ZETApress

hírportál

Illegális kutyaszaporító

Ismét iszonyú körülmények közül mentett majdnem 30 szerencsétlen sorsú kutyát a NOÉ Állatotthon Alapítvány. Szeptember 12-én egy folytatásos történet 4. felvonása keretében 27 kistestű, elhanyagolt, beteg és teljesen elvadult, szocializálatlan kutya kimentésére került sor egy évek óta tevékenykedő kutyaszaporító kezéből.

A kutyák betegek, rettegnek az emberektől, félelmükben harapnak, és maguk alá vizelnek, bolhásak, férgesek, rühösek, szőrük gondozatlan. A 2006. óta húzódó ügy keretében a NOÉ Állatotthon már több alkalommal mentett hasonló, döbbenetes állapotba került kutyákat és három esetben tett feljelentést különböző hatóságoknál. A megindított eljárások egyikében sem született a mai napig érdemi eredmény, miközben Budapest területén már a harmadik helyszínen folytatódik a borzalom, egyértelműen haszonszerzési céllal ? tudtuk meg sajtósaiktól.

1. felvonás

Első alkalommal 2006 novemberében jutott a NOÉ Állatotthon Alapítvány tudomására egy XVI. kerületi bérelt ingatlanon tartott kutyafalka híre. Több mint 50 kutya élt a külterületi ingatlanon. Az idős nő eredetileg lhasa-apso és shih-tzu fajtájú társasági kutyák tenyésztésével foglalkozott, de a kutyák egy idő után gát nélkül, keverékként és beltenyészetként is szaporodtak. Az ebek állategészségügyileg ellátatlanok voltak, kötelező védőoltásaik hiányoztak, kullanccsal, bolhával, féreggel és rühökkel fertőzöttek voltak, szőrük gondozatlan, rasztás, a kutyák szocializálatlanok.

A kerítés folytonossági hiányosságait kihasználva rendszeresen kijártak a közeli főútra, több esetben balesetveszélyt okozva. Sok kutya az autók kerekei alatt végezte. 2006. év végén, a nő lemondott mintegy 20 kutyáról, melyek az Alapítvány gondozásába kerültek. Az Alapítvány a szaporító ellen a kerület Jegyzőjénél megtette a feljelentést, mely feljelentés kapcsán eddig semmi nem történt.

2. felvonás

Az áldatlan állapotok azonban nem szűntek meg ezáltal, a kutyák tovább szaporodtak falkán belül, továbbra is kijártak a főútra, így 2008-ban az Alapítvány ismét bejelentést tett az ügyről a XVI. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Környezetvédelmi Irodájához.

2008-ban további 9 kutyáról lemondott a tulajdonos. Ezek mindegyike férges, bolhás, beteg és oltatlan volt. A többi kutyához ragaszkodott, azoktól megválni nem volt hajlandó, noha ellátásukról nem tudott megfelelően gondoskodni. A bejelentés hatására a XVI. Kerületi önkormányzat helyszíni szemlét tartott, majd 2009. március 4-én határozat nélkül lezárta az ügyet.

3. felvonás

A nő a kutyáival ismeretlen helyre költözött, melynek helyéről akkor szerzett tudomást a NOÉ Állatotthon Alapítvány, mikor bejelentés érkezett egy X. kerületi ingatlanon hetekig hantolatlanul heverő, palatáblával letakart, nagy termetű, keverék kutya teteméről.

A XVI. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala számára a probléma megszűnt, lévén, hogy a szaporító átköltözött kutyafalkájával együtt a X. kerületbe, ahol a kutyák száma tovább sokszorozódott, állat-egészségügyi ellátásuk továbbra is megoldatlan. A probléma maga viszont NEM oldódott meg.

Az ügyet 2010. március végén az Alapítvány jelezte a X. kerületi Jegyzőnek. Az önkormányzat és a NOÉ Állatotthon Alapítvány képviselői május 4-én helyszíni szemlét tartottak, mely során a tulajdonos 25 kutyát vallott be, de tényleges számuk ezt meghaladta, köztük több vemhes és kölyökkutyával. Akkor sajnos egyetlen kutyát sem sikerült kimenteni, a hivatalos ügy a mai napig nem zárult le. A nő a kutyákkal a szemle után közvetlenül újra ismeretlen helyre költözött, melyet több hónapig nem sikerült felderíteni.

4. felvonás

Szeptember 12-én a Szomorú Szív Állatmentő Szolgálat és a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány munkatársai a jobb sorsra érdemes sorsú kutyák nyomára bukkantak Budapest XXIII. kerületében. Az ebek állapota mit sem változott, nyomorúságos körülmények között, egymással belterjesen szaporodva, az emberektől rettegve éltek. Tekintettel arra, hogy az ügyben korábban a NOÉ Állatotthon Alapítvány járt el már több alkalommal, így most is az Alapítványtól kértek segítséget a kutyák esetleges elhelyezésében és testi- lelki rehabilitációjában. Az Alapítvány most is, mint a korábbi alkalmakkor a kutyák segítségére sietett és végül 27 kutyát sikerült kimenteni a borzalmas körülmények közül.

Az oltatlan kutyák karanténba történő elhelyezése, elsődleges orvosi vizsgálata és ellátása megtörtént. Mindegyikőjük átesett külső és belső parazitamentesítésen, a kötelező veszettség és a fertőzőbetegségek elleni védőoltásaikat megkapták, valamint egyedi azonosító chippel lettek ellátva.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány, bár folyamatosan telt házzal üzemel, de soha nem mond nemet közvetlen életveszélyben lévő, bántalmazott vagy sérült állatok megsegítésére. Mégis ennyi oltatlan, fertőző betegségekben szenvedő kutya azonnali, megfelelő elhelyezése és ellátása hatalmas terhet ró az Állatotthonra.

Az ügy 2006. óta húzódik. A hatóságok sem érdemi lépéseket nem tettek a mai napig, sem anyagilag nem járultak hozzá az évek alatt összesen közel 50 kutya elhelyezéséhez, ellátáshoz, orvosi kezeléséhez, ivartalanításához. Amennyiben az első eljárás nyomán hatékonyan léptek volna fel, úgy valószínűleg több száz kutya sorsát és életét menthették volna meg.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy az állatok felgyógyulnak és ivartalanítás, valamint a szocializációs terápia után ők is, mint a korábbi 30 ugyaninnen megmentett sorstársuk szerető családban élhetik további életüket. Természetesen az Alapítvány most is megteszi a feljelentést az ügyben, remélve, hogy ez a 4 éve tartó rémálom a végéhez közeledik.

SEGÉLYKONCERT az állatokért 2010

Szeptember 18-án, szombaton második alkalommal kerül megrendezésre a NOÉ Állatotthon Alapítvány szervezésében a SEGÉLYKONCERT az állatokért egész napos családi rendezvény. A rendezvény helyszíne: NOÉ Állatotthon ? Budapest, XVII. kerület, Csordakút utca. Ezen a napon kerül átadásra az Állatotthon területén létrejött játszótér. Lesz kutyás bemutató, capoeira és hastánc bemutató. Délután koncertek neves énekesekkel és együttesekkel. Este mezőbál, zene, tánc, karaoke. A tombola fődíja egy GPS navigációs készülék Európa térképpel.

Az Alapítvány régi álma volt egy játszótér, hiszen nagyon sok gyerekcsoport és kisgyerekes család látogatja az Állatotthont. Az álom megvalósítása a XVII. kerületi önkormányzat által kiírt pályázaton nyert pénzösszegből jöhetett létre. A játszótér a jelenleg érvényben lévő előírások szerinti, EU szabványnak megfelelő és tanúsítvánnyal is rendelkezik. A játszótér ünnepélyes átadására 11 órakor kerül sor.

A délelőtt elsősorban a gyermekeké, lesz arcfestés, mini ugrálóvár, trambulin, óriáscsúszda, akadálypálya, mászófal, játékos és kézműves foglalkozások, ügyességi játékok, lufi hajtogatás. Délután kutyás bemutatóval (Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola), hastánc (Almandin Ékkövei Hastánccsoport) és capoeira bemutatóval (Capoeira az Associaçao de Capoeira Descendente do Pantera Egyesület) várják az állatbarátokat.

A koncertek kora délután kezdődnek és olyan neves előadók lépnek fel, mint Keresztes Ildikó, Tóth Vera, Tóth Gabi, Balássy Betty és Varga Feri, Ambrus Rita, Farkas Zsófi, Samu Krisztina és Popovics György a Kávészünetből, Jump Rock Band, Last Minute és a (R)EVOLUTION.

A rendezvényen fellépő előadóművészek és együttesek mindegyike elkötelezett állatbarát, akik fellépésükkel támogatják az Állatotthon lakóit. Többen közülük a NOÉ Állatotthontól fogadta örökbe kis kedvencét. Este mezőbál lesz, zenével, tánccal, karaokéval.

A délutáni programokra a jelképes belépő 800 forint. A rendezvény teljes bevétele a NOÉ Állatotthon Alapítvány közel 800 védencét segíti. Az Alapítvány munkatársai szeretettel várnak minden állatbarátot és rajongót! Részletes program idekattintva látható.

Szóljon hozzá!