ZETApress

hírportál

Foci vb Dél-Afrikában

Nálunk van a labda! Foci vb a Magyar Televízióban. Élőben Black Eyed Peas és Shakira az m1-en ? tudta meg Rozs Borbála a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol már senki sem beszélt válogatottunk múlt szombati hollandiai 6:1-es vereségéről.

Holnap este 8-tól nagyszabású nyitókoncerttel ünneplik a dél-afrikai Johannesburgban a 19. labdarúgó-világbajnokság kezdetét. A háromórás koncerten, amelyet az m1 élőben közvetít, a nemzetközi és afrikai sztárok között fellép a Black Eyed Peas, Alicia Keys, valamint a hivatalos vb-dalokat előadó Shakira és K?naan is.A labdarúgás élő legendái, a világ és az afrikai kontinens legnagyobb előadóművészei, és meglepetésvendégek is színpadra lépnek a johannesburgi koncerten.

A fellépők: a sowetói Orlando Stadionban fellép a Wavin? flag előadója, K?naan, John Legend, Amadou&Mariam, Juanes, Angelique Kidjo, a BLK JKS, a Parlotones, a Tinariwen, Vieux Farka Toure és Vusi Mahlasela. Ezt a koncertet a FIFA rendezii a másnap kezdődő 19. labdarúgó-világbajnokság tiszteletére. A labdarúgást és a zenét ünneplő eseményt a stadion harmincezres közönsége mellett a képernyők előtt ülő százmilliók is nyomon követhetik az egész világon.

A koncertet a 2007-es Live Earth szervezője, Kevin Wall producer és cége, a Control Room rendezi. A Black Eyed Peas, Shakira és Alicia Keys mellett. A Magyar Televízió háromórás élő közvetítése alatt a budapesti stúdióban Bombera Krisztina és Várkonyi Attila kommentálja az eseményeket. A koncertet nemcsak az m1 nézői kísérhetik figyelemmel, a teljes műsor élőben látható a Híradó.hu oldalon is, és visszanézhető az MTV videotárából.

Kevesen tudják, hogy a labdarúgó-világbajnokságok azon kevés sportesemények közé tartoznak, amelyeket a kezdetektől láthattak a kor futballimádói, így már az első, 1930-as vb mérkőzéseiről is maradt fenn mozgókép az utókor számára. A nagy áttörést természetesen a televíziós közvetítés jelentette: elsőként az 1962-es chilei világbajnokságon vonultak fel a televíziós kamerák, szám szerint négy darab.

Azóta már annyit fejlődött a technika, hogy idén már minden stadionban 30 kamera képét láthatják a tévékészülékek előtt ülők. Magyarországon 1962-ben még csak a döntő láthattuk azt is néhány nap késéssel. 1966-ban már az angliai vb már minden magyar mérkőzését, az elődöntőket és a döntőket is élőben követhették. Azóta nincs megállás, az MTV a 2006-os kivételével ott volt minden vb-n, és általában minden mérkőzést közvetített.

A most induló foci vb mérkőzéseinek közvetítését stúdióbeszélgetés keretébe ágyazva láthatjuk az MTV-n, az adás fél órával a meccskezdet előtt indul. A TeleSport házigazdái szakírók és ismert focirajongók mellett minden mérkőzést egy-egy szakkommentátor, ismert volt futballista, edző társaságában elemeznek ki.

Akikkel a képernyőn találkozhatunk

Bánfi János, volt válogatott labdarúgó, hátvéd. Magyar bajnok a Budapesti Honvéddal és Magyar Kupa győztes a Békéscsabával. 1992 és 1997 között 25 alkalommal szerepelt a válogatottban.

Bognár György, volt válogatott labdarúgó, középpályás, labdarúgóedző. Az 1986-as mexikói labdarúgó-világbajnokság résztvevője. A magyar válogatottban 50 alkalommal szerepelt és 7 gólt szerzett. Magyar bajnok az MTK?VM-mel. Labdarúgó pályafutása befejezése után edzőként, szakmai igazgatóként és klubigazgatóként dolgozott több NB1-es klubnál. 2007 óta televíziós szakkommentátor.

Mészöly Géza, volt válogatott labdarúgó, hátvéd, majd edző. A nemzeti együttesben 18 alkalommal szerepelt. Magyar Kupa győztes a Vasassal. Jelenleg az Újpest FC vezetőedzője. Korábban a REAC és a Vasas együttesét is irányította. Apja Mészöly Kálmán válogatott labdarúgó, egykori szövetségi kapitány.

Sallói István, volt válogatott labdarúgó, támadó középpályás, csatár. A válogatottban 13 mérkőzésen szerepelt és egy gólt szerzett. Kétszeres izraeli bajnok, az év játékosa 1993-ban. Labdarúgó pályafutása befejezése után előbb a magyar válogatott technikai igazgatója volt, majd a Siófok FC, a Diósgyőr FC és az Újpest FC klubvezetőjeként dolgozott. 2009 őszétől az angol Wolverhampton Wanderers kelet-európai játékos-megfigyelője.

Szóljon hozzá!