ZETApress

hírportál

Sokasodnak az óriáspandák

PandákÓriási hír az óriáspandáknak: a kínai kormány legújabb felmérése szerint a vadon élő óriáspandák száma 268-al növekedett az elmúlt évtizedben, így számuk mára eléri az 1864-et ? tudatta Zanin Éva, a WWF Magyarország PR és kommunikációs munkatársa.

A legutolsó, 2003-as felméréshez képest ez 16,8%-os emelkedést jelent. A vadvédelem globális szimbólumai, a vadon élő óriáspandák csak a kínai Szecsuán, Sanhszi és Gansu tartományok hegyvidékein fordulnak elő. A Negyedik Nemzeti Óriáspanda Felmérés szerint a pandák egyes előfordulási területei is növekedtek Kína szerte, így élőhelyük már kétmillió 577 ezer hektár, ami 2003 óta több 10%-os bővülést jelent. ? Ezek az eredmények a kínai kormány fajvédelmi munkájának sikereit bizonyítják. A vadon élő óriáspanda védelemének érdekében sokféle tevékenyég zajlik. A kormány helyes lépést tett, amikor a különböző erőfeszítéseket egyesítette, és segítette a természetvédelmi szervezetek munkáját, beleértve a WWF-ét is ? mondta Xiaohai Liu, a WWF Kína programigazgatója.

A pandák számának növekedése a kínai kormány természetvédelmi politikájának köszönhető. ? A WWF örömmel látja ez a jelentős természetvédelmi eredményt ? mind a pandák számának, mind az életterületüknek növekedését az elmúlt tíz évben ? mondta Liu. A WWF azzal támogatja a kormány munkáját, hogy természetvédelmi területeket hoz létre és olyan ökológiai hálózatokat alakít ki a pandáknak, amelyek az erdők és bambuszban gazdag területek összeköttetését biztosítják. Ezzel hozzásegítsék a pandákat a táplálékszerzéshez és a potenciális párosodó partnerek felkutatásához. A WWF 2015-től 2025-ig tartó természetvédelmi stratégiája meghatározza a pandavédelem sorsát, elsősorban a pandák élőhelyére, valamint a természetvédelem és a helyi fenntartható fejlődés közötti egyensúly megteremtésére összpontosítva. ? A WWF továbbra is együtt fog dolgozni a partnereivel és a lakossággal, hogy megvédje a vadon élő óriáspanda populációt, és élőhelyüket ? mondta Liu.

Szóljon hozzá!