ZETApress

hírportál

Magyarjaink Albionban

Öt magyar indul a WDF-világbajnokságon és biztos az éremszerzésünk. Ihász Veronika tavalyi fantasztikus világbajnoki szereplése után idén öt magyar kvalifikált a WDF legrangosabb megméretésére – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Magyar Sport Házában.

Ihász mellett ezúttal a férfiaknál tábla elé áll Kovács Patrik és Takács Gábor is, az ifjúsági fiúknál Borbély András elődöntőt, az ifjúsági lányoknál Turai Krisztina döntőt játszik, mivel a fiatalok tornájára korábban került sor, csak a végső meccseket rendezik a felnőttek viadalával együtt. Így az is biztos: legalább egy bronzéremmel és egy ezüstéremmel tér haza a csapat. A december 2-án szombattól 10-én vasárnapig tartó viadalt a hagyományoknak megfelelően a sportág bölcsőjének számító angliai Frimley Greenben, Lakeside-ban rendezik, s Magyarország az egyetlen, ahonnan minden – férfi, női, ifjúsági fiú és ifjúsági lány – kategóriában kvalifikált versenyző a világbajnokságra.

A csapat december 1-jei utazása előtt Ihász Veronika arról beszélt, a tavalyi szereplése után immár elvárásokkal utazik az Egyesült Királyságba: Csodálatos élmény ott állni a színpadon, de jobban izgulok, mint tavaly, szerintem ez most rosszabb. Szeretnék megint jó eredményt elérni, főleg, hogy kaphattam volna nehezebb sorsolást is! – osztotta meg gondolatait.

Edzője, Rucska József szerint Veronika jó időben került hullámvölgybe, és kapott egy pofont a dániai világkupán, így most felfelé ível a formája, rendkívül komolyan veszi az edzést.

Takács Gábor elmondta, az elmúlt két hétben remekül ment a felkészülés, de a dartsosoknál meglehetősen ritka módon sérüléssel küzd: Ínhüvelygyulladásom lett, fáj a könyököm és a vállam is. Most orvosról orvosra járunk, hogy a lehető legjobb állapotban legyek a világbajnokságra, bízom benne, hogy a viadalra már jobban leszek. A holland Moreno Blom lesz az ellenfelem, jól ismerjük egymást, Svájcban tavaly legyőztem, idén Budapesten visszavágott, remélem, ezúttal ismét az én javamra billen a mérleg. Utána a címvédő Niel Duffal kerülnék szembe, szeretnék odáig eljutni, és megmutatni vele szemben is, hogy mit tudok! – fejtette ki nézeteit.

Kovács Patrik higgadtan várja karrierje eddigi legnagyobb kihívását, tulajdonképpen azóta készül a megméretésre, hogy elkezdett dartsozni: Izgatott vagyok, nem ideges. Nem az utolsó héten kell felkészülni, nem most fognak az igazán nagy dolgok eldőlni, így adott, hogy jó formában érzem magam a verseny előtt. A sorsolással is meg vagyok elégedve, és mint mindenki, én is azt szeretném, a lehető legjobban érjen véget a versenyem – akár úgy, hogy mindenkin túljutok! – fogalmazott.

Turai Krisztina arra tért ki, az elmúlt pár hónap munkája már látszik a teljesítményén, hiszen ezüstérmet nyert a múlt hétvégén rendezett prágai WDF Youth Challengen: Nagyon pozitívan éltem meg a sikert, jót tett. A világbajnokságon Aurora Fochesato lesz az ellenfelem, aki kétszeres Európa-bajnok. Pár meccset játszottunk már egymással, a legemlékezetesebb ezek közül az idei, bécsi Youth Challenge, ahol 3:0-ra ellépett tőlem, de visszajöttem 3:3-ra, de végül kikaptam tőle. Úgy érzem, ez egy olyan vereség, amiből építkezhetek – mesélte az előzményeket.

Borbély András világbajnoki kijutása utolsó pillanatban meglepetés volt, hiszen ő nem az előzetesen rendezett tornán vívta ki az indulás jogát, hanem visszalépés miatt, világelsősége okán szerepelhet a legjobb négy között Lakeside-ban: Hektikus idényem volt, de az utóbbi pár hétben többet foglalkozok a dartsszal, és ami nagyon fontos, türelmesebb vagyok magammal, így a játékom jó irányba halad, bizakodva várom az utolsó napokat a vébé előtt. Hatalmas lehetőség, hogy az utolsó évben, amikor még ifjúsági versenyzőként indulhatok, színpadon bizonyíthatok – magyarázta.

Balázs Gábor, a Magyar Darts Szövetség elnöke arra is kitért, hogy a Lakeside-i világbajnoksággal egy időben zajlik szintén London agglomerációjában a paradarts világbajnokság is, ahol három magyar játékos indul. Álló kategóriában Nagy Zoltán és Fehérvári György, a kerekesszékesek között pedig Orbán Dávid méreti meg magát. A magyar játékosok tudásáról elmondta: annyira sűrű a mezőny, hogy ugyanazzal a játékkal ki lehet kapni az első fordulóban, de meg is lehet nyerni a tornát. A szövetség épp ezért nem tesz nagyobb nyomást rájuk, hiszen néhány évvel ezelőtt az is elképzelhetetlen lett volna, hogy ennyien kijussanak a WDF legrangosabb viadalára. Jelezte továbbá, hogy a sajtótájékoztató előtt pár perccel tudta csak meg, minden erőfeszítésük ellenére a nemzetközi szövetség nem biztosít tv-közvetítést, így csak a magyar szövetség online csatornáján lehet majd követni a vb-t, melyhez magyar kommentárt is biztosítanak.

Szóljon hozzá!