ZETApress

hírportál

30 éves jubileum

Ihász Veronika november 20-án vívta ki a részvétel jogát a World Darts Federation világbajnokságára – tudtuk meg délelőtt a Magyar Sport Háza IV. emeleti nagy-társalgójában a Magyar Darts Szövetség sajtótájékoztatóján, Török Ferenc: Tripla tíz című két napja megjelent könyvének bemutatóján.

Kezdjük legjobb női játékosunk sikerével, egyrészt mert az időrendi sorrend, másrészt mert az udvariasság is így kívánja meg, hisz hölgyeké az elsőbbség. A Győri Darts Club versenyzője évek óta egyeduralkodó itthon a nők mezőnyében: nyert tíz felnőtt egyéni bajnoki címet, hatot a steel, négyet a soft szakágban, párosban pedig tizenhatszoros bajnok. Ebben a műfajban igazságos a leosztása, ugyanis nyolcat nyert steelben és ugyanennyit softban, de van itt még valami: egyedüli női versenyzőként van egy bajnoki címe a férfiak között is! 2018-ban, softban klubtársa, Darányi Zoltán oldalán. Ez azért külföldön sem mindennapos, hogy egy hölgy számottevő eredményeket érjen el az urak között – bár a legmagasabb szinten épp most cibálja egyre inkább a férfiak bajuszát az angol Fallon Sherrock -, Veronika esetében azonban korántsem szokatlan, ő ugyanis itthon egyre gyakrabban versenyez a férfiak mezőnyében, a nemrég véget ért és a világjárvány miatt kétévesre nyújtott legutóbbi steel egyéni nemzeti bajnokságban is ott indult, és lett 15. a pontverseny végelszámolásakor, nem kevesebb, mint 468 induló közül.

Na de most a nőknél villantott nagyot azzal, hogy kijutott a WDF-vb-re, ami azért nagy szám, mert ez eddig automatikus volt, az összes tagország indíthatott játékost az 1977 óta kétévente megrendezett seregszemlén, idén viszont kőkemény kvalifikációs rendszer lépett életbe, és csak 24-en örülhetnek a végén, ennyien állhatnak fel a színpadra dobni az angliai Lakeside Country Clubban, amely a sportág kultikus helyszíne, szinte a bölcsője. Itt rendezik ugyanis a világbajnokságot 2022. január elsejétől.

Abban, hogy Ihász Veronika eddig elért eredményeiről ilyen pontos információkkal szolgálhattunk, nagyon fontos szerepet játszott a Tripla tíz című mű elkészülte. Török Ferenc, a sikeres sportkönyvek szerzőjeként is ismert sportújságíró által jegyzett kötet a Magyar Darts Szövetség 30. születésnapjára készült, és a szervezet történetének felidézése mellett fontos feladata volt, hogy a sportág eddigi itthoni bajnokai is megjelenjenek benne, akik felkutatása sokszor jelentős nyomozómunkával járt. Végül azonban összeállt a sok fotóval látványossá tett kiadvány, amely rekordidő alatt készült el, mégsem szenvedett csorbát az egyik legfontosabb alapelveként lefektetett igényesség, amiatt is, mert a szerzőt olyan szerkesztő segítette a háttérből Bereczki Béla személyében, aki hol közelebbről, hol távolabbról szemlélve őket a honi dartsélet összes jelentős történésekor jelen volt az elmúlt három évtizedben. Most végre elkészült a nagy mű, és a sajtótájékoztatóra szinte melegen érkezik a Dabasi Nyomdából, annyira friss még. Kereken 1500 példányban nyomták ki, az ára 5990 forint, a kizárólagos forgalmazója pedig a Novo Parts Trade Kft.

A Tripla tíz – amelyet a dartsban általában kerekítésre használnak a profik – nem jöhetett volna létre a Magyar Sportújságírók Szövetsége nélkül: a megjelenés az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával az MSÚSZ Nagy Béla Programjának keretében valósult meg.

Szóljon hozzá!