ZETApress

hírportál

Új táplálék kedvenceinknek

Te jól eteted a kutyádat? Új, egészséges állateledel márkát vezet be a magyar piacon a Mars ? tudtuk meg a Duna parti Bálna-teraszon. A sajtóreggelin dr. Fikó Fruzsina szakértő mellett felszólalt Kajdon Tamás, a Mars Magyarország speciális állateledel csatornájáért felelős Key Account managere és dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó.

Sokak számára a házi kedvencük családtagnak számít, így ugyanúgy ügyelnek kutyájuk egészségére, mint a sajátjukéra. Az egészség megőrzése pedig a táplálkozással kezdődik. A Nutro? Grain Free és a Nutro? Limited Ingredient termékek tökéletes megoldást nyújtanak abban az esetben, ha a gazdi kiemelt odafigyeléssel táplálná kis kedvencét.

Vegetáriánus, vegán, nyers vegán, paleo. Szinte senki számára nem hangzanak idegenül ezek a kifejezések. A XXI. században rengeteg trend kezdett el terjedni az egészséges táplálkozással kapcsolatban, és egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. A közösségi médiában nap, mint nap találkozhatunk különleges ételfotókkal, így elkerülhetetlen, hogy megismerjük ezeket a táplálkozási formákat.

Sok háziállat tulajdonos pedig szívesen adaptálja az általa követett étkezési formát kedvence étrendjébe is. Így jöttek létre az olyan irányzatok, mint például a BARF, aminek követői csonttal és nyers-hússal etetik kutyájukat, ami sok szempontból nem megfelelő az állat számára. ? A BARF elvét követő gazdik sajnos sok esetben önhibájukon kívül is károkat tudnak okozni kutyájuk emésztési rendszerében, főleg ha nem tartják be megfelelően a tárolásra és elkészítésre vonatkozó szabályokat. Az elején még alaposan megválogatott összetevőket egy idő után sajnos sokan leegyszerűsítik, és csupán színhús és csont marad az eledel. A nyers húsok viszont számos baktériumot és parazitát tartalmazhatnak, illetve a nagyobb csontdarabokkal való etetés akár bélelzáródással is járhat, nem beszélve arról, hogy ez az étrend nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot a kutyák számára, viszont fehérje túletetés miatt károsodhat a vesefunkció ? mondta dr. Fikó Fruzsina, a Mars Magyarország állatorvosa. De olyan gazdik is akadnak, akik néhány okból nem pártolják a gyári eledeleket, vagy épp költséghatékonyság céljából inkább házi készítésű eledellel táplálják kedvencüket. Sajnos ebben az esetben is meg van rá az esély, hogy háziállatuk nem jut hozzá minden szükséges tápanyaghoz.

Egy tavalyi kutatás szerint Magyarországon a lakosság 36%-a lakik kutyás lakásban, ami azt jelenti, hogy hárommillió gazdás kutya él az országban. ? A Mars állateledel részlegénél fontosnak tartjuk, hogy a gazdik minden fontos tápanyagot meg tudjanak adni kedvenceiknek. Munkatársaink a Waltham Centerben folyamatosan azon dolgoznak, hogy megfelelő minőségű állateledeleket tudjunk kínálni az állattartóknak. Ennek egyik újabb példája a NUTRO termékcsalád ? vallja Kateřina Nechvátalová a Mars Petcare Közép-Európáért felelős marketing menedzsere.

Minderre megoldást kínál a Nutro? termékcsaládja, ami egyszerű, vagyis olyan alapanyagokból áll, amit akár a saját konyhánkban is megtalálhatunk, célzott, tehát csak és kizárólag azokat a tápanyagokat tartalmazza, amire az állatnak szüksége van, mellőzve minden dúsítóanyagot, valamint megbízható, mivel a gyártás folyamán több ponton történik minőség-ellenőrzés.

Idén a Nutro? két termékcsaládja, a gabonamentes Nutro? Grain Free, valamint a korlátozott számú összetevőkre szorítkozó Nutro? Limited Ingredient érkezik majd Magyarországra. Mindkét termék lényege, hogy minden szükséges tápanyagot megadjanak a háziállatnak, akkor is, ha érzékeny az emésztőrendszere, vagy épp allergiában, esetleg intoleranciában szenved. Azáltal, hogy nem tartalmaznak olyan allergia- és intoleranciaforrásokat, mint például a szója, gabonafélék, tejtermékek és kukorica, segítenek megelőzni ezeknek az érzékenységeknek a kialakulását kedvencünknél. Minden Nutro? termék elsődleges összetevője a magas minőségű állati fehérje, emellett az összes termék GMO-mentes.

A bevitt kalóriát le is kell dolgozni, nehogy kedvenceink elhízzanak. Dr. Baji Balázs állatorvos kérdésemre elmondta, hogy teli hassal sose futtassuk kutyánkat, mert ez gyomorcsavarodáshoz vezethet! Etetés után 4-5 órát várjunk a sétával, s ha ezt valami miatt nem tehetjük, pórázon vezessük, ne engedjük futkározni! Ha futunk vagy kerékpározunk vele, mindig olyan tempót válasszunk, amit ő is élvez! A korát és edzettségi állapotát mindig vegyük figyelembe, sose terheljük túl, így minél tovább megmarad nekünk!

Szóljon hozzá!