ZETApress

hírportál

Magyar éremesélyek az U23-as vb-n

U23 Birkózó vb 2019Hatvan ország 634 versenyzője, köztük 28 magyar férfi-nő vesz részt a ma kezdődő U23-as birkózó-világbajnokságon, melynek a józsefvárosi Ludovika Aréna ad otthont. A november 3-án vasárnapig tartó eseményt a szabadfogásúak nyitották, a nők szerdán, a kötöttfogásúak pedig pénteken kezdenek.

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke a vb délelőtti helyszíni sajtótájékoztatóján az év legrangosabb hazai birkózóeseményének nevezte a viadalt, és reményét fejezte ki, hogy hasonlóan sikeres lesz a rendezés, mint a tavalyi felnőtt vb-é. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a tavalyi vb lebonyolítását dinamikusnak és pörgősnek minősítette, Budapestet pedig a világ egyik sport-fővárosának nevezte, mely mindig kitesz magáért.

Bacsa emlékeztetett rá, hogy az U23-as vb része annak a sorozatnak, amelyben jövőre kadet vb, 2021-ben pedig felnőtt Eb házigazdája lesz Magyarország. ? Ez a sorozat is mutatja, hogy nemcsak az eredményekben, hanem a rendezésben is nagyhatalom vagyunk, szívesen jönnek hozzánk a versenyzők és a szakemberek ? mondta, majd arról beszélt: a viadal kiváló alkalom arra, hogy a magyar utánpótlás megmutassa erejét. ? Tokió után őrségváltás várható a magyar birkózásban. Ennek a korosztálynak kell a mai nagyok helyébe lépnie ? tette hozzá a Szervezőbizottság elnöke kiemelve, hogy a mezőny tagjai közül sokan már a felnőttek között is bizonyítottak, és hogy a Ludovika Aréna a birkózásban új helyszín.

Lévai Zoltán, a kötöttfogás szakági vezetőedzője szerint a tíz szőnyegre lépő magyar közül négyen is érmet nyerhetnek, de két dobogós helyezéssel már elégedett lenne. Szerinte e tekintetben leginkább az Európa Játékokon ezüstérmes Torba Erikben, Pap Bertalanban, Szőke Alexben és fiában, Zoltánban lehet bízni.

Gulevszkij Konsztantyin, a szabadfogásúak vezetőedzője, úgy véli, hogy erős, összeszokott társaság a tízfős kerete. Ő is több érmet, illetve értékes helyezést vár, elsősorban Asarin Roman, a frissen honosított Kuramagomedov Murad, Tóth Bendegúz és Szurovszki Patrik szereplése révén.

Ritter Árpád, a női szakág vezetőedzője is tíz versenyző indítását tervezte, de sérülések miatt nyolcra csökkent a létszám. Legesélyesebbként Nagy Bernadettet és Galambos Ramónát tartja éremszerzésre. A belépés a világbajnokságra mindennap ingyenes. A 28 tagú keret:

Szabadfogásúak mától:
Halidov Gamzatgadzsi (57 kg)
Budai Kovács Marcell (61)
Asarin Roman (65)
Antal Dániel (70)
Kuramagomedov Murad (74)
Lukács Botond (79)
Szurovszki Patrik (86)
Tóth Bendegúz (92)
Végh Artúr (97)
Nagy Mihály (125)

Nők szerdától:
Réczi Bianka (50 kg)
Vilhelm Viktória (53)
Szél Anna (55)
Galambos Ramóna (57)
Bognár Erika (59)
Szabados Noémi (65)
Nagy Alexa (68)
Nagy Bernadett (76)

Kötöttfogásúak péntektől:
Rácz Richárd (55 kg)
Kecskeméti Krisztián (60)
Torba Erik (63)
Balatoni Bence (67)
Kajtán Olivér (72)
Lévai Zoltán (77)
Lévai Tamás (82)
Papp Bertalan (87)
Szőke Alex (97)
Érsek Róbert (130)

Szóljon hozzá!