ZETApress

hírportál

Levágták a jobb lábát

Érdekességek a nagyvilágból ? 5

Ahogy a tegnapi történet sebészi bravúr volt, úgy kell szégyenkezniük az érdekelteknek az alábbiban. A területi vezető kórház sebészetén lábamputációra készültek. Az egykori élsportoló térdében rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, s emiatt akarták eltávolítani combközéptől a beteg végtagot. A műtéti előkészítésbe viszont egy apró, de annál végzetesebb hiba csúszott.

Szokásban volt az osztályon, hogy amputáció előtt a műtétre váró beteg egészséges lábát a műtős befáslizza. A kötés a műtét végéig fenn marad. Mielőtt a fásli felkerül, bekötik az infúziót, majd a műtős indul a beteggel a műtőbe. A fáslizás több okból is hasznos lehet. Egyrészt így műtét közben és utána is kisebb a trombózis veszély, másrészt ez támpont ad az operatőrnek arra, hogy melyik lábat távolítsa el. Az infúziót is az egészséges oldalra kötik, hogy műtét közben ne legyen útban az orvosoknak Most is erre készültek.

A könyökvénába már a kórteremben bekötötték az infúziót. Betegünk nyújtotta is a bal karját, de a reszkető kezű nővérke ? aki előtte talán épp egy férfibeteget katéterezett ? sehogyan sem tudott a vénába találni. Segítségül hívta az egyik koleginát, aki az összeszurkált véna láttán kart váltott. Csak pár napja dolgozott az osztályon, a sebészethez vajmi keveset értett, szúrni viszont tudott. Most is elsőre betalált. A beteg tiltakozott ugyan a karcsere miatt, de gyorsan lehurrogták. Maga úgyis aludni fog, Ketteske! ? mondta a két szakember ? a többit csak bízza ránk.

Pár perc múlva a műtősfiú is megérkezett. A jobb lábát vágják le, csodálkozott, majd befáslizta talpközéptől combközépig az infúziós oldali, tehát a beteg jobb alsó végtagot. Miért erre a lábamra került a pólya? ? gondolkodott közben a beteg. Mindenki tudja, hogy nekem a bal lábam a jobb, mert a jobb a beteg! A jobb a fájós, az a rosszabb, így attól akarok megszabadulni. Bizonyára azért fáslizták be, hogy már az altatás előtt se fájjon, gondolkodott. Közben megérkeztek a műtőbe és felfektették a műtőasztalra.

Hogy áll az a röntgenfilm?

Nahát, csak nem fordítva tették fel a röntgenfilmeket a tartóra, döbbent meg az altatónővér, amikor még egyszer utoljára mindent ellenőrzött. A felvétel szerint a jobb térdben van a tumor, a beteget viszont bal alsó végtag amputációjára készítették elő a fáslizás és az infúzió bekötése alapján. Még jó, hogy a főorvos úr nem ért ide, mert a trehányságért nagyon haragszik, gondolta, s gyorsan megfordította a felvételeket. A fali tartón most már a bal térdben látszott a tumor, s a jobb mutatkozott egészségesnek.

Alszik már a beteg? ? kérdezte a belépő főorvos, s az igenlő válasz hallatán megkezdték a műtétet. Vértelenítették a bal lábat, majd a kellő leszorítás után combközépen megtörtént az amputáció. Az eltávolított végtagot a kórbonctanra vitték, hogy tanulmányozhassák a térdben kifejlődött daganatot. Közben a beteget is felébresztették az altatásból, és visszavitték a kórterembe.

Miért a jobb lábamat vágták le, amikor a másik a beteg? ? kérdezte a nővért, amikor már ébredezett. Csak nem volt abban is egy daganat? S mondja csak, a fájós másiktól mikor fognak végre megszabadítani? ? érdeklődött aggódva. Félelme a nővérre is átragadt. Most döbbent csak meg igazán, mert rájött, hogy műtét előtt félreértette betegét. A férfi ugyanis amikor a jobb lábáról beszélt, a jobbikot értette ez alatt, s a jobbik balt nevezte minduntalan a jobb lábának.

Volt tumor, nincs tumor

Közben a kórboncnok is belevágott a levágott térdbe, de a tumornak nyomát sem találta. Lehet, hogy a műtét előtt elmúlt magától? ? gondolta, bár ekkora csodával még sosem találkozott. A sebészeknek is furcsa volt, hogy a kórlapon is, meg a röntgenkérőn is beteg jobb térd szerepel, s ők mégis a balt távolították el. Mindenki a másikra mutogatott. Az orvos az altatónővért szidta a megfordított röntgenfilmekért, ő a műtőst a téves fáslizásért, az meg a nővért hibáztatta a rossz oldalra bekötött infúzióért.

Mivel az ápolónő nem tudott tovább mutogatni, rögvest kirúgták. Nem sokáig maradt munka nélkül, egy közeli kórházban már másnap alkalmazták. Kellett, aki kiveszi az ágytálat a betegek alól. Erre a munkára úgysem sokan tolonganak. Reszkető kezű kolléganője önként felmondott. Azóta már egy masszázsszalonban segít a férfiakon.

A betegjogok biztosa is gyorsan előkerült, s felajánlotta segítségét a pórul járt férfinek. A kórháznak kéne helytállni a dolgozóiért, de ők mégsem akarnak fizetni. Ehelyett mindenki a másikra mutogat, így az ügy most a bíróságon folytatódik. Megnehezíti a dolgot, hogy a korábbi kórházi vezetőkből már senki sincs a helyén. Kormányváltás történt, s az új hatalom mindenütt a saját embereit ültette vezető pozíciókba. Megszokott dolog már ez régóta a több párt rendszerű demokráciákban.

Szóljon hozzá!