ZETApress

hírportál

Népstadion: csoportdöntő

Szövetségi kapitányunk szerint örökké emlékezetes lehet futball-válogatottunknak az olaszok elleni meccs a Nemzetek Ligája utolsó, 6. fordulójában. Várható kezdőcsapatunk: Gulácsi Péter – Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – Fiola Attila, Nagy Ádám, Schäfer András, Kerkez Milos – Szoboszlai Dominik, Gazdag Dániel – Szalai Ádám.

Egyrészt sikerülhet kijutni a négyes döntőre, márpedig évtizedek óta nem volt példa a magyar futballban arra, hogy bármilyen sorozatban a legjobb négy közé jusson magyar csapat. Másrészt egy fontos játékosom az utolsó meccsét játssza, harmadrészt a hangulat a tetőfokára hághat, ha megnyernénk a csoportot, ezt pedig az ember szívesen élné át! – mondta a tegnap délutáni telki sajtótájékoztatón a mieink olasz szakvezetője.

Marco Rossi arról számolt be, hogy szombaton csak amolyan regeneráló edzést vezényelt, azok se sokkal többet mozogtak, akik nem léptek pályára 23-án pénteken a Lipcsében 1:0-ra megnyert meccsen. Úgy vélte, játékosai elég jól és gyorsan nyerik vissza a fizikai állapotukat. – Jó pillanatokban is tudatában kell lenni, hogy kik vagyunk és honnan érkeztünk. Éppen ezért mindig a legnagyobb alázattal kell játszani. A harmadosztályt jelentő C-divízióból indulva most öt meccsen 10 pontot szereztünk az élvonalban, és azt alá kell húzzam, hogy megérdemelten. Ettől viszont nem szabad elbizakodottá válni! Képesek vagyunk 110%-os teljesítményt nyújtani, ezt értékelik a szurkolók akkor is, ha nem győzünk. Ezzel a felelősséggel kell pályára lépnünk, tisztelni kell a címeres mezt! – adta meg a siker titkát a csoportdöntőre. Azzal, hogy a jövőben ki lesz a csapatkapitány, egyelőre nem kívánt foglalkozni.

Szoboszlai Dominik ismételten nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a válogatottól visszavonuló Szalai Ádám neki adta át a karszalagot, amikor Lipcsében lecserélték, de kifejtette, nem az ő döntése, hogy ezután ki tölti be ezt a szerepet, viszont ha 21 évesen megkapja a lehetőséget, nem fogja visszautasítani! – Nem tartom számon a gólpasszaimat, mert az a fontos, hogy a csapat eredményes legyen. Annak viszont örülök, hogy ezúttal Szalainak adtam gólpasszt. Remélem, még egyet tudok neki adni! – mondta el lipcsei teljesítményéről és a búcsúzó csapatkapitányról.

Az RB Leipzig futballistája kifejtette, hogy a Nemzetek Ligájában az eddigi öt meccsen az olaszországi összecsapás volt a legnehezebb, mert az azzuriak tudtak úgy játszani, ami a legtöbb gondot okozta nemzeti 11-ünknek. Úgy vélte, most viszont nagy különbség lesz, hogy hazai pályán játszunk. – Csak magunkra kell koncentrálni, ez nem nyomás, ez egy lehetőség, hogy egy ilyen csoportból továbbjussunk. Nem szeretek úgy belemenni a meccsbe, hogy álljunk vissza, mert jó a döntetlen. Győzelemre fogunk játszani, de akkor sem leszek szomorú, ha végül pontosztozkodással zárul az összecsapás – fogalmazott Dominik annak kapcsán, hogy válogatottunk kezdi előnyösebb helyzetből a csoportdöntőt.

Az olaszok egyenlő esélyt adnak a csoportgyőzelemre

Roberto Mancini szerint 50-50% az esély a mérkőzésen. – Az erőviszonyok alapján ez egy kiegyenlített meccs lesz, amiben simán benne van a döntetlen is. Sose egyszerű Magyarországon játszani – mondta az olasz szakvezető, aki jó barátja és honfitársa: Marco Rossi miatt kifejezetten örül, hogy a tavalyi Eb után az NL-ben is remekelnek a magyarok. A két szakember 1993 és 1995 között együtt játszott a Sampdoriában. – Tiszteljük a teljes magyar válogatottat, olyan együttesről beszélünk, amely három év alatt sokat javult, váratlan eredmények sorát tudja felmutatni. Kiemelkedő csapatjátékban, védekezésben és fizikumban is! – fogalmazott az olasz szakvezető.

A tegnap esti sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy győzelmi kényszerben vannak, nyilvánvalóan támadólag fognak fellépni, ugyanakkor nagyon figyelni kell majd a védekezésre is, mert 70 ezer néző előtt a magyarok is nyerni akarnak! Tanítványainak gyorsabban és agresszívabban kell futballozniuk, mint azt pénteken az angolok ellen 1:0-ra megnyert meccs I. félidejében tették. Fontosnak nevezte még a lehetőségek kihasználását. – A négyes döntőbe jutás jó visszajelzés lenne, főleg a fiataloknak! – összegzett Roberto hozzátéve, hogy ezt Ciro Immobile csatár nélkül kell kivívni, aki otthon maradt, mert felépült ugyan sérüléséből, de nem akarták megkockáztatni, hogy visszaessen.

Jorginho a játékosok részéről azt emelte ki, hogy alázattal és tisztelettel kell hozzáállni ehhez a meccshez, melyben benne van a lehetőség a csoportgyőzelem kiharcolására. – Engem nem lepett meg a magyar csapat kiváló szereplése, most már jó ideje kimagaslóan teljesít, elég ha csak az Eb-re gondolunk. Ebben a stadionban pedig különösen megnehezíti az ellenfelek dolgát – mondta a Chelsea középpályása, aki éppen ezért kifejezetten nehéz összecsapásra számít.

A mieink ma este fejezik be a Nemzetek Ligája csoportkörét a Népstadionban. Az utolsó, 6. fordulóban az olaszok elleni döntetlennel is az 1. helyen végzünk és bejutunk a sorozat jövő júniusi négyes döntőjébe, vereség esetén pedig 2. helyen zárunk Európa-bajnok ellenfelünk mögött. Mivel az angolokhoz utazó németeknek is van matematikai esélyük az olaszok előtti 2. helyre, mindkét pályán nagy küzdelem várható. Az angolok már biztos kiesőként ma csak a presztízsükért fognak hajtani.

Szóljon hozzá!