ZETApress

hírportál

A kutya tíz kérése

Ahogy az ember tízparancsolatot kapott Istentől, úgy fordult most hozzá négylábú társa is tíz kéréssel. Amíg az előbbi kötelező betartani, addig az utóbbit is ajánlatos! Egy hűséges olvasónk juttatta el hozzánk ezeket a sorokat okulásul. Reméljük, hogy a gazdik eddig is úgy bántak kedvenceikkel, ahogy azok várják tőlünk!

Minden elválásunk, még ha rövid időre hagysz is magamra, fájdalmas nekem. Kérlek, vedd ezt fontolóra, mielőtt magadhoz veszel! ? kezdődnek a kérések. Ne szidj, és ne büntess szigorúan! Neked van munkád, szórakozásod, barátaid és céljaid, de nekem csak te vagy.

Kérlek, adj elegendő időt arra, hogy megértsem, mit vársz tőlem! Mielőtt megütnél, gondolj arra, hogy könnyedén összeroppanthatnám a kezedet, mégsem tennék ilyet soha!

Kérlek, néha beszélj hozzám! Ha szavaidat nem is mindig értem, a hangodat és a hangsúlyodat jól ismerem. Gondolj arra, hogy valamikor szabadon éltem. Engedd, hogy időnként erdőn-mezőn mozoghassak, futkározhassak, ez jót tesz neked is!

Kérlek, ne sajnáld tőlem a jó falatokat! Legjobban akkor ízlenek, amikor tőled kapom, és igyekszem megszolgálni érte. Te vagy az én gazdám és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszeríts arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak, vagy nekik bohóckodjak, s ne alázz meg előttük!

Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim! Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint neked a sajátjaid. Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg leszek, vagy öreg, hiszen te is megöregszel egyszer! ? szól az utolsó kérés hozzánk, emberekhez.

Művészek az állatokért

Mint korábban megírtuk, a Thália Színházban május 5-én jótékonysági gálára várták a kutyabarátokat, amit Markó Iván és a MÚOSZ Erdészeti, Természetvédelmi, Vadászati Szakosztálya közösen kezdeményezett és szervezett. Az állatvédelemnek elkötelezett fellépő művészek ? köztük Kossuth-díjasok ? mindegyike óriási tapsot kapott. Hangos ovációval fogadta a közönség a 60-dik születésnapját ily módon ünneplő házigazda, Markó Iván együttesének, az idén tíz éves Magyar Fesztivál Balettnek Ravel: Boleró zenéjére komponált táncjátékát, tudtuk meg a szervezőktől.

Bensőséges hangulatot teremtett, hogy a művészek egy-egy anekdotát, kutyás-állatos történetet osztottak meg a nézőkkel, akik között művészek, közéleti személyiségek, állatorvosok, állatotthonok és alapítványok munkatársai is helyet foglaltak. Az állatvédők képviselői apró figyelmességgel: csodás sárga rózsákkal és az eseményről névre szóló címkével ellátott hazai vörösborral köszönték meg a művésznőknek, illetve művészeknek a fellépést.

Sokakat megríkatott a műsor befejezéseként CD-ről megidézett Hofi Géza Egy kiöregedett vadászkutya című dala, amiért Markó Iván a nézőtéren ülő Hofi Ildikónak rózsacsokorral és kedves szavakkal mondott köszönetet. A szakmai körökben is elismerést keltő gáladélután bevétele ? egymillió-ötszázötvenezer forint ? 14 tonna állateledel formájában, pályázat útján került a rászoruló állatmenhelyekhez.

Szóljon hozzá!