ZETApress

hírportál

Mit tehet egy szakápoló?

Esetek egy mentős hétköznapjaiból ? 24

Térjünk újra vissza a Delej utcai mentőállomásra, ahol ONE – orvos nélküli esetkocsi – is szolgál. A gyakorlott szakápoló ilyenkor egyedül dönt, a felelősség is természetesen az övé. Vannak, akik szeretik az ilyen kihívást, míg mások – érthető módon – inkább orvossal, vagy mentőtiszttel vonulnak szívesebben. Vigye el az a balhét. A mentőállomás munkájának teljeskörű megismeréseként jómagam is szekundáltam néhányszor az ONE-n, más-más személyzettel.

Szakápolónk még fiatal. Érettségi után jött a szolgálathoz, s öt év szakápolói gyakorlat van a háta mögött. Többször jelentkezett a mentőtiszti főiskolára, de mindig elbukott a felvételin. Pár év után megunta. Minek kapaszkodjon olyan kocsi után, amelyik nem veszi fel.

A szomszédos Ferencvárosból, lepusztult bérházból érkezik a megkeresés. Tíz év körüli fiúcska pár napja ment haza a vakbélműtétről, s reggelre belázasodott. A szülők rögvest a mentőket hívták. Közel van az I. Számú Gyermekklinika, a műtétet is ott végezték, mégsem vihetik be oda a fiút a hátukon. Mentővel jóval könnyebb és biztonságosabb.

Az ágyban fekvő fiú szédül, nem tud felülni. Ha megpróbálja, rögtön visszaesik. Láza 38,5 fok, vérnyomása 100/70. Nem csoda, hogy szédül, ha felemeli a fejét. Már hozzuk is a hordágyat, s irány a közeli klinika. Az osztályos orvos perceken belül átveszi tőlünk, s nemsokára a műtétet végző kollégája is előkerül. A többi már az ő dolguk.

A beteg átadása után megtudom szakápolónktól, hogy tulajdonképpen roppant szerencsénk volt. Száz alatti vérnyomás esetén ugyanis orvosos kocsit kellett volna kérnünk, akiknek infúziót kellett volna bekötniük a betegnek. Az, hogy a kórházat jóval előbb elértük, mint az esetkocsi megérkezett volna, senkit sem érdekelt volna. Az ápoló nem azért van, hogy gondolkodjon; hanem azért, hogy a szabályzatban leírtakat maradéktalanul végrehajtsa. Az esetlapra is a száz feletti vérnyomást írtuk, így később sem lehet baj az esetkocsi elmaradásából.

Gyógyszerelés a mentőautóban

A szakápolók csak nagyon kevés gyógyszert adhatnak önállóan betegüknek, s azt is előzetes vizsga és írásos főorvosi meghatalmazás után. A vizsgát évente-kétévente ismételni kell-. A követelmények szigorúak. Szekundálásom idején az állomás főápolójának, a több mint negyedszázada mentőző kollégának sem sikerült elsőre. Hasonló sorsra jutott az a főiskolát végzett szakápoló is, akit már csak államvizsgája választott el a mentőtiszti diplomától. Mindkettőjüket pótvizsgára ítélte a mentőszervezet vezető főorvosának helyettese a számonkérő beszélgetésen. Egyik szakápoló sem vette tragikusan a történteket; hisz általában orvossal együtt vonulnak, nincsenek magukra utalva. Ha esetleg ONE-ra osztanák valamelyiküket, legalább nem kellene gyógyszeresen beavatkozniuk, nem tudnának rontani.

A szakápoló önállóan nyolc féle gyógyszert adhat. Ilyen az Algopyrin és a NoSpa injekció fájdalomcsillapításra és görcsök oldására. Mérgezetteknek Atropin injekciót adhat, természetesen ezt is izomba. Intravénás injekciók adására szakápoló a mentőknél nem jogosult. Fájdalomcsillapításra a mentőben Nitralgin gáz is található, de alkalmazása ugyancsak engedélyhez kötött.

Asztmás betegeknek Bricanyl spray-t spriccelhet a vizsgán megfelelt szakápoló a szájukba. Van még két tabletta – a Colfarit és a Corinfar -, melyet a betegnek infarktus-gyanú, illetve magas vérnyomás esetén be lehet adni. Valljuk be, nem nagy a választék. S hogy a vizsgáztató főorvos volt-e szőrös szívű, vagy a megméretett szakápolók találtattak-e könnyűnek, nem az én tisztem eldönteni. A nyolc oldalas, nagy betűkkel szedett segédanyagból több mint egy hónapjuk volt a felkészülésre, és ezeket a gyógyszereket már korábban is kellett alkalmazniuk. Vajon ezt akkor hogyan tették meg? Mivel a megismételt vizsgájuk idején már nem voltam az OMSZ-nál, így annak eredményét nem ismerem.

A szakápoló a helyszínen önhatalmúlag sosem hagyhatja betegét. Mindig köteles a legközelebbi kórházba, vagy szakrendelésre, vidéken a körzeti orvoshoz szállítani. Ez arra is jó, hogy a beteg kikerüljön a számára kritikus környezetből, mely sokszor már fél gyógyulás. Orvosos, mentőtisztes kocsin más a helyzet. Ők a helyszínen, így akár közterületen is otthagyhatják betegüket. Holnap és holnapután ilyen esetekről fogok beszámolni.

Szóljon hozzá!