ZETApress

hírportál

Pólósaink Eb-4. helye bravúr!

Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a horvátországi Eb elérte a célját – hallottuk a mai sajtótájékoztatón a Magyar Vízilabda Szövetség margitszigeti székházának földszinti nagytárgyalójában.

Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke és Varga Zsolt szövetségi kapitány mellett Vigvári Vince (Schmitt Pál párbajtőrvívó és Makrai Kati tornásznő unokája, Schmitt Petra teniszező és Vigvári Csaba vízilabdázó kisebbik fia) és Tátrai Dávid játékosok tájékoztattak minket Csurka Gergely sajtófőnök moderálásával. A tegnap befejeződött kontinensviadalon csapatunk rendkívül fiatal kerettel a bravúros 4. helyen zárt, a B-csoportkörben legyőztük Olaszországot, a negyeddöntőben az olimpiai bajnok Szerbiát búcsúztattuk.

Madaras elnök elmondta, nem szokványos ugyan egy 4. hely után megszólalni, de ez olyan eredmény, amely szintén nem hétköznapi. Előzetesen egy kissé féltették a fiatal együttest, a játékosok viszont önbizalommal telve bizonyítottak. A játékosként kétszeres olimpiai bajnok kiemelte, hogy a fiatalok iránti bizalom előzetesen egyáltalán nem volt alaptalan, hiszen U20-as világbajnokok érkeztek a csapatba, ezért pedig külön dicséret illeti a klubokat az ott elvégzett munkáért. – Ez a fiatal csapat maximálisan megszolgálta a bizalmat, nemcsak a játékával, hanem azzal a hozzáállással, amivel méltón képviselte a magyar válogatottat – mondta az elnök hangsúlyozva, hogy a dohai vb-re cím-védőként utazó magyar válogatott már a 4. helynél nagyobb célokkal, fényesebb helyezés eléréséért kel útra.

Nagyon fontos szerepe volt ennek az Eb-nek főként azért, hogy ezek a fiatal játékosok fejlődni tudjanak, a legjobb csapat ellen tudják kipróbálni magukat, és a végén vigyenek haza valami olyasmit, amitől jobbak lesznek és elérhetik majd a későbbi céljaikat. Elérte a célját az Eb, sokan tudtak szintet lépni, megmutatták magukat, ami fontos a magyar vízilabda számára – mondta Varga kapitány hozzátéve: a keret jelentős része továbbra is betegséggel küszködik, így most néhány nap pihenő következik, majd az itthon készülő kilenc játékossal egészül ki a gárda, így folytatva a felkészülést. Ebből a két csapatból áll majd össze a február 05-17-e közötti dohai vb-n szereplő együttes. Válogatottunk jövő szerdán a Komjádi-uszodában a franciákkal játszik felkészülési mérkőzést, ezt követően szűkíti keretét, mely a friss Európa-bajnok spanyolok otthonába, Barcelonába utazik, ahol közösen gyakorol majd a zágrábi győztesekkel.

A magyar csapat egyik legjobbja és 15 találattal házi gólkirálya Vigvári Vince volt, aki úgy érzi, sikerült kihozniuk magukból a maximumot, ugyanakkor nagyon sajnálja, hogy az olaszok elleni bronzmeccset végül elvesztettük. Kérdésemre hozzátette, hogy családja végig figyelemmel kísérte az Eb-t, nagyapjával gyakran beszélt telefonon, aki mindig elmondta véleményét a látottakról. Mivel csak késő éjjel ért haza, ma fognak először találkozni az Eb óta, hogy személyesen gratulálhasson neki a múlt hétfői, operaházi Életmű-díjhoz.

A szerbek ellen (is) fontos gólokat szerző Tátrai Dávid a szurkolóknak mondott köszönetet: Külön kijár azoknak, akik kilátogattak Zágrábba, hiszen szinte minden mérkőzésen úgy éreztük magunkat, mintha hazai medencében játszottunk volna. Sok erőt adtak nekünk, ami hozzájárult ehhez a jó eredményhez! – mondta csapatunk másik egészséges játékosa, míg a többiek a vírusfertőzés miatt odahaza lábadoznak.

Zsolt tiszteli Marcot!

Olimpiai kvóta birtokában utaztak az Eb-re. Hogyan értékeli ennek függvényében a 4. helyet? – kérdezte Takács Gábor Varga Zsolt szövetségi kapitányt.

V.ZS: Természetesen mindig az aranyérem a cél! Most több kulcs játékosunk távollétében bizonyíthattak olyanok is, akiket a közvélemény kevésbé ismer. Úgy gondolom, valamennyien éltek a lehetőséggel. Meglepett, hogy a szintén biztos olimpiai résztvevő görögök milyen erős csapattal érkeztek.

A szerbek ellen döntetlenre végződött negyeddöntőben megnyerték a büntetőpárbajt, akárcsak a tavalyi vb-fináléban.

V.ZS: Szerencsére ez már szinte hagyomány, a 2020-as budapesti Európa bajnokság aranymérkőzése is így dőlt el a mieink javára. A büntetőpárbajra egyébként speciális módszerekkel készülünk…

Mikor hirdeti ki a február 05-én kezdődő dohai világbajnokságra készülő keretet?

V.ZS: Január 26-án, jövő pénteken.

Az év csapata választáson minimális különbséggel szorultak a 2. helyre a futballválogatott mögött.

V.ZS: Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy bekerültünk a top-háromba. Gratulálok a labdarúgó válogatottnak! Marco Rossit nagyon tisztelem, a csapat pedig remekelt a tavalyi Eb-selejtezőkön. Személyes véleményem, hogy nem kell feltétlenül rangsorolni a legjobbakat. Jobb lenne, ha igazi, felszabadult gála lenne egy ilyen esemény az Operaházban, a magyar sport ünnepe!

Szóljon hozzá!