ZETApress

hírportál

Árverés a Duna Arénában

Exatlonos sportolók és parakajakos bajnokok a szervátültetettek szolgálatában: 650 ezer forint gyűlt össze a jótékonysági árverésen – tudatta Egri Judit, az Ypsylon Média vezető tanácsadója.

Exatlonos győztes sportolók és parakajakos bajnokok ma együtt bizonyították, hogy valóban Minden sport mindenkié! A Civilút Alapítvány, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Ergométer Szövetség online jótékonysági árverést szervezett a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára. Az Exatlon Hungary műsorából megismert sportolók és két parakajakos bajnok is csatlakozott a jó ügyhöz. Busa Gabriella, Böjte Dávid, Kempf Zozó, Varga Katalin és Kiss Péter is a szervátültetett sportolók szolgálatába álltak.

A licitálás hétfőn indult, ép és sérült sportolók fogtak össze, hogy minél magasabb összeg folyjon be a szövetség javára. Az aukció az online térben zajlott, az utolsó virtuális tétet az élő közvetítés alatt lehetett megtenni. A legmagasabb felajánlás ötszázezer forint volt, melyhez Horváth Gábor kétszeres olimpiai bajnok a helyszínen további ötvenezer forintot, a Magyar Paralimpiai Bizottság pedig százezer forintos támogatást adott.

A sportteljesítmények öröme és közösségi élménye nem az ép emberek kiváltsága, fizikai vagy értelmi sérültséggel is helyt lehet és helyt is tudnak állni a sportolók a legkülönfélébb sportágakban. Ez most egy olyan különleges helyzet, ahol segítő szervezetek támogatnak segítő szervezetet, ehhez járult hozzá a Paralimpiai Bizottság is a felajánlott támogatással – mondta el Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, az esemény egyik házigazdája.

A Civilút küldetése, hogy felhívja a figyelmet az egyéni és társadalmi felelősségvállalás fontosságára az élet minden területén. Az ép és sérült sportolók összefogása is megmutatta a mai árverésen, hogy aki felelősséggel, törődéssel fordul mások felé, az maga is jobban boldogul, nagyobb teljesítményre képes, és ezzel jobbá teszi szűkebb vagy tágabb környezetét – mondta el Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány elnöke.

A sportolók a társzervező, Magyar Ergométer Szövetség evezőgépein versenyeztek. Varga Katalin paralimpiai 5. helyezett, vb. 4. és Eb. 3. helyezett parakajakos Kempf Zozó freestyle bmx-világbajnokkal, Kiss Péter világ- és Európa-bajnok parakajakos Busa Gabriella kick boxerrel, az Exatlon női győztesével eveztek egy csapatban. Az 500 méteres evezés eredményét forintokra váltották, így adva további támogatást a szervátültetett sportolóknak.

A legfontosabb dolog az egészség – most, hogy én is meg vagyok sérülve még jobban értékelem. A sport nagyon sok mindenre megtanít, megtanított engem is. Nem gyerekként kezdtem sportolni, az én életemben is később jött a lehetőség. Ha azzal, hogy az ügy mellé állok, felhívhatom a figyelmet arra, hogy mindenkinek esélyt jelent a sportolás, örömmel csatlakozom a szervátültetett sportolókat segítő programhoz – mondta el Böjte Dávid, Dave az Exatlon Hungary férfi győztese, aki sérülése miatt nem evezett a rögtönzött bajnokságon. Csapatukat Kempf Zozó erősítette, aki így nem csak a sportolókért, de Dave-ért is evezett.

Varga Katalin és Kiss Péter parakajakos bajnokok életében is a sport jelentette a segítséget. – Az elején nem láttam a kiutat ebből a helyzetből. A Mozgásjavító Általános Iskolában volt lehetőségem sportolni, ott találkoztam az edzőmmel, Pruzsina Istvánnal, akinek a segítségével elindult a parakajakos sportkarrierem – mesélte Kiss Péter világ- és Európa-bajnok.

Szövetségünk küldetése a sport, hogy minél több szervátültetettnek biztosítani tudjuk a sportolási lehetőséget, hisz a rendszeres testmozgás számukra fokozottan fontos, ugyanis megnövelheti a beültetett szerv élettartamát. A beérkezett összegből ki szeretnénk bővíteni az edzéslehetőségeket a vidéki nagyvárosokra is, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, hisz jelen pillanatban csak Budapesten vannak szervezett edzéseink 9 sportágban profi edzőkkel és sport-szakemberekkel – mondta el Vajtó-Tilhof Ingrid, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke.

A legmagasabb összeget ajánló különleges élménnyel lesz gazdagabb: az öt kiváló sportolóval részt vehet egy közös vacsorán és az azt követő bulin a Fröccsterasz all inclusive élmény-felajánlása jóvoltából. A befolyt összeget Palik László, az Exatlon műsor-vezetője jelképes csekken adta át a Magyar Szervátültetettek Szövetsége alelnökének. A Duna Arénából közvetített esemény visszanézhető a Civilút Alapítvány weboldalán és Facebook-oldalán.

Szóljon hozzá!