ZETApress

hírportál

Cseh siker az első napon

A cseh Michal Schlegel győzött Pannonhalmán, Filutás Viktor a legjobb magyar. Budapest és Pannonhalma között 153,7 kilométer várta a Visegrád 4 Kerékpárverseny – UCI 1.2 résztvevőit. Az Elkov-Kasper cseh bringása lett az első, a Giotti Victoria-Savini Due magyar kerekese az előkelő 3. helyen ért célba – tudatták sajtósaik. Holnap a 140,7 km-es szlovák szakasz következik.

A Visegrádi Csoport 2021. évi magyar elnökségének tiszteletére a Várkert Bazárnál rajtolt a V4 Kerékpárverseny. A rajthelyszín egész napos családi programmal várta az érdeklődőket a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából, többek között látványos, interaktív kerékpáros programokkal és koncertekkel. Részletek a hivatalos honlapon olvashatók.

Pontban 13 óra 30 perckor Menczer Tamás KKM-államtitkár pisztolylövésére 27 csapat közel 160 kerekese vágott neki a távnak a verseny sztárvendége, az idei Giro d’Italiát az összetettet három napon át vezető, jelenleg a közelgő tokiói olimpiára készülő Valter Attila jelenlétében. A csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, azonban életképes szökés viszonylag sokáig nem alakult ki. Mintegy 35 kilométer megtételét követően egy négy fős sor szakadt el, nevezetesen a lengyel Marcin Budzinski (Mazowsze Serce Polski), az ausztrál Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic), a magyar Istlstekker Zsolt (Epronex-Gesu Bikewear) és a szlovén Robert Jenko (Meblo Jogi Pro-Concrete).

A szökevények és a főmezőny közötti különbség folyamatosan pulzált, egy ponton már közel öt és fél perc előnnyel is vezetett a spicc, ahová a cseh Dominik Horak (AC Sparta Praha) is megpróbált felugrani, ám próbálkozása tiszavirág életűnek bizonyult.

Az utolsó 35 kilométerre fordulva Budzinski és Hopkins ment tovább az elmenésből, ám ekkor már csak mindössze egy perces előnnyel bírtak, így Pannonhalmára beérve őket is megfogta a karaván. Pannonhalmán következett a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet kétszer is abszolválni kellett.

Michal Schlegel (Elkov-Kasper) nem bízott semmit sem a véletlenre már az első mászáskor támadott, mögötte egy körülbelül tíz fős üldözőcsoport haladt, ám a cseh kerekes olyannyira jól bírta a döntő kört is, hogy magabiztosan nyerte meg a versenyt a horvát Viktor Potocki (Ljubljana Gusto Santic) és a magyar bajnok Filutás Viktor (Giotti Victoria-Savini Due) előtt. Legjobb szlovákként Marek Canecky (Dukla Banska Bystrica) zárt a 7. helyen, míg a legjobb lengyel versenyző Jakub Murias (Voster-ATS) lett.

Egy nagyon nehéz versenyen vagyunk túl, nagy volt a hőség és a pálya sem volt kifejezetten egyszerű. Igyekeztem végig koncentrált maradni és csak arra összpontosítani, hogy minél jobb eredményt érhessek. Szerencsére a támadásomat végig tudtam vinni, így megnyertem a versenyt – nyilatkozta a célba érkezést követően a cseh Schlegel.

El sem akarom hinni, hogy harmadik lettem. Nehéz verseny volt, erős, de ideges mezőnnyel, rengeteg fékezéssel és kigyorsítással. Elégedett vagyok az elért eredménnyel – mondta a magyar Filutás a díjátadóra várva. Eredmények:

1. Michal Schlegel, cseh (Elkov-Kasper) 3:43:42
2. Viktor Potocki, horvát (Ljubljana Gusto Santic) + 7 mp
3. Filutás Viktor, magyar (Giotti Victoria-Savini Due) + 7 mp
4. Adam Toupalik, cseh (Elkov-Kasper) + 8 mp
5. Jonas Rapp, német (Hrinkow Advarics Cycleang) + 9 mp
6. Walter Calzoni, olasz (Galina Ecotek Colosio) + 9 mp
7. Marek Canecky, szlovák (Dukla Banska Bystrica) + 10 mp
8. Jakub Murias, lengyel (Voster-ATS) + 11 mp
9. Davide Bauce, olasz (Galina Ecotek Colosio) + 16 mp
10. Jakub Kaczmarek, lengyel (HRE Mazowsze Serce Polski) + 18 mp

Szóljon hozzá!