ZETApress

hírportál

Komáromi várjátékok

Az ErődFeszt 2018 idén is egyedülálló műsorral rukkolt elő ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Ó utcai MM Pub Étterem és Kávéházban.

A szakmában elismert musical-, és prózai színészekkel, zenészekkel, élő színpadképekkel tarkított előadások (várfal ostrom, huszárok, lovak, fegyverek), illetve a koncertek, a korhű hadijátékok, és a helyszín varázsa, olyan pluszt generál a nézőkben, ami egy kőszínházban vagy fesztiválhelyszínen nehezen éri el. Történelmi helyszín, egyedülálló élmény az ErődFeszt 2018.

A Monostori erőd ? Közép-Európa legnagyobb újkori erődje ? 1850 és 1871 között épült, és szerepel az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján. A hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a véd-műveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú kazamata-hálózatával. Ám az erőd, az utóbbi években nem csak emiatt került a figyelem középpontjába, hanem a színvonalas programok, fesztiválok miatt is. Ezek közé tartozik a nagy népszerűségnek örvendő ErődFeszt is, amely május közepétől szeptember végéig nyújt kiemelkedő szórakozási lehetőséget azoknak, akiknek a történelmi helyszín bejárása, megismerése mellett, a színház és a zene is fontos részét képezi a kikapcsolódásnak.

Vizeli Csaba, a Monostori Erőd ügyvezetője, egyben a Magyarock Dalszínház alapítója, komáromi születésű, és minden tevékenységét a város, illetve a lokálpatriotizmus határozza meg, így évről-évre azon dolgozik, hogy színvonalas produkciókkal, programokkal hívja fel a figyelmet az erődre. A Dalszínház ráadásul az egyetlen olyan társulat ma Magyarországon, amely kizárólag zenés produkciókat, és magyar musical-eket állít színpadra, az ismert daraboktól a saját alkotásokig.

Június 1-jén A kőszívű ember fiai lesz az első kiemelt esemény az ERŐDFESZT 2018-on. Jókai klasszikusa ebben a környezetben egyedülálló élményt nyújt a musical kedvelőinek. ? A darabot két éve készítettük az 1848-49-es szabadságharc évfordulójára, mert nem kérdés, hogy Jókai Mór és Klapka György városa, a szabadságharcról híres, ahol az utolsó döntő pillanatok zajlottak, és augusztus 3-án győztes csatát ünnepeltek. Ezt a musical-t színházban játszottuk már, de kiemelkedő eseménynek számít, hogy bemutatkozhat az erőd falai között, ahol hagyományőrző csatákat láthatnak, ágyúkkal, huszárokkal, ráadásul egy igazi várfalat tudnak megostromolni a darabban, így azt gondolom, hogy a szereplőgárda, a dalok, a kosztümök, és a méltó történelmi helyszín egyedi színházi élményt nyújt majd ? mondta Vizeli Csaba. Főbb szerepekben: Nagy Anikó, Mahó Andrea, Csengeri Attila/Egyházi Géza, Derzsi György, Tóth Renáta, Sipos Imre, Balogh Gábor, Pál Tamás, Makrai Pál, Gerdesits Ferenc, Ruttkay Laura, Másik Lehel.

A XIX. század után a jelenbe, a foci világbajnokság margójára, a tízmillió szövetségi kapitány hazájába repít a Futballáb című fergeteges musical comedy, amelyet Vizeli Csaba, Magyar Attila és Trecskó Zsófia írt (előbbi kettő rendezi is, zenéjét Másik lehel jegyzi), és olyan sztárok keltik életre az elképzelt kisváros futball-őrültjeit, akik semmitől sem riadnak vissza a szent cél érdekében, mint Magyar Attila, Barabás Kiss Zoltán, Baronits Gábor, Háda János, Fejes Szandra és Makrai Pál. Az ősbemutatóra június 15-én kerül sor, de a futballt, és a Rejtői bonyodalmakat, komédiát kedvelők 16-án is találkozhatnak a csupaszív felsőlápmezei társasággal, akik újfent bebizonyítják, hogy egy közös ügy, a rendőrtől a polgármesterig, a hentestől a naplopóig mindenkit képes megmozgatni, és csatasorba állítani.

? A púpos című musical felújításban kerül színpadra, sztár-szereposztásban. Igazi kalandos, romantikus, kosztümös musical, garantáltan csemege a rajongók számára. A szezon végén A három testőr Afrikában című klasszikus is beköltözik az erődbe, arra a helyszínre, ahol Bujtor István 1996-ban a filmet is forgatta. Ezenkívül a Magyarock dalszínház korábbi sikerdarabjai, a Made in Hungária, A padlás, a Macskafogó, mind színpadra kerülnek, de lesznek külső produkciók is, mint az Oscar, A brémai muzsikusok, de emellett 1848-as és II. világháborús Hadijátékra is sor kerül majd, ahol megelevenedik a történelem, és a haditechnikai eszközök, tankok, fegyverek mellett, a katonák mindennapi életébe is betekinthetnek. A Malek és Malek koncertre, a Nagy Retro Fesztiválra, amelynek sztárfellépője Dr. Alban lesz, az Oprerettgálára és az erőd saját programjaira (kalandfolyosó, kiállítások, a saját hajókikötő) is szeretettel várunk mindenkit! Ezt a történelmi barangolást, időutazást és egyedülálló színházi élményt mindenkinek érdemes átélnie ? mondta Vizeli Csaba a fesztivál további darabjairól és produkcióiról.

Szóljon hozzá!