, ma délután hivatalosan is leadta nevezését a 2011-es Budapest-Bamakora. Pityu civilben késdobáló, műkorcsolyázó és egyensúlyozó művész, míg navigátora profi bohóc ? tudatta a B2 Sajtó.

Számomra minél őrültebb egy kihívás, annál izgalmasabb ? mondta Pityu, aki nemrégiben az egyfolytában vezetés világrekordját döntötte meg. Akkor 34 órán keresztül vezetett körbe-körbe a kiskunlacházi repülőtéren, a Guinness könyv ellenőrei előtt. ? A Budapest-Bamako sem lesz egyszerű feladat, de célunk, hogy teljesítsük a 9000 km-es távot ? mondta a kisméretű artista, aki most először jár majd Afrikában.

Pityu egy különlegesen átépített járművel vág majd neki a szaharai maraton rallynak. A kis termete miatt meghosszabbított pedálokkal és jelentősen megemelt ülésekkel bír majd az autó. ? Még nem tudjuk, hogy milyen autóval indulunk. Ez nagyban függ attól is, hogy milyen szponzorokat tudhatunk majd magunk mellett ? tette hozzá Pityu.

Egy dolog már bizonyos. A két kisembert a nagy kalandján elkíséri majd egy hordozható cirkuszi porond is. Afrika legeldugottabb falvaiban ingyen előadásokkal szórakoztatják majd a gyerekeket. A Bamako Flying Circus spontán műsoraiban Pityu késdobáló számokkal, egyensúlyozó mutatványokkal és bohóc tréfákkal szórakoztatja majd azokat a gyerekeket, akik cirkuszról még hírből sem hallottak. ? A mi karitatív feladatunk ezen a jótékonysági rallyn, hogy mosolyt varázsoljunk a helyiek arcára ? mondta a 65 centis Pityu, akinek az élete a szórakoztatás.

A törpe méretű tereprally csapat tagjai verseny kategóriában indulnak majd a 9 országon áthaladó flúgos futamon. ? Célunk nem feltétlenül, hogy megnyerjük a versenyt, de azért a legjobb 10-ben szeretnénk ott lenni ? mondta Pityu. ? A Budapest-Bamako minden évben az őrült kalandorok és a furcsábbnál furcsább személyes kihívások örömünnepe ? mondta Szabó Gál András az esemény alapítója. ? Ha sikerül teljesíteniük a távot, Pityuék teljesítménye mindenképp világszenzációnak számít majd ? tette hozzá a volt rádiós. A Budapest-Bamako 2011. január 15-én rajtol Budapestről, majd 15 napnyi szaharai és szavannai autózás után érkezik meg a nyugat-afrikai Mali fővárosába, Bamakóba.

Szóljon hozzá!