ZETApress

hírportál

Csipet a csapatnak!

Tavaszi mikrochip akció zajlik ma 10-től 14 óráig a Városligetben a Vigyél Haza Alapítvány és az Eb Óvó Egyesület szervezésében, mivel a kutyák mikrochippel történő megjelölése az egyik leghatékonyabb eszköz az elkóborolt, a gazdája felügyelete nélkül veszélyessé váló állatok azonosítására.

Az eljárás egyszerű és néhány másodperc alatt, állatorvos segítségével fájdalommentesen elvégezhető. A chippel ellátott kutya azonosítója ? amennyiben regisztrálták ? az erre a célra szolgáló készülékkel könnyen leolvasható, és a Magyar Állatorvosi Kamara Petvetdata elektronikus nyilvántartásból bármely állatorvos a tulajdonost azonosíthatja.

Magyarországon közel egy éve kötelező a kutyák mikro-chippel való ellátása, de csak a gazda-váltáskor, vagy a kölykök eladásakor. A már tulajdonosoknál lévő kutyák chipezése nem kötelező. Másik probléma, hogy csupán a mikrocsip beültetése kötelező, annak regisztrációja nem! Ez olyan, mintha biankó személyi igazolványokkal látnák el őket, hiszen a nem regisztrált állatokat nem lehet a rendszerben megtalálni. Ezért, fontos feladatunk az állattartók figyelmét felhívni és őket ösztönözni a mikrocsip önkéntes beültetésére és regisztrációjára is.

Ma a Városligetben az ?56-os emlékmű mögötti füves területen a Vigyél Haza Alapítvány a Fővárosi Közterület-felügyelettel közösen, Csipet a Csapatnak címen mikrochip akciót tart! Az alapítvány önkéntesei és az őket segítő állatorvosok a helyszínen ingyenesen ellenőrzik a megjelent kutyákban a mikrocsipek meglétét, regisztrációját. Szükség esetén az állatorvos segítői mobil eszközük segítségével a helyszínen regisztrálják a kutyát a rendszerben. Az első 50 kutyás jelentkezőnek, átvállalja a mikrocsipezés és regisztráció költségét, amit a Primavet Kisállat Klinika rendelőjében vehetnek majd igénybe kupon ellenében a szerencsések.

Amikor délelőtt 11-kor ott jártam, már a 21. kutyát regisztrálták, de a hosszú sort elnézve délre biztosan összejött az első ötven. Azoknak az állatbarátoknak, akik kutyájukkal érkeztek és az oltási könyvét is magukkal hozták, a segítő állatorvosok ellenőrizték a kutyák oltásainak érvényességét, szükség szerint egészségügyi tanácsokat adtak és elirányították a tulajdonost az illetékes állatorvoshoz is.

Azok se csüggedjenek, akik a mai vizitet elmulasztották, mert a nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvényt az Eb Óvó Egyesület és a Vigyél Haza Alapítvány április 2-án, jövő szombaton, a Szabadság téren 11 és 14 óra között ? közel hasonló hasonló feltételekkel ? megismétli! (Sajnos itt már mikro-chipezésre szóló kuponokat nem tudnak biztosítani.) A tavaszi nagytakarítás programja idekattintva elolvasható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Állattartók figyelmébe | ZETApress

Szóljon hozzá!