ZETApress

hírportál

Elmaradt az éremszerzés

Nem sikerült az érmek közelébe kerülni: egy versenyzőnk sem jutott az 1-8. közé a Judo Grand Slam Hungary mai 2. versenynapján, pedig Karakas Hedvig igen közel állt a bravúrhoz. Ez nagyon nehéz volt – árulta el Ungvári Miklós kapitány arckifejezése.

A BHSE csillaga – aki 2020-ban még az 57 kilósok között lett Európa-bajnok és az Év sportolója Magyarországon – sokáig kereste a fogást a 63 kilogrammosok között. A Papp László Sportarénában zajló Grand Slam-viadalon úgy látszott, most meg is találta. Karakas Hédi az első körben a németek U23-as Eb-ezüstérmese, Annabelle Winzig ellen remek judóval, ipponnal szerezte meg a győzelmet, s jutott be az 1-16. közé.

A súlycsoport japán bajnoka várta a következő körben, de hiába volt Horikava Megumi a meccs esélyese, Hédi nem hagyta kibontakozni. Az utolsó másodpercekben Horikava indított, a magyar judós viszont számított rá, ügyesen a hátára borította a japánt. A bíró ippont jelzett, az aréna majd felrobbant az örömtől, de aztán jött a hideg zuhany: a videózás után a bíró visszavonta az ítéletet. A hosszabbítás 2. percéig hasonlóan jól alakult számunkra a meccs, de végül Horikava kíméletlenül kihasznált egy felkínálkozó földharchelyzetet, és leszorítással kivívta a továbbjutást.

A pillanatra, amikor még a továbbjutást ünnepeltük így emlékezett: Úgy éreztem, hogy megvolt az indítás, de amikor láttam, hogy videóznak, már készítettem fel magam belül, hogy folytatás lesz. De majd csak akkor tudok biztosat, ha én is visszanézem az akciót. Belülről jó meccsnek tűnt, sajnálom, hogy így alakult! – mondta a meccs után Karakas.

Ugyancsak remekül kezdett a 63 kilósoknál a múlt héten Ulánbátorban Grand Slam-bronzérmet szerző Varga Brigitta. Az MTK Budapest reménysége 2 percen belül legyőzte Ariela Sanchezt, a dominikaiak kontinensbajnoki ezüstérmesét. A folytatásban a háromszoros pán-amerikai bajnok kubai Maylin Del Toro Carvajal azonban nem adott esélyt a tovább-lépésre.

Egy győzelemmel és egy vereséggel búcsúzott a tavaly Kazanyban Grand Slam-győztes Ungvári Attila. A Győri AC 81 kilósa alaposan megdolgozott a továbbjutásért a mongol származású, kínai színekben versenyző Bajandelihej ellen, végül a tiszta küzdelem 8. percében – mert korábban a kínai Bajandelihej még szorult helyzetéből is szabadulni tudott – egy páros intés döntött a magyar versenyző javára. Az 1-16. közé jutásért az Egyesült Arab Emirátusok háromszoros Eb-érmese várt Ungvári Attilára. Nem elírás, hiszen Nugzari Tatalasvili a grúz színeket cserélte piros-zöld-fehér-feketére, s a tudásából láthatóan ez semmit sem vett el. Kemény küzdelmet vívtak a felek, Tatalasvili egy vazarival előnybe került, s hiába volt már nagy fölényben a hajrára magyar kihívója, már nem volt elég idő a fordításra. – A kínai elleni meccs a vártnál sokkal nehezebben alakult, nagyon sokat kivett belőlem. De utána tudtam pihenni, s úgy éreztem, minden rendben lesz Tatalasvili ellen. Nem kellett volna elesnem, mert a vége felé már nem bírta erővel, meg lehetett volna a továbbjutás! – bosszankodott a Győri AC versenyzője.

Nagy skalpot gyűjtött be az első meccsén Gercsák Szabina, Eb-bronzérmesünk, aki neves riválist győzött le az 1. körben. A DVTK 70 kg-s judósa a venezuelaiak kétszeres kontinensbajnoka, a World Tour-sorozatban már 16 éremnél járó Elvismar Rodriguez ellen a hosszabbítás 3. percében kicsikarta a győzelmet. A folytatás azonban már nem alakult jól, az izraeli U23-as Eb-ezüstérmes Maya Goshen vazarival diadalmaskodva jutott be az 1-8. közé.

Győzelemmel kezdett a 81 kg-s Tóth Benedek is, az MTK Budapest fiatalja a dominikai Medickson Del Orbe ellen intésekkel nyert 8 percnyi küzdelemben. A 2. körben Sami Chouchi, a belga Eb-ezüstérmes ellen is eljutottak a hosszabbításig, de a rutinosabb, 29 éves riválisnak végül sikerült megszereznie a továbbjutást érő győzelmet. A 13 szombati magyar induló közül a többieknek már nem sikerült mérkőzést nyerni ezen a napon, így a mieinkre nem vártak feladatok a délutáni programban.

Aligha volt ilyen az IJF World Judo Tour történetében: több mint 400 magyar és ukrán judocsemete lepte el a Papp László Sportaréna küzdőterét, látványos közös edzéssel nyitották meg az olimpiai kvalifikációs viadalt. Judo Family, vagyis Judocsalád felirat virított minden kis sportoló hátán. S valóban, a judo egy nagy család, amelyből sokan bajba kerültek az elmúlt időszakban. Az Ukrajnát ért orosz támadás miatt családok ezrei kényszerültek menekülni otthonukból. A judovilág azonnal megmozdult a sporttársak megsegítéséért, s Magyarország ebben élen járt. A Magyar Kormány támogatásával, a Nemzetközi Judo Szövetség és a Magyar Judo Szövetség szervezésében 250 ukrán judoka talált nálunk átmeneti otthonra, amíg nem térhet vissza hazájába.

Az ukrán gyerekek valamennyien judósok, akik a szüleik nélkül, egy-két edző kíséretében érkeztek hozzánk, itt folytatják tanulmányaikat, s talán valamennyit enyhít megpróbáltatásaikon, hogy a magyar egyesületekben gyakorolhatják a judót. A közös edzés egy jelképes megmozdulás volt, amely szavak nélkül is megmutatta: A judo több mint sport! A megnyitó ünnepségen néma főhajtással emlékeztek meg a tragikus körülmények között elhunyt egykori japán miniszterelnökről, Abe Sinzóról. A házigazda Magyar Judo Szövetség nevében dr. Tóth László, a hazai és az Európai Judo Szövetség elnöke köszöntötte a Grand Slam Hungary résztvevőit, nézőit és vendégeit.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportot felügyelő honvédelmi miniszter a Magyar Kormány nevében köszöntötte a jelenlévőket, majd külön gratulált Pupp Réka pénteki aranyához. A miniszter kiemelte, Magyarország számos nagy világversenyt látott vendégül az elmúlt évtizedben, ezek között több kiemelt judos esemény is volt. – Büszkék vagyunk ezekre az eredményekre, s a kkormány támogatását a jövőben is megkapják majd ezek az események. – A távol-keleti harcművészetek nagyon sok fontos dologra tanítják a testünket, de a lelkünket is, különösen fontos, hogy alázatra és tiszteletre tanítanak, ezekre pedig a mai időkben nagyon nagy szükség van – tette hozzá a tárcavezető.

Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke nyitotta meg a Grand Slam Hungaryt, hangsúlyozva a judo alapelvei közül a barátság, az összefogás és a béke fontosságát. A megnyitó ünnepség fontos eseménye volt még, hogy Schmitt Pál korábbi köztársasági elnökünk, a NOB tiszteletbeli tagja átvette Marius Vizertől az IJF nagykövetét illető diplomát.

A Grand Slam Hungary vasárnapi zárónapján három versenyzőnkért szoríthatunk, három fiatal igyekszik majd élni a lehetőséggel, hogy hazai pályán jó eredménnyel kezdje el a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs sorozatát. Érdemes lesz a helyszínen megtekinteni a küzdelmeket, hiszen Budapesten tér vissza a tatamira a sportág legnagyobb alakja, a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok francia Teddy Riner. A holnapi program, férfi 90 kg: Nerpel Gergely, TFSE; 100 kg: Vég Zsombor, Ceglédi VSE; +100 kg: Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE. Női 78 kg-ban és +78 kg-ban nincs magyarunk. A selejtezők 11-kor, míg a bronzmeccsek és döntők a Sport2-n 17 órakor kezdődnek – tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

Szóljon hozzá!