ZETApress

hírportál

Megsérülten cserbenhagyva

A Noé Állatotthon Alapítványhoz az elmúlt héten kettő olyan súlyos eset is érkezett, ami különös kegyetlenségről vagy hanyagságról árulkodik. Amikor az ember megkínzott, sérülten magára hagyott állatot talál, nehéz megállapítani, hogy egyszerű hanyagság vagy szándékos állatkínzás áldozata-e az azonnali segítségre szoruló négylábú.

Az utóbbi napokban több, súlyosan sérült állat került a NOÉ Állatotthon Alapítványhoz. A tavalyi év a válság éve volt. Az emberek elszegényedése természetesen a kedvtelésből tartott állatokra is kihat, hiszen kevesebben tudnak gondoskodni kedvenceikről, az anyagi, társadalmi bizonytalanság miatt megsokszorozódott a feszültség az emberekben. Emiatt egyre több kutya és macska kerül az utcára, egyre többen sérülnek meg közúti balesetekben vagy esnek áldozatul emberi brutalitásnak, és az amúgy is leterhelt állatvédő alapítványok gondozásába egyre több sérült, költséges gyógyíttatású állat kerül.

A hét közepén a Budapest belvárosából, a VI. Paulay Ede utcából érkezett az Alapítványhoz a riasztást, hogy egy elütött, valószínűleg gerinctörött cica fekszik az utcán. Az Állatotthon önkéntesei azonnal szervezni kezdték az állat mentését, így az rövid időn belül állatorvoshoz kerülhetett. A 4 hónap körüli, hófehér kiscicának nem a gerince törött el, hanem jobb hátsó lába szakadt ki gyakorlatilag tőből. Valószínűsíthetően egy autó még meleg motorházába mászott fel a hideg elől, ott elaludt és a beindított motor okozta életveszélyes sérülését.

A NOÉ Állatotthon állatorvosai amennyire lehetett sterilizálták a sebet, és amputálták a csonkot. A cica ? aki a keresztségben a Paula nevet kapta ?, jól viselte a beavatkozást, rendkívül bújós, kedves, kommunikatív, játékos macska. Az Alapítvány gondozásában, az utóbbi időben, több olyan macska is volt, akiknek lábát amputálni kellett, a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az állatok három lábbal is teljes életet tudnak élni.

Szintén lakossági bejelentés alapján került a NOÉ Állatotthon gondozásába egy súlyosan sérült, elhanyagolt, életveszélyben lévő kutya. A 3-4 év körüli kant talán más kutyák támadták meg hetekkel ezelőtt, és súlyosan megsebesítették a nyakát, a bőrt körülbelül másfél tenyérnyi helyen letépve. Bár a kutyának volt ?gazdája?, az nem kezelte a súlyos sérülést, ezért az csúnyán elfertőződött, folyamatosan csöpögött belőle a genny, és több méternyire is érezni lehetett a rohadás bűzös, édeskés szagát.

A ?gazdit? ez roppantul zavarta, így elhatározta, hogy most már ideje a problémával kezdeni valamit: gondolta, agyonveri a kutyát. A szomszéd lépett közbe, elhozta a kutyát és a NOÉ Állatotthon Alapítvány segítségét kérte az elhelyezésében. Az azonnali orvosi ellátás során a sebét kitisztították és antibiotikumokat, láz- és fájdalomcsillapítókat kapott. Mivel a bőr nagy területen leszakadt a húsról, így a Csuklyás nevet kapta.

Csuklyás azóta szépen gyógyul, szinte hang nélkül tűri a fájdalmas kezeléseket, nagyon együttműködő, kedves kutya. Sérülései nem új keletűek, a sebszélek már több naposak, és a seb elfertőződött, így összevarrni már nem lehet, a hasonló esetekben jól bevált cukorterápiával kezelik az Állatotthon önkéntesei. Teljes gyógyulás után természetesen mindkét állat felelős, szerető gazdit keres! Gyógyulásuk és sorsuk alakulását mindenki nyomon követheti az Alapítvány honlapján.

Szóljon hozzá!