ZETApress

hírportál

Visszatért Lúdas Matyi!

Március 21-től újra látható a Lúdas Matyi a Fővárosi Nagycirkuszban! Produkciónkat abból a célból hoztuk létre, hogy megmutassuk a társművészetek miként tudják egymást erősíteni egy rendhagyó előadásban. Ebbéli szándékunkat siker koronázta, a Lúdas Matyi immár 4. alkalommal tér vissza a Fővárosi Nagycirkuszba.

A Lúdas Matyi a cirkuszban produkciónkat elsősorban az általános iskolás diákoknak hoztuk létre, ugyanakkor az egész család számára szórakozást nyújt, függetlenül attól, hogy mikor ismerkedtek meg Fazekas Mihály költeményével. Előadásunkat április 2-án Húsvét hétfőig játsszuk ? tudatta Bali-Hatala Boglárka. Fotóink Urbán Ádám felvételei.

Előadásunk egyszerre merít az eredeti műből, a magyar népmesei motívumokból és ad választ korunk fontos kérdéseire úgy, hogy megmarad a tartalom és a mondanivaló. Történetünk üzenetét erős szimbólumokkal jelenítjük meg, ami az eredetivel ellentétben nem a furfangról és a bosszúállásról szól, hanem a belátásról, a fejlődésről, a megbocsátásról, arról, hogy mind lehetünk jobb emberek, és hogy erre embertársainknak is meg kell adnunk az esélyt.

Ezt pedig mind a cirkusz nyelvén, a cirkusz eszközeinek segítségével meséljük el, ahol a fejlődés és az odafigyelés ugyanolyan fontos, mint az alázat, a szorgalom, a bizalom, a szelídség vagy a hűség. Előadásunkkal közelebb hozzuk az iskolai tananyagot a diákok számára, és ezt a célt szolgálják az azt követő rendhagyó óráink is: március 21-én szerdán a házi állatokról tartottunk előadást a manézsban, március 23-án pénteken egy matematika órát a porondon.

A cirkuszpedagógiai program a világon számos helyen ismert és jól működő színház- és múzeumpedagógiai programok mintájára jött létre, amit a cirkusz széles körben kíván bevezetni Magyarországon. A kezdeményezés által a cirkusz aktív segítséget tud nyújtani nemcsak a reál, mint a matematika, biológia, fizika, de az egyéb társadalomismereti tárgyak elsajátításához is.

Szóljon hozzá!