ZETApress

hírportál

Öbölátúszás lesz szombaton

A pénteki hidegfront után szombatra 30-35 fokos levegő- és 25-26 fokos vízhőmérsékletet ígért Németh Lajos meteorológus szombatra a ma délelőtti sajtótájékoztatón. Mint két hete megírtuk, most kerül sor a 16-ik Öbölátúszásra. A rajt a balatonfüredi Marina Hotel előtt lesz szombaton 9 óra és délután 2 óra között, s legalább ötezer indulóra számítanak a szervezők.

A szél akár fel is támadhat, hiszen 10-30 m/s közöttit prognosztizált a meteorológus. Ez átszámítva 36-108 km/óra lehet. Zárt öbölről lévén szó, ott talán nem korbácsolja fel a hullámokat. A cél a Tihanyi-félszigeten lesz, ahonnan hajók hozzák vissza a mezőnyt a délután fél 4-es eredményhirdetésre.

Nem csak egyénileg, de csapatban is lehet indulni. Külön kategóriák lesznek a családoknak, a szerkesztőségeknek, és az egyéb kollektíváknak. Meteorológusok is fognak indulni, de Németh Lajos nem tart velük. Ő a délben induló VIP-hajón kíséri a mezőnyt. Több hajó fog horgonyozni az úszás útvonalán, melyre az elfáradt versenyzők kimászhatnak, frissítőt vehetnek magukhoz, majd folytathatják a távot. Aki nem akar újra a vízbe merülni, azt motorcsónakkal a partra szállítják.

Szombaton lesz a hosszútávúszó OB is, s két olimpiai reménységünk, Gercsány Csaba és Kovács Rita előbb ott áll rajthoz. Onnan utaznak le aztán Füredre, ahol délben fognak vízre szállni. Mostani két próbájuk remek felkészülést jelenthet számukra az augusztus 25-i Világkupa előtt. Az elmúlt héten elmaradt a Balaton-átúszás Révfülöp és Fonyód között. Az öbölátúszás szervezői abban bíznak, hogy nem most akarják azt bepótolni, hiszen mindkét távon általában ugyanazok indulnak!

A szombati esemény névadó szponzora a Port.hu internetes portál. Az előkészületekről, majd magáról a versenyről is sok-sok érdekességet olvashatunk lapjain. Tavasszal határozták el, hogy a napi aktualitások mellett a kultúrának és a sportnak is teret adnak. Főszerkesztőjüknek, Weszelovszki Zsoltnak télen egy vízálló, speciális gipsszel rögzítették a karját egy korcsolyabaleset kapcsán, melyet most mindenki kipróbálhat majd egy rekordkísérlet kapcsán.

A vállalkozó szellemű gipsszel vízbeszállók adatai felkerülnek az Internetre. Mint Sebestyén János, a portál gazdája elmondta, le is fényképezik az eseményt, s ezt is, meg a névsort is Londonba küldik. A többi már a briteken múlik, a Guiness-rekordot nekik kell hitelesíteni és bejegyezni.

Szóljon hozzá!