ZETApress

hírportál

A karácsony áldozata

Karácsony első napját a legtöbben meleg szobában, szeretteik körében ünnepelték. Amíg megterült az ünnepi asztal, égett a csillagszóró és karácsonyi énekek szóltak, valahol Kőbányán, a zuhogó esőben egy figyelmetlen autós átgázolt egy kutyán, majd továbbhajtott ? tudatta a Noé Állatotthon Alapítvány.

A középkorú keverék kutya a két sávot elválasztó vonalon feküdt magatehetetlenül, köré hatalmas vértócsa gyűlt, az autók pedig egyre-másra húztak el mellette. Kinek is lett volna kedve megállni és kiszállni a cudar időben, pont karácsonykor? Ilyenkor az ember a fűtött lakásra gondol, orrában érzi a bejgli illatát és a legkevésbé sem vágyik arra, hogy ünnepi ruháját összevérezve nyakába vegye a zuhogó esőben egy idegen kutyával a várost…

Nagy szerencse kellett hozzá, hogy éppen egy állatbarát fiatal pár hajtson arra és észrevegyék a rongycsomóként fekvő ebet azon az útszakaszon, ahol lakóházak hiányában minden vezető beletapos a gázba. A fiatalok azonnal visszakanyarodtak és elállták az utat, nehogy még valaki áthajtson a magatehetetlen, összetört kutyán. A súlyosan sérült, vérző ebet a Lehel úti kórházba szállították, ahol azonnal sokktalanították és több röntgenfelvételt is készítettek róla, mivel félő volt, hogy gerincsérülése van, és már menthetetlen ? ki tudja, hányan hajtottak át rajta…

A később Boldy névre keresztelt kutya napokig élet-halál között lebegett, medencéje mindkét oldalon széttört, hátsó fele teljesen lebénult, végül december 30-án tudták megműteni. Közben kiderült, hogy nem csak a megtalálók aggódtak érte. Egy érdi anyuka és lánya is szívükön viselték a kutya sorsát, miután még a baleset előtt, még épen és egészségesen látták az ebet Kőbányán.

Akkor nem sikerült megtalálni a gazdikat, ezért az interneten kezdtek nyomozni a kutyus után ? végül egy fórumon szembesültek vele, hogy azóta Boldi balesetet szenvedett és kórházba került. Így tehát Boldyt felváltva látogatták a megtalálókkal, a kutyus kezelési és műtéti költségeit is megosztották és Boldy kétséges állapota ellenére sem jöhetett szóba, hogy el kelljen altatni. Az állatkórház alapítványa is kivette a részét Boldy kezeléséből (amit ezúton is köszönünk!), végül pedig, amikor Boldy már szállítható állapotba került, alapítványunk kórháza fogadta őt.

A bonyolult műtét során Boldy több helyen eltört medencecsontját összerakták és csavarokkal rögzítették. Bár a műtét sikerült, Boldy egyelőre nemigen mozog és továbbra sem lehet tudni, hogy a keresztcsonti részen milyen idegsérülései lehetnek, esetleg van-e a röntgenen nem látható gerincsérülése. További gondot okoz neki a székletürítés, vizeletürítés is és egyelőre csak reménykedhetünk, hogy idővel és gondos kezeléssel felépülhet.

Boldy nagyon kedves, hálás, türelmes, kommunikatív kutyus, így a látogatóknak is örül – minden törődésért, jó szóért nagyon hálás. Bár nem képes állni vagy járni, mellső mancsaival szinte jelbeszéddel kommunikál; ha valami fáj neki, szelíden odanyúl és eltolja pl. a tornáztató kezet. A legkisebb agresszivitás sincs benne, esze ágában sincs harapni vagy megmorogni valakit.

Boldynak még legalább egy műtétre és hosszú utókezelésre lesz szüksége. Óránként kell őt forgatni, nehogy felfekvések alakuljanak ki nála, lábait tornáztatni kell és természetesen gyógyszeres kezelését is folytatni kell még sokáig. Mivel gyógyszerei igen drágák, folyamatosan kapnia kell Synuloxot, Milgamma drazsét, és Meloxidylt, ezért kérjük, aki teheti, támogassa gyógykezelését akár anyagi, akár gyógyszeradománnyal! Igazi karácsonyi csoda, hogy Boldy megmenekült ? kérjük, segítsen nekünk, és tegyünk együtt újabb csodát: adjuk vissza közösen Boldy egészségét!

Ha úgy érzi, hogy akár minimális összeggel is, de hozzájárulna Boldy kezelésének, gyógyszerezésének költségeihez a 11710002-20083777 bankszámlaszámra való utalással, valamint honlapunk főoldalán on-line bankkártyás adományozással megteheti. A megjegyzés rovatba tüntessék fel, hogy Boldy! ? de támogatható virtuális örökbefogadásával is!

Szóljon hozzá!