ZETApress

hírportál

Uszonyosúszó Eb Gödöllőn

Minden kész arra, hogy Magyarország emlékezetes kontinensbajnokságot rendezzen. A kontinens legjobbjai Gödöllőn csobbannak, mert a jövő héten rendezik az uszonyosúszó Európa-bajnokságot, amelyen 25 magyar indul – tudatták sajtósaik. Az 55 év, 55 esemény programoksorozatról idekattintva olvashatunk.

A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint 18 ország 250 résztvevőjét láthatja a közönség, köztük a legutóbbi Világjátékokon aranyérmes Mozsár Alexet is. – Nagy álmom válhat valóra Gödöllőn. Ott lehet ugyanis teljes az éremkollekcióm. Nyertem aranyat világbajnokságon és Világjátékokon, Eb-n azonban nincs győzelmem. Éppen ezért gőzerővel készülök, készülünk. A Mátrai Erőmű Búvárklubban egy ideje már az Eb-vel kelünk és azzal is fekszünk – mondta Mozsár Alex, aki több számban is érdekelt lesz Gödöllőn. – A 400, 800 és 1500 felszínin kívül 400 m búvárúszásban is ott leszek a mezőnyben – tette hozzá Alex.

Az uszonyosúszás igazi magyar sikersportág. A négyévente megrendezendő Világjátékoknak legutóbb az Egyesült államokbeli Birmingham adott otthont, ahol a magyarok 11 érmet nyertek. A multisport eseményen versenyző uszonyosok közül Mozsár Alexen kívül Kiss Nándor és Bukor Ádám is rajtkőre áll az Eb-n. – Célunk, hogy a sikersztorink tovább íródjon – mondta Papp Gábor, az MBSZ elnöke. – Több szempontból is rendhagyó kontinensbajnokság lesz. Nagy hangsúlyt fektetünk például a fenntarthatóságra, és arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon hátra a világverseny – tette hozzá Gábor.

Gyakorlatilag minden 1 km-es körzetben lesz, úgyhogy a helyszínek közötti távolságot sétálva teljesíthetik a delegáció tagjai. – Bízom abban, hogy több magyar dobogós helyezést is ünnepelhetünk, és az összesített éremtáblázaton is arra számítok, hogy az elején végez a 25 fős magyar csapat. Idén ünnepli szövetségünk alapításának 55. évfordulóját. A kontinensbajnokság egyik csúcseseménye az 55 év 55 esemény sorozatnak. Az Eb-nek a sportértéken kívül komoly sportdiplomáciai vonzata is lesz, hiszen a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) is delegációt küld Gödöllőre, amelyet a szervezet elnöke, az orosz Anna Arzhanova vezet majd. Hadd emeljem ki Gödöllő város hozzáállását: mindenben partnerek… Az uszodával és az egyetemmel készen állunk arra, hogy az idelátogató 18 nemzet sportolói feledhetetlen egy hetet töltsenek Magyarországon – hangsúlyozta Papp Gábor.

Az esemény hivatalos megnyitója 18-án kedden 19 órakor lesz, az első versenynapra másnap kerül sor. A kontinensbajnokságon 22-én szombatig minden nap délelőtt az előfutamokat bonyolítják le, míg délután a döntőket láthatja a közönség. A délelőtti programok kezdete 09:15, a délutáni etap 17:30-kor indul, az eredményhirdetéseket pedig minden nap 19 órától rendezik. A résztvevő országok: Ausztria, Belgium, Horvátország Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia, Törökország, Ukrajna és Magyarország.

Szóljon hozzá!