ZETApress

hírportál

Európai Hálózat az Utazók Oktatásáért

ENTEEurópában közel félmillió tanköteles korú gyermek van úton ? köztük az utazó cirkuszművészek gyermekei ? akik az élethelyzetükből adódóan nem kaphatják meg a törvényben előírt oktatást. Minden gyermeknek egyenlő joga van a tanuláshoz, ezt a jogot kívánja biztosítani az ENTE, az European Network for Traveller Education projekt!

Magyarország már a január elejei 12. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál kísérő programjaként megtartott szakmai konferencián jelezte részvételi szándékát a programban, a 42. Monte-carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon megrendezett ülésen pedig csatlakozott is a projekthez. Erről idekattintva olvashatunk. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója képviselte Magyarországot az ülésen, ahol az EU-hoz az Erasmus + projekt részeként benyújtandó, mintegy 300 ezer eurós támogatási kérvény beadásáról döntöttek ? tudatta Bali-Hatala Boglárka.

Amennyiben sikerrel pályázik a projekt az EU-s forrásokra, úgy az elnyert támogatást az utazó gyermekek oktatására fordítják majd. A tervek szerint minden utazó gyermek megfelelő technikai eszközt (laptop, fejhallgató, tablet, stb.) kap, valamint felcsatlakozhat egy olyan internetes felülethez, amelyről távoktatás segítségével kaphatja meg a szükséges képzést. A projekt egész Európát átszeli majd, a tervek szerint nyelvterületenként alakítják ki a központokat.

A magyar nyelvi központ az elképzelések szerint a Baross Imre Artistaképző intézetben kap majd helyet. A Fővárosi Nagycirkusz főállású munkatársat alkalmaz az utazó gyermekek képzésének, távoktatásának felügyeletére, szervezésére. Amennyiben a rendszer a teszthónapokban jól szerepel és annak működőképessége biztosított lesz, a tervek szerint az egyéb okokból utazásra kényszerülő gyermekek ? például élsportolók, zenészek, gyermekművészek ? is csatlakozhatnak a programhoz.

Szóljon hozzá!