ZETApress

hírportál

Marslakók a Víztoronynál

A kullancs által terjesztett leggyakoribb fertőző betegségek előfordulásáról tartott tájékoztatót a Magyar Kullancsszövetség a margitszigeti Víztoronynál. A rendezvényen a Marslakók stábja is forgatott, holott eddig a marsbeli kullancspopulációról sosem hallottunk. Reméljük, hogy este az m1-en ez is kiderül!

Hazánkban a kullancs által terjesztett fertőző betegségek közül a kullancs-encephalitis és a Lyme-kór fordul elő a leggyakrabban. 2006 és 2010 között a kullancs-encephalitis előfordulása 50 és 77 között változott, míg a Lyme-kór esetében az ingadozás nagyobb mértékű volt 947 és 2355 változott a bejelentett betegek száma.

2008-ban egy beteg meghalt kullancs-encephalitisben. Mindkét megbetegedés előfordulása tudatosan befolyásolható, a kullancs-encephalitis védőoltással megelőzhető, a Lyme-kór pedig időben történő felismerés esetén hatékonyan gyógykezelhető. Itthon a domborzat, az erdőborítottság és fertőződés kockázata között szoros összefüggés mutatkozik. A kullancs-encephalitis esetében a fertőződés kockázata Magyarország területén az OEK adatai alapján más és más. Nem árt azonban jól az emlékezetünkbe vésni, hogy a kullancs-encephalitis vírusa nem csak a kullancscsípéssel terjed, hanem a forralatlan nyers tej is a fertőzés közvetítői között szerepel.

A Bio-Herb Kft. olyan környezettudatos magyar vállalkozás, amely szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesülettel és Dr. Kapiller Zoltán elnökkel ? mondta el Csákvári József, a Bio-Herb Kft. kereskedelmi igazgatója. Az együttműködés annak érdekében jött létre, hogy a Bio-Herb Kft. támogassa a kullancsokkal kapcsolatos zoológiai és járványtani kutatásokat, valamint a kullancsok terjesztette emberi megbetegedések megelőzését, korai felismerését és ismerteti a kullancsok szakszerű eltávolításának módszertanát, továbbá vizsgálatát.

Forgalmazott készítményeink és eszközeink komplex védelmet nyújtanak a vérszívó élősködőkkel szemben (szúnyog, kullancs, bögöly, stb.) a család minden tagjának. Termékeink magukban foglalják a preventív új BITEFREE? (DEET-mentes) készítményeket, háromféle kiszerelésben közte a gyermekbarát rollon változatban is, illetve egy magyar világszabadalmat, a kullancseltávolító kanalat, amely képes a kifejlett vérrel szívott kullancsot élve, fertőződés-mentesen eltávolítani.

Annak érdekében, hogy a szakszerűen eltávolított kullancsot szóra bírjuk a szortiment része lett egy kullancs diagnosztikum, a kullancs teszt, amely képes a kullancsból néhány perc alatt kimutatni a Lyme-kór kórokozóját. Ennek jelentőségét a Lyme-kór kórokozójával fertőződött kullancsok populációjának jelentős elszaporodásakor nem kell hosszasan ecsetelni. Az ilyen diagnosztikai eszközöket Nyugat Európában illetve már a környező országokban is több éve kedvező tapasztalatokkal alkalmazzák, mivel használata nem igényli szakszemélyzet jelenlétét és megbízható gyors választ ad.

Dr. Póta György gyermekorvos, a HGYE alelnöke a kullancs okozta fertőző betegségek és azok lehetséges következményei beszélt. Elmondta, hogy érdemes beoltatni magunkat, s a védettség kialakulásához legalább 3 ampulla szükséges. Az elsőt október és február között, a másodikat másfél-két hónappal, a harmadikat egy-másfél évvel később adassuk be magunknak, s utána ötévenként kérjünk emlékeztetőt az egyenként 4500 forintba kerülő szérumból. Ha az emlékeztetőt elmulasztjuk, védettségi szintünk lecsökken, de egy ampullával bármikor az optimális szintre emelhető.

Szabó Zsófi színésznő, a Jóban Rosszban Bettije elmondta, hogy a kullancs által terjesztett babéziában pusztult el kedvenc kutyája négy hónapos szenvedés után a lovardában. Sajnos későn vette észre a bajt, addigra a négylábú már menthetetlen volt. Rengeteg volt a kullancs, kutyáját folyton csipkedték, rendszeresen szedegette ki belőle, s eszébe sem jutott, hogy meg is fertőződhet. Azóta nem keresett újabbat, bár szeretne egy másikat, ám a forgatások okozta elfoglaltsága miatt erre egyelőre várnia kell!

Mazsi kutyánk 8 évvel ezelőtt kapta meg egy kullancstól a betegséget. Szerencsére Ziska lányom időben észrevette, hogy véreset vizelt és rögvest állatorvoshoz vitte. Antibiotikumok adásával akkor sikerült megmentenünk, s azóta is mindig védtük a kullancsok ellen! Sajnos ma két hete egy hasi daganatban elveszítettük, mert belső vérzése csillapíthatatlannak bizonyult. Jövő pénteken lett volna 11 éves és azóta is nagyon hiányzik nekünk!

Szóljon hozzá!