ZETApress

hírportál

12 előfutam 5 pályán

Kisorsolták a 15. jubileumi Nemzeti Vágta előfutamait. A Kerepesi úti Nemzeti Lovarda adott ma otthont a rangos eseménynek, ahol ünnepélyes keretek között sorsolták ki a 2022. októberi döntő előfutamsorrendjét a 60 település között. A budapesti Hősök terén ünneplik a 15. évfordulót, melyet a Duna Televízió közvetíti.

Az előfutamok mai ünnepélyes sorsolásán ismert és elismert lovas szakemberek, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagegyesületeinek huszárjai, a Nemzeti Vágta támogatói, a Jótékonysági Sztárfutam művészei és idén – a különleges évforduló alkalmából – fiatal lovas tehetségek, gyerekek is segédkeztek. A 12 előfutamban 5-5 pályán hajt a 60 lovas.

A Nemzeti Vágta, Közép-Európa legnagyobb lovas versenysorozata és egyben kulturális rendezvénye 2022-ben ünnepli 15. születésnapját. Az ünnep alkalmából a programok idén a 15-ös szám köré szerveződnek: az esemény egyik leglátványosabb és fontosabb eleme lesz, hogy 150 lovas gyermek vonul majd fel póniháton a vasárnapi döntő napján. Az idei Vágta ugyanis a jövő lovas generációját helyezi a középpontba, az elmúlt 15 év emlékeinek felidézése mellett.

A Nemzeti Vágta Európa legnagyobb amatőr versenysorozata, amelynek a hagyományőrzés mellett az is küldetése, hogy évről évre példaképeket, hősöket állítson a közönség elé, motiválja a fiatalokat és összekapcsolja az embereket a határon innen és túl – mondta el nyitóbeszédében Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. A kétnapos lovas ünnep során számos izgalmas családi programlehetőség várható: ezekről bővebben az esemény weboldalán és Facebook-oldalán tájékozódhatunk. Nyeregbe Vidék! Nyeregbe Magyarország!

Kedves Gyula, a Vágta történész szakértője ezután azokról a történelmi alakokról mesélt, akik előtt az idei verseny tiszteleg: ők a 15 éves hősök, három rendkívül bátor gyermek, akik 1848/49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről. Tóth Imre András kicsihuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje, és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emlékét őrzi majd a 15. Vágta.

Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató a sorsolás megkezdése előtt beszélt az idei 13 Elővágta tapasztalatairól, a versenyt érintő változásokról, valamint kiemelte: idén is számos érdekes programra számíthatnak az érdeklődők, amelyeket a televízión keresztül is figyelemmel kísérhetnek a nézők. A versenyigazgató az eseményen jelentette be: idén 25 helyett 30 kicsihuszár indulhat a döntőben, ami először fordul elő a verseny történetében: a múlt hétvégén elmaradt viharsarki, 13. Elővágta indokolta, hogy többen kapjanak lehetőséget a Hősök terén. De a fiatalok versenye az egyik legnépszerűbb, legnagyobb lelkesedés övezte megmérettetés, ezért is öröm, hogy a szervezők még több településnek biztosíthatnak indulási jogot.

A programok között lesz ismét a Kincsem+ Fogatvágta, mely során 8 hazai ménesünk látványos versenyére kerül sor a bigákkal. A közönség élvezheti majd a népszerű kocsitolóversenyt, történelmi felvonulást 150 lovassal, valamint a Győri Ördöglovasok és a Kassai Lovasíjászok bemutatóját is. Idén is visszatér a Mercedes-Benz Hovány Jótékonysági Sztárfutam, melynek végén a győztes híresség a Bottyán Equus Lómenhely Alapítványnak ajánlja fel nyereményét. A Nemzetközi futam sem marad el, amelyben ismét 12 ország indul: a versenyző nemzetek között köszönthetjük például az Egyesült Államokat, Mongóliát, Mexikót és Angliát is.

Szóljon hozzá!