ZETApress

hírportál

Új kapitány férfi pólóban

Az FTC-Telekomot is irányító 50 éves Varga Zsoltot nevezte ki a férfi pólósok szövetségi kapitányának az MVLSZ Elnöksége – tudtuk meg az ülést követő sajtótájékoztatón a Hotel Thermal Kamilla-termében. A 2000-s Sydney-i olimpiai bajnok a 2022/23-as idényben még klubedzői munkáját is ellátja a Fradinál, utána csak kapitány lesz legalább a 2024-es párizsi nyári olimpiáig.

Vári Attila MVLSZ-elnök hangsúlyozta: Varga mostantól elsősorban szövetségi kapitány és mellette látja el továbbra is a vezetőedzői feladatokat a népligetieknél. Az Elnökség úgy érezte a hétfői kapitányi meghallgatások után, hogy elfáradt a kapcsolat Marcz Tamás és csapata között, így közös megegyezéssel megszüntettük szövetségi kapitányi státuszát. A 2024-es párizsi olimpiáig a szövetség stratégiai tervének része a fiatalítás, a mostani döntéssel ezt is szeretnénk felgyorsítani! A legfontosabb, hogy az olimpiára kijusson a válogatott! – jelentette ki.

Az elnök kiemelte, sok fiatal és kitűnő szakember dolgozik a magyar kluboknál és utánpótlás-válogatottnál, ugyanakkor a döntésnél figyelembe kellett venniük, hogy egyik együttes 2022/23-as idényét se befolyásolják. – Itt szeretném megköszönni az FTC-nek, hogy segített nekünk Varga Zsolt kinevezésében, és hozzájárult, hogy kapitányi teendőit el tudja látni! – tette hozzá Attila. A 2000-es és 2004-es olimpiai bajnok a célokról hangsúlyozta: az augusztus 29-én rajtoló horvátországi Eb-ig nagyon kevés idő van hátra, ráadásul egy olimpiai ciklus közepén járunk, így azért is született meg a lehető leggyorsabban a döntés, hogy a válogatott jövő hétfőn megkezdhesse a felkészülést a kontinenstornára.

Varga Zsolt először köszönetet mondott Vári Attilának, hogy megkereste a lehetőséggel, majd a klubjának is, hogy nemcsak a mostani kinevezésben, hanem 2013 óta mindenben támogatta. – Munkamániás vagyok, legszívesebben már most is a medence mellett állnék síppal a számban és stopperrel a kezemben. A következő időszak jelmondata a munka és a lépésről lépésre történő fejlődés lesz, a legelső napok legfontosabb feladata pedig az, hogy keretet hirdessek, ezáltal a játékosok az elmúlt napok izgalmai után megnyugodjanak! – fogalmazott az újdonsült kapitány.

Varga szerint voltak már előtte olyan edzők, akik jól bírták a kettős terhelést, ebben pedig nagyon számít majd a ferencvárosi, valamint a válogatottnál hamarosan kinevezésre kerülő stábjára is. – Tamás felajánlotta a segítségét, vele is egyeztetni fogok elsősorban arról, mikorra milyen edzőtáborok és medenceidők vannak lekötve. Ezt is figyelembe véve kezdjük el a munkát – mondta Zsolt. A Fradi vezetőedzője kérdésemre hozzátette, hogy stábja kialakításánál számít ferencvárosi munkatársaira, s ebben Kubatov elnök úr is támogatja. Helyi lakosként csak remélhetem, hogy a 123 éves zöld-fehér klubnak nem válik kárára remek szakemberei távozása!

Az 50 éves tréner 2013 óta irányítja a Ferencvárost, amellyel azóta háromszor lett bajnok, nyert Magyar Kupát, kétszer Európa-kupát és az európai Szuperkupát is elhódította, 2019-ben pedig a BL-ben is a csúcsra ért. Elődje, Marcz Tamás – mint hétfőn megírtuk -, aznap közös megegyezéssel távozott a posztról, miután a hazai rendezésű vb-n 7. lett válogatottunk. Legutóbb 1985 és 1988 között Gyarmati Dezső volt úgy kapitány, hogy mellette a BVSC trénere is maradt.

Szóljon hozzá!