ZETApress

hírportál

Százmilliók futópályákra

SZEOSZ sajtó ÓbudánTizenkét önkormányzat kap összesen 450 millió forint támogatást futópálya építéséhez ? jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kora délután az óbudai Rozmaring Kertvendéglő emeletén.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy az ország legnagyobb szabadidősport-eseményszervezői létrehozták saját szervezetüket, a SZEOSZ-t, melynek célja egyrészt a szervezők hatékony érdek-képviselete, a szabadidősport-események színvonalának emelése, illetve az amatőr sportolók szélesebb körű tájékoztatása a rendezvényekről.

Péter Attila, a Kaposvári Szabadidő Egyesület és egyben a SZEOSZ elnökének tájékoztatása szerint a szövetséget 27 alapító tag hozta létre, s mivel céljuk a bázis növelése, ezért várják a további, csatlakozni szándékozó szervezetek jelentkezését. Kiemelte: a szövetség alapító tagjai tavaly összesen több mint 80 rendezvényt szerveztek, és majdnem 240 ezer szabadidő-sportolót mozgattak meg.

A szövetségnek bármely magyarországi székhelyű, szabadidősport-események szervezésével foglalkozó jogi személy a tagja lehet, amely az egyesület honlapján benyújtja csatlakozási kérelmét, és megfizeti az alapszabályban meghatározott, résztvevői létszámoktól függő éves tagdíjat. Alapkövetelmény, hogy a szervezet legalább kétéves szabadidősport-eseményszervezői gyakorlattal rendelkezzen.

A további hozzászólók: Zelcsényi Miklós, a SZEOSZ alelnöke (Balatonman Triatlon Kft.) és Szemán Róbert, a SZEOSZ alelnöke (Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft.) voltak. Kocsis Árpád, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége harmadik alelnöke (Budapest Sportiroda Kft.) nem érkezett meg.

Révész Máriusz elmondta: az idei országos futópálya-építési programra eredetileg 350 millió forintot tervezett a kormánybiztosság, de annyi jó pályázat érkezett, hogy százmillió forinttal felemelték a keretet. A kormánybiztos a SZEOSZ javaslatát elfogadva döntött: Baja, Esztergom, Fót, Gödöllő, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pápa, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, illetve egy-egy budai és pesti kerület: Óbuda-Békásmegyer és Kőbánya nyert el támogatást, ahol a lakosok díjmentesen futhatnak majd.

Az idén elindított program célja a húszezer lakosnál nagyobb településeken legalább egy kilométer hosszú, 120 centiméter széles futópálya kialakítása. A támogatáshoz az önkormányzatoknak 50 százalék saját forrást kell biztosítaniuk, így összesen több mint 900 millió forintból épülnek az aktív életmódot ösztönző beruházások ? ismertette a kormánybiztos. A szakmai segítséget és iránymutatást a március végén megalakult SZEOSZ biztosította.

A futópályák rekortán borításúak, egyenként legalább egy kilométer hosszúak lesznek, és további feltétel volt az is, hogy főutakat nem keresztezhetnek. ? Ezekkel a futópályákkal kapcsolatban az a célunk, hogy minél többen tudjanak rendszeresen, kulturált körülmények között, biztonságosan futni ? fűzte hozzá a kormánybiztos. Révész Máriusz közölte azt is, hogy volt még három olyan pályázat, amely mindenképpen érdemes a támogatásra, de kilétüket kérdésemre sem volt hajlandó felfedni. A 2020-as központi költségvetés július 12-ei elfogadása után ez a három önkormányzat is megkapja a támogatást a jövő évi keret terhére, s ezeket a szerződéseket a jövő év elején kötik meg velük.

Szóljon hozzá!