ZETApress

hírportál

Díjeső a MEFS Gálán

Egyetemista olimpiai és világbajnokok vehettek át díjat a MEFS tegnap esti Gáláján. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség megtartotta hagyományos Év Egyetemi Sportolója Díjátadóját. A díjakat a Testnevelési Egyetemen, a hatályban lévő járványügyi intézkedések betartásával adták át, az eseményen esküt tett a 2021-es Téli Universiádéra utazó magyar csapat is.

Dr. Szabó Tünde szerint a sport mindig hitet ad a nehéz helyzetekben. – Így volt ez a járvány alatt is, és jó volt látni, ahogy idén sikerült megrendezni az elmaradt versenyeket. A nagy események rendezéséből Magyarország is kivette a részét, mint ahogy a sportsikerekből kivették részüket az egyetemisták is – mondta az EMMI sportért felelős államtitkára.

Prof. dr. Merkely Béla, a MEFS alelnöke beszédében kiemelte: élsportoló egyetemistáink sok lemondással, és kitartó edzésmunkával érték el eredményeiket. A sikerekhez alázat, kiváló edzői háttér és támogatás is kell. A magyar élsportban mindez megvan – összegzett az alelnök.

A Magyar Olimpiai Bizottságot Schmidt Gábor alelnök képviselte. A sportvezető kiemelte, a MOB-nál is fontos a kettős életpálya. – A tanulás mellett a sport is nagyon fontos. Külön öröm, hogy az újonnan megalakult MOB Sportolói Bizottság mindegyik tagja diplomás – jelentette be Schmidt Gábor.

Dr. Gál András Levente az év sikereit méltatta: Különleges az idei év, hiszen az olimpián és a paralimpián kiválóan szerepeltek az egyetemisták. Bízom benne, hogy ez a tendencia folytatódik az előttünk álló időszakban is! – fejezte ki reményét a MEFS alelnöke.

Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára köszöntőjében kitért arra, hogy az MRK is igyekszik példát mutatni. – Az MRK vezetése sportos csapat. Több vezetőségi tag volt élsportoló, aki azóta is fontosnak tartja a rendszeres mozgást, és annak népszerűsítését – hangsúlyozta a főtitkár.

Murai László köszöntőjében elmondta, hogy a mai kor fiataljai többszörös terhelésnek vannak kitéve. – Ezt a terhelést a sporttal sokkal könnyebb bírni, ezért is fontos, hogy élsportoló egyetemistáink minden felsőoktatásban tanulónak jó példát mutassanak – jegyezte meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke.

Idén a kajakos Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Tótka Sándor, Lucz Anna, a kenus Adolf Balázs, az úszó Milák Kristóf, a fogathajtó Hölle Martin, a paraúszó Illés Fanni és Konkoly Zsófia, a paraatléta Ekler Luca, a kerekesszékes Veres Amarilla, valamint az uszonyosúszó Senánszky Petra és Bukor Ádám érdemelte ki az Év Egyetemi Sportolója Díjat.

A MEFS minden évben díjazza a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság intézményi eredményességét. Idén első lett a Testnevelési Egyetem, megelőzve a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolát és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (a tavalyi tanévben TE, NKE, Edutus volt a sorrend). Az abszolút pontversenyt a 2020/2021-es tanévben, megtörve a Testnevelési Egyetem egyeduralmát az ELTE nyerte, a BME és a TE előtt. Mivel tavaly a pandémia miatt elmaradt a díjátadó, így a 2019/2020-as tanév MEFOB tavalyi díjai is ezen az eseményen kerültek átadásra.

A gála keretében esküt tett a 2021-es Téli Universiadéra utazó magyar csapat is. A fogadalomtétel szövegét Albert Viktória, a short tack csapat tagja, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta. Az egyetemisták és főiskolások téli multisportversenyét december 11-e és 21-e között rendezik meg a svájci Luzernben.

Életműdíjat vehetett át Kristonné dr. Bakos Magdolna (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) és dr. Hédi Csaba (Budapesti Gazdasági Egyetem és Miskolci Egyetem), Hönig Lászlót (Óbudai Egyetem) és dr. Józsa Jánost (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) pedig Hajós Alfréd Aranyplakettel jutalmaztak. Dr. Boros Gyeviné Sziklai Andrea (Szegedi Tudományegyetem), dr. Elbert Gábor (Pécsi Tudományegyetem), Harmath Józsefné (Budapesti Corvinus Egyetem), Varga Katalin Szilvia (Debreceni Egyetem), dr. Váczi Márk (Pécsi Tudományegyetem) és Veress Gyula (Nyíregyházi Egyetem) munkáját Csik Ferenc Ezüstplakettel ismerték el.

További díjazottak

Halassy Olivér Hallgatói-díj
Druzsba Dalma – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Farkas Bálint – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Gereben Lívia – Edutus Egyetem
Gulyás Michelle – Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Nagy Zsolt – Széchenyi István Egyetem
Molnár Réka – Miskolci Egyetem
Pósta András Zoltán – Semmelweis Egyetem

Németh Angéla-díj
Dr. Cselik Bence – Pécsi Tudományegyetem
Ferentzi-Almási Dóra Gabriella – Szegedi Tudományegyetem
Gulkai Zsófia – ELTE SZOESE
Molnár Ágnes – ELTE BEAC

Gedényi Mihály Elnöki elismerő oklevél
Balogh Tünde – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Barta Marianna – EDUTUS Egyetem
Dremák Regina – Debreceni Egyetem
Fauzer Ferencé Németh Valéria – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Olgyay Ádám – Budapesti Metropolitan Egyetem
Tóth Alexandra – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Kovácsné Csíkos Anikó – MEFS
Szabó-Ambrus Anita – MEFS

Elek Ilona Emlékérem
Budavári Árpád – Dunaújvárosi Egyetem, Gárdonyi Rendőrkapitányság
Dr. Zentai László – Eötvös Loránd Tudományegyetem
Bíró Imre – Debreceni Egyetem
Szappanos Zoltán – Pécsi Tudományegyetem

Év Egyetemi Sportolója Díj (egyetemista olimpiai és világbajnokaink 2021.)
Bodonyi Dóra, a Debreceni Egyetem hallgatója K-4 500 méteren lett olimpiai bajnok
Csipes Tamara szintén K-4-es tagjanként 500 méteren lett olimpiai bajnok, az Edutus Egyetem hallgatója
Ekler Luca paraatléta, a távolugrás olimpiai bajnoka, a Testnevelési Egyetem hallgatója
Illés Fanni 100 méter mell paraúszás olimpiai bajnoka, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója
Konkoly Zsófia 100 méter pillangó paraúszás olimpiai bajnoka, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója
Milák Kristóf 200 méter pillangó úszás olimpiai bajnoka, az Edutus Egyetem hallgatója
Tótka Sándor K-1-es 200 méter olimpiai bajnoka, az Edutus Egyetem hallgatója
Veres Amarilla, párbajtőr egyéni kerekesszékes vívás olimpiai bajnoka, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója
Adolf Balázs, C-1 5000 méter világbajnoka, az Óbudai Egyetem hallgatója
Bukor Ádám, a 200 méter felszíni uszonyosúszás világbajnoka, a Széchenyi István Egyetem hallgatója
Hölle Martin a kettesfogathajtás világbajnoka, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója
Lucz Anna a K-2 200 méteres táv világbajnoka, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója
Senánszky Petra, a 100 méter gyors uszonyosúszás világbajnoka, a Debreceni Egyetem hallgatója
Varga Krisztina a 200 méter gyors uszonyosúszás világbajnoka, a Széchenyi István Egyetem hallgatója.

Szóljon hozzá!