ZETApress

hírportál

Kialakult a holnapi rajtsorrend

A 21-ik Magyar Nagydíj megkezdődött ? 6

Liuzzi, Rosberg, Speed, Sato, Albers és Yamamoto futotta a legrosszabb hat időt a ma délutáni egyetlen időmérő edzés első negyedórájában, így a holnapi futamon a 17-22-ik helyről rajtolhat. A következő negyedóra végén Heifeld, M. Schumacher, Coultard, Klien, Alonso és Monteiro búcsúzott, így ők a 11-16-ik helyen várhatják a vasárnapi startot. Az utolsó negyedórában már csak tízen köröztek a pályán. A legjobb időt Kimi Raikonnen futotta, mellőle Felipe Massa indulhat. A további négy sort Barrichello és Button, P. de la Rosa és Webber, R. Schumacher és Fisichella, valamint Jarno Trulli és a lengyel újonc Robert Kubica foglalja el. Alonso és M. Schumacher korai búcsúját az a két másodperces időbüntetés okozta, amit még a délelőtti szabadedzésen szedtek össze.

A Formula-1 56 éves ? ezen belül a Magyar Nagydíj húszéves ? történetében nem mindig így zajlottak az időmérő edzések. 1993-ban, versenybírói munkám kezdetén, még péntek délután is, meg szombat délután is volt egy-egy időmérő edzés. A kétszer egy óra eredményét együtt értékelték, s így előfordulhatott, hogy egy pénteki kiváló időt szombaton sem tudott senki felülmúlni. Az egyik versenyhétvége szombatján hatalmas esőzés volt, s a pénteki eredményeket nehéz lett volna megdönteni. Nem is ment ki senki szombat délután a vizes pályára, mert a nyitott versenykocsikban senki sem akart bőrig ázni. A tévéközvetítésen csak az üres aszfaltcsík látszott egy órán keresztül, amiért Bernie Ecclestone nagyon megharagudott a versenyzőkre. Bosszúból a következő évtől péntek délutánonként csak szabadedzést írt a programba, hogy szombat délután mindenki a pályán legyen, s a tévében is láthatók legyenek a reklámok.

A nézők közül a boksz-jeggyel rendelkezők Formula-1-es versenyzőket péntek, szombat és vasárnap délelőtt egy-egy órás bokszlátogatáson is felkereshetik. Szigorú biztonsági őrök figyelik a nyakban lógó jegyeket, s akinek nincs megfelelő, azt hamar kipenderítik. A pályabírók, technikai mentők és tűzoltók jegye sem jogosultak a belépésre, így az osztrák biztonságiak előszeretettel vadásztak ránk is. Néhány éve elkaptak benn nyolc-tíz kollégát a szombati bokszlátogatáson, s büntetésből az egész hétvégi munkabérét meg akarták vonni. Végül kegyelemből csak egy napot kellett a háromból ingyen dolgoznia, mégsem reklamált. Tudta, hogy akkor örökre kizárná magát a Formula-1 világából, így viszont azóta is minden nyáron ott dolgozik.

Rosszabbul jártak azok a sportbíró kollégáim, akik a csütörtök délutáni fantompróba után videóztak a bokszokban. Az éber őrök megvárták, míg elkészülnek a felvételek, majd elkobozták a kazettát. A Hungaroring területén csak 150 dolláros videó jeggyel lehet forgatni, amit a kamerára kell ragasztani. (A sajtósokra más szabályok vonatkoznak. Őket kitűzőjük, illetve mellényük igazolja.) A csütörtöki fantompróba után egyébként minden évben bokszlátogatást szerveztek nekünk, bíróknak, de tízéves munkám során mindössze egyszer sikerült bejutnom. A többi alkalommal mindig az utolsó pillanatban jött közbe valami előre nem látható tiltás. Nekünk legalábbis ezt mondták, mi meg fölöslegesen is vitatkoztunk volna bárkivel is.

Holnap délelőtt a 22 versenyzőt egy nyitott kamion platóján viszik körbe a négy kilométeres aszfaltcsíkon, majd délután kettőkor a fentebb leírt rajtsorrendben elindul az idei éved 13-ik futama. Eddig sosem volt nálunk eső, idén viszont beborult az ég.

Szóljon hozzá!