ZETApress

hírportál

Réka is megy Tokióba

Pupp Rékát a legjobb 16 között Sisime Ai, a japánok világbajnoka búcsúztatta a budapesti judo-vb 2. napján, de a paksi judós már készülhet Tokióra: két győzelmével biztossá tette olimpiai részvételét – tudatták sajtósaik. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei. A vasárnapi nyitónapon Csernoviczki Évi harcolta ki a tokiói részvételt.

A világbajnokság 2. versenynapján egyetlen magyar versenyzőért szoríthattunk, az Atomerőmű SE Európa-bajnoki bronzérmese, Pupp Réka lépett tatamira az 52 kilogrammosok között. Az első ellenfele a lengyelek hatszoros IJF World Tour-érmese, a 31 esztendős Agata Perenc volt, a felek eddigi egyetlen párharcát Perenc nyerte, még 2018-ban, a taskenti Grand Prix-viadalon. A budapesti visszavágó remekül sikerült, pedig a lengyel judósnak a tokiói kvóta megszerzése érdekében létfontosságú lett volna a győzelem. A rendes küzdelmi idő végén Réka már két intéssel vezetett, s végül a 7. perc végén egy vazarival a győzelmet is kicsikarta. Nagy küzdelem volt!

A második körben az orosz Aleszja Kuznyecova következett. Ugyancsak kellemetlen ellenfél, Eb-ezüstérmes, hatszoros IJF World Tour-érmes, Universiade-győztes, de Pupp Rékának az idén már két Grand Slam-tornán is sikerült őt legyőznie. A sorminta Budapesten sem változott, Braun Ákos tanítványa, földharcban, fojtással kényszerítette feladásra riválisát, s ezzel bejutott a legjobb 16 közé.

Nem mondhatjuk, hogy Pupp Réka különösebben szerencsés lett volna a sorsolásnál, a legjobb nyolc közé jutásért, a világbajnoki helyezésért ugyanis a japánok csillagát kellett volna legyőznie. A huszonhét esztendős Sisime Ai már mindenféle színű medált nyert a világbajnokságokon, négy esztendeje éppen Budapesten lett világbajnok, kétszeres Ázsia-bajnok, a világranglistán harmadik, a vb-n első kiemelt, a tokiói olimpiai indulás csak azért nem jöhetett neki össze, mert Japánban a judósok élete nem csak játék és mese, egy bizonyos Abe Uta elütötte ettől a lehetőségtől. Sisime úgy érkezett Budapestre, hogy világbajnoki címmel kárpótolja magát, ezt kellett volna Rékának megakadályozni. Két éve a tokiói világbajnokságon és a tavalyi párizsi Grand Slamen is a japán judós nyerte kettejük párharcát, ezúttal azonban Pupp Réka sokkal szorosabbá tette a továbbjutás kérdését. Végül egy vazarival alul maradt a japán csillaggal szemben, de ezért egy csöppet sem kell pironkodnia!

Úgy jöttem a világbajnokságra, hogy ne foglalkozzak az olimpiai számolgatással, minél jobban szerepeljek, minél többet ki tudjak hozni magamból. Aztán az már az első meccsem után eldőlt, hogy ott leszek az olimpián, ez is adott egy kis pluszt a második összecsapás előtt. A japán ellen úgy álltam oda, hogy mikor, ha nem most, a hazai közönség előtt sikerülhetne őt megverni. Évek óta nem éreztem magam ilyen jó formában, benne lehetett volna a pakliban, így is mentem fel a tatamira. Sajnálom, hogy nem sikerült, mert tényleg úgy érzem, hogy ez most bennem volt – értékelt Pupp Réka, akinek a súlycsoportjában ugyancsak lezárult ezen a napon az olimpiai kvalifikációs sorozat. Bár a hivatalos rangsort a nemzetközi szövetség csak a világbajnokság után hozza nyilvánosságra kijelenthetjük: Csernoviczki Évi után Pupp Réka is megszerezte a tokiói indulás jogát.

A délutáni program rajtja előtt díjátadásra került sor: előbb dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke adta át a világbajnokság emlékérmét az eseményen közreműködő bíróknak, majd Jean Luc Rougé, a Nemzetközi Judo Szövetség főtitkára adta át a 8. danról szóló diplomát Daniel Lascaunak, az IJF magyarul is jól beszélő bíró igazgatójának.

A világbajnokság mai 3. napján négy magyar is tatamira lép, egészen biztosan nagy csatáknak lehetnek szemtanúi a helyszínre érkező nézők. Ma szerepel a sportág ikonikus alakja, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, aki pályafutásának a 13. (!) világbajnokságán lép tatamira!

Ugyancsak ma szerepel Magyarország 2020-as Év sportolónője, az Európa-bajnok Karakas Hedvig, aki a Papp László Sportarénában már négy IJF World Tour-érmet szerzett. A két nagy csillag mellett az UTE két reménysége is ezen a napon versenyez a világbajnokságon, a Grand Prix-bronzérmes Szabó Frigyes a tokiói olimpiáért harcol, a huszonegy esztendős Kármán Andrea számára pedig a tapasztalatszerzés lesz a legfontosabb pályafutásának első felnőtt világbajnokságán. A mai program, férfiak 73 kg (címvédő: Ono Sohej, japán) magyar induló: Ungvári Miklós, Ceglédi VSE és Szabó Frigyes, UTE. Nők, 57 kg (címvédő: Christa Deguchi, kanadai) magyar induló: Karakas Hedvig, BHSE és Kármán Andrea, UTE. 10 órakor selejtezők, 17 órakor érmes meccsek lesznek.

Szóljon hozzá!