ZETApress

hírportál

Karnyújtásra a bronztól

Vályi Gergő 4. lett a sportmászók ifjúsági Európa-bajnokságán. A tízfős magyar válogatottból a korábbi ifjúsági Európa-bajnok Vályi érte el a legjobb eredményt, egyetlen mozdulattal maradt le a dobogóról – tudatta Pintér László, az MHSSZ kommunikációs vezetője. Fotók: IFSC.

A Magyar Versenymászó Válogatott ismét több korcsoportban, összesen tíz sportmászót indított az Augsburgban megrendezett IFSC Ifjúsági Európa-bajnokságon, mindannyian a nehézségi versenyszámban indultak. A legnagyobb figyelem a három olimpiai aspiránst, Radics Attilát, Tusnády Nimródot és Vályi Gergőt kísérte. Aktuális korcsoportjaikban mindhárman évek óta a kontinens legjobbjai közé tartoznak: Vályi Gergő Gege 15 évesen, 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett a 16 év alatti korosztályban, Radics Attila ifjúsági világbajnoki 4. helyezett, Tusnády Nimród pedig már a felnőttek között is volt középdöntős Európa-kupán, ami ilyen fiatalon komoly fegyvertény.

A selejtezőből mindhárman továbbjutottak a húszfős középdöntőbe, ott viszont egy ugrós elem megtréfálta Attilát és Nimródot is, így ők a 14., illetve 17. helyen zárták a versenyt. Gege viszont, aki a középdöntőbe csak a surranópályán, a 20. helyen jutott be, itt főnixmadárként szárnyalt és a 2. helyen jutott tovább a döntőbe. Ott végül egyetlen mozdulattal maradt le a bronzéremről és 4. lett.

Nagy szerencse kellett, hogy bejussak a középdöntőbe. Aztán másnap reggel nagyon rosszul éreztem magam melegítésnél, ezért kicsit elfagyva mentem ki a középdöntőt mászni. Én is meglepődtem, de ott egyből jobb lett, és elmúlt ez az érzés. Nagyon jó mozgású út volt, és nagyon tetszett, hogy az útépítők úgy alakították ki az utat, hogy ne legyen egyből átlátható a megoldási kulcs. Itt sikerült megszereznem a második helyet, ami a selejtező 20. helye után eléggé meglepett. A döntőben arra számítottam, hogy nagyon nehéz lesz az út eleje, és a selejtezők után kevés önbizalommal nem vártam túl sokat. Az izgulás azonban elmúlt, amikor átmentem az elején a nehéz részen. Az út tetejéhez közeledve viszont arra számítottam, hogy az is elég lesz a dobogóhoz, ha még pár mozdulatot tudok menni, ezért megállás nélkül másztam tovább, így ez inkább már csak menekülés volt. Jobb eredményt is elérhettem volna, ha ott inkább megállok picit pihenni, és párat rázok a karomon – értékelt a verseny után az önmagával mindig kritikus Gege.

A magyar versenymászók a hazai szövetség szerény eszközeihez mérten maximális támogatásával, szervezett edzésmunkával és nemzetközi versenyprogrammal készülnek a következő nyári olimpiákra. A Tokióban olimpiai sportágként bemutatkozott sportmászás világszerte rendkívüli mértékben növekvő népszerűségnek örvend. A sportág tömegsport szinten már régóta közkedvelt, hiszen ez a legösszetettebb mozgásforma, amely egyben remek fejlesztő is. A Magyar Versenymászó Válogatott eredményei a 2022-es IFSC Ifjúsági Eb-n a nehézségi versenyszámban:

Junior (U20) férfi:
4. Vályi Gergő
14. Tusnády Nimród
17. Radics Attila

Ifi-A (U18) férfi:
37. Csorba Péter

Ifi-B (U16) férfi:
40. Boros Boldizsár
45. Storch Paul

Ifi-A (U18) női:
36. Jároli Nóra

Ifi-B (U16) női:
26. Góbor Jázmin
34. Tóth Veronika
36. Zsákai Eszter

A magyar versenymászók következő nemzetközi megmérettetése a felnőttek számára rendezett müncheni multisport Európa-bajnokság lesz, amely egyben az év legfontosabb versenye mászóink számára.

Szóljon hozzá!