ZETApress

hírportál

Hírességek az állatokért

Ne csak beszéljünk a katasztrofális állapotban lévő hazai állatvédelem ügyéről, hanem tegyünk is annak megváltoztatásáért! E célt szem előtt tartva jött létre a Hírességek az Állatokért video-újság ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Magnet Házban, a MagnetBank Andrássy úti Központjában.

Az újság az Elveszett Állatok Alapítvány gondozásában, a hazai sztárvilág jeles képviselőinek együttműködésével, a MagnetBank támogatásával és az Óbuda Televízió technikai segítségével. Az Elveszett Állatok Gyógyító, Ellátó, Elhelyező Alapítvány Dr. Varga József vezetésével 2004-ben kezdte meg működését. Az Alapítvány munkatársai minden nap szembesülnek a hazai állatvédelem katasztrofális állapotaival: az állatorvosi rendelőbe egyre több elárvult, kidobott, gazdátlan, sérült, beteg és segítségre szoruló állat kerül be, akiknek magas szintű gyógykezelésre, szocializációra és rehabilitációra van szüksége, a felépülés után pedig egy szerető otthonra.

Az újonnan induló Hírességek az Állatokért videó-újság célja, hogy csendes, meghitt párbeszéd induljon el a hazai állatvédelem helyzetének megváltoztatásáért, mivel a szervezők hisznek abban, hogy az ennek keretében született intelmek mélyebben bevésődnek, mint a hangos szóváltások vagy a mocskolódás közepette elhangzottak.

A kezdeményezés mellé állva a hazai hírességek ? Falusi Mariann, Keresztes Ildikó, Tóth Gabi, Bebe, Balázs Fecó, Tornóczky Anita, Lajsz András, Besenyei Péter, Bangó Margit, Balázs Péter, Dr. Németh Vilmos, Korbuly Péter, Dr. Hargittay András, Dr. Király Péter, Tokody Ilona ? video-üzenetekben mutatják meg, hogy nem csak egy-egy címlapfotó kedvéért simogatnak meg egy állatot, hanem valóban szívügyüknek tekintik a sorsukat.

Az elkészült filmekben a beszélgetőtárs szerepét Kondor Katalin, az egyik leghitelesebb magyar újságíró-riporter vállalta magára. Az elkészült videók az Elveszett Állatok Alapítvány honlapján tekinthetők majd meg. A tervek szerint folyamatosan kerülnek majd föl az újabb és újabb részek a sorozatból. A weboldalon, a filmes tartalmon és az állatvédelemmel, állatvédelmi oktatással kapcsolatos, kategorizált hivatkozásokon kívül rendszeresen frissített, írott anyagok segítségével is tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Bírói ellenállás

Nem jók a törvényeink, szigorúbban kéne büntetni az állatkínzókat! ? hangzott el a hallgatóság soraiban. Magam is enyhének tartom az ítéleteket, de ez nem a jogalkotók, hanem a jogalkalmazók hibája. Bármennyire is igyekeznek az állatvédők lecsukatni valakit, ellenállnak nekik a bíróságaink. Hiába van lehetőségük a 2003-tól hatályos Állatvédelmi törvényünk alapján akár három évre is börtönbe juttatni valakit, eddig mindössze egyszer, az érdi ló-gyilkossal tették meg tíz hónapra májusban ? bár azóta sem hallottuk, hogy börtönbe vonult volna! ?, máskor mindig felfüggesztették a szabadságvesztések végrehajtását.

Mikor juttatnak végre börtönbe valakit? ? kérdeztem 2010. elején egy ismerős bírótól, s meglepő választ adott: ? Mivel az embertársaikkal szembeni erőszakos cselekményeket is sokan megússzák felfüggesztett szabadságvesztéssel, hogyan is lehetne az állatkínzókat leültetni! ? mondta nagy megdöbbenésemre. Nem vitatom, hogy a bírói függetlenség erre lehetőséget ad nekik, arra viszont nekik sincs joguk, hogy függetlenítsék magukat a hatályos törvényeinktől, amikor a Magyar Köztársaság nevében hirdetik ki ítéletüket! Az állatvédők most három évről ötre szeretnék emelni az állatkínzók szabadságvesztési maximumát, de felesleges az igyekezetük mindaddig, míg a bírók napokra se csukják le a bűnösöket.

Szóljon hozzá!