ZETApress

hírportál

Megmenekült a pincsi

Június 15-én, kedden az esti órákban egy férfi súlyosan bántalmazott egy pincsit a Moszkva tér kellős közepén a járókelők szeme láttára. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett kiskutya a gyors segítségnek és állatorvosi ellátásnak köszönhetően már jobban van, róla a rendőrségi ügy lezárásáig a NOÉ Állatotthon Alapítvány MiniMenhely részlege gondoskodik.

A szemtanúk elmondása szerint az apró, védtelen kis állatot tulajdonosa nagy erővel rángatta, megpörgette a pórázon, majd meg is rugdosta. A bántalmazásnak a felháborodott járókelők vetettek véget, akik a szemtanúk állítása szerint az állatkínzót a földre teperték, és a rendőrség kiérkezéséig megakadályozták a helyszínről való távozását. Példa értékű volt az emberek segítőkész hozzáállása, valamint a rendőrség gyors intézkedése, akik az állatkínzót előállították, a kutyát pedig szirénázó rendőrautóval a Szent István Állatorvos-tudományi Egyetemre szállították.

A bántalmazás következtében a pincsi sokkot kapott. Az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy állapota az elszenvedett kínzás miatt életveszélyes. Gyomorcsavarodást kapott, és több bordája eltört. Azonnali műtétet hajtottak végre rajta.

Az ügy lezárásáig a kutyát a rendőrség a NOÉ Állatotthon Alapítvány MiniMenhely részlegének gondozásába helyezte, mely sérült és bántalmazott kutyák rehabilitációjával foglalkozik. Ők gondoskodtak korábban a szintén bántalmazott Maya nevű 15 éves ír szetter szuka kutyáról, akit 2008. karácsonyának Szentestéjén gazdája kidobott az I. emeletről, majd az élettelennek hitt testét kivonszolta a közeli parkba, ahol magára hagyta.

A Csövi névre keresztelt a kis palotapincsi kan állapota a gyors orvosi beavatkozásnak és a gondos ápolásnak köszönhetően stabilizálódott. Most már jó kezekben van, jelenleg ideiglenes befogadónál, családi környezetben rehabilitálódik. Az ügy lezárásáig Csövi tárgyi bizonyítékként szerepel az ügyben.

A kutya tulajdonosa ellen állatkínzás vétsége miatt eljárást indított a rendőrség. Remélhetőleg ebben az ügyben végre precedens értékű, letöltendő börtönbüntetésről szóló ítéletet hoz majd a bíróság, hiszen sajnos az esetek nagy többségében, így Maya kutya esetében is csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott az elkövető. Csövi további sorsa már rendeződni látszik: jelentkezett is egy szerető család, akik az ügy lezárását követően szeretnék Csövit örökbe fogadni.

Szóljon hozzá!