ZETApress

hírportál

Blanka és Attila a bajnokok!

Vas Kata Blanka és Valter Attila lettek a 2022-es év országúti bajnokai. A nőknél Vas Kata Blanka (Team SD Worx), míg a férfiaknál Valter Attila (Groupama-FDJ) sikerét hozta az elit országúti országos bajnokság mezőnyversenye Pannonhalmán – tudatták sajtósaik.

Június 24-én pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei település adott otthont az elit női és férfi országúti bajnokságnak. Délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött a program, a lányokra öt 16,5 km-es nagy kör és másfél 5,4 kilométeres kis kör, azaz 89,3 kilométer várt, míg a férfiak kilenc 16,5 km-es nagy kört és három és fél 5,4 kilométeres kis kört, vagyis 166,1 kilométert teljesítettek. Fotók forrása: Vanik Zoltán, Bringasport és Vígh Attila.

Az első két kört még együtt abszolválták a hölgyek, majd több részre szakadt a mezőny, a címvédő Vas Kata Blanka (Team SD Worx) és Jordán Dorka (Panorama-Hungary) haladtak ekkor az élen, miközben mögöttük idővel tizenegy fősre zsugorodott az üldöző sor.

A kis körre beérve már a hét percet közelítette a duó fórja, ahol a hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, cyclo-crossban pedig Európa-bajnoki ezüstérmes Vas már az emelkedő elején leszakította riválisát, s végül könnyed magabiztossággal nyerte meg a versenyt. Mögötte Jordán Dorka lett a második, míg Zsankó Petra (Team Cookina Arbö Askö Graz) ért célba harmadikként.

Nagyon örültem, hogy ezen a környéken került megrendezésre az országos bajnokság, hisz sokkal jobban szeretem az ehhez hasonló dimbes-dombos karakterisztikájú versenyeket. Miután eltávolodtunk a mezőnytől, remekül dolgoztunk össze, így folyamatosan növeltük az előnyünket. Dorka is tisztában volt azzal, hogy az emelkedő nekem kedvez, mindezek ellenére nem voltak különösebben jók a lábaim, de a győzelem, az győzelem. Az országos bajnokság után a következő versenyem a női Giro d’Italia lesz – nyilatkozta röviddel a célba érkezést követően Vas Kata Blanka.

Eredmények, országúti ob 2022. Pannonhalma, elit nők, 89,3 kilométer: 1. Vas Kata Blanka (Team SD Worx) 2:31:38 óra; 2. Jordán Dorka (Panorama-Hungary) +1:46 perc, 3. Zsankó Petra (Team Cookina Arbö Askö Graz) +7:28 perc.

A férfiak nem sokat teketóriáztak, a rajtot követően szinte azonnal megindultak a támadások, mígnem egy öt fős sor lépett el, nevezetesen Istlstekker Zsolt (Epronex-Hungary), Gönczy Gergő (Epronex-Hungary), Orosz Gergő (Cross Team Legendre), Fejes Gábor (MKB Cycling Team) és Wermerser Zsombor (MKB Cycling Team). Az ötös legnagyobb előnye két perc körül mozgott, miközben a főmezőny élén a nagyobb nevek mozgatták a sort.

Sajnos mintegy hatvan kilométer megtétele után a szökevényeket elütötte egy, a pályára behajtó és a rendőrmotoros utasításait figyelmen kívül hagyó, fegyelmezetlen sofőr. A balesetben Gönczy Gergő kulcscsonttörést szenvedett, a többiek szerencsére megúszták kisebb sérülésekkel.

Nem sokkal később újjáalakult a szökés, a talpon maradó Istlstekker mellé csapattársa Drijver Bertold (Epronex-Hungary) és Dina Márton (EOLO-Kometa), majd idővel Valter Attila (Groupama-FDJ) zárkózott fel. A kvartett rövid idő alatt négy és fél percre növelte az előnyét, majd miután Istlstekker megadta magát, hátul egy 13 fős üldöző csoport alakult.

Drijver még a kis körbe való beérés előtt megrogyott, majd a harmadik mászásnál bő tizenöt kilométerre a céltól Dina támadta be Valtert, akit egy pillanatra le is szakított, ám Attila a lejtmenetben visszaért.

A bajnoki cím sorsáról az utolsó kör döntött, kettőjük sprintje Valter Attila sikerét hozta, míg harmadikként a hatalmasat hajrázó Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux) érkezett. A legjobb U23-as versenyző Drijver Bertold lett.

Marci jóval többet próbálkozott mint én, őszintén mondom, hogy nem éreztem túl jól magam a végén, görcseim voltak. Bíztam abban, hogy visszaérhetek, és, hogy az utolsó métereken jobb lesz a sprintem, mint az övé. Szuper verseny volt, mindketten megérdemeltük volna a győzelmet – mondta Valter Attila a díjátadóra várva.

Eredmények, országúti ob 2022. Pannonhalma, elit férfiak 166,1 kilométer: 1. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:04:14 óra, 2. Dina Márton (EOLO-Kometa) +3 mp, 3. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux) +5:25 perc.

Szóljon hozzá!