ZETApress

hírportál

Díjak a Színészmúzeumban

A 26. Domján Edit-díjat Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja, míg a 17. Ivánka Csaba-díjat Nagy Zoltán, a terézvárosi Új Színház tagja vehette át délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen. Domján Edit 1972 karácsonyán 40. születésnapján önkezével vetett véget életének.

Ács Piroska, az Országos Színház-történeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatója emlékeztetett arra, hogy karácsony előtt immár hagyományosan adják át a három szakmai elismerést: a Domján Edit- és az Ivánka Csaba-díj mellett az Aase-díjakat. A Domján Edit Alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat. Odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján döntött a kuratórium, amelynek elnöke: Takács Kati, tagjai: Dunai Tamás, Nagy Imre érsebész, Keszég László, Szakonyi Károly, Urbán Balázs és Vajda Márta. Idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjakat Nagy Mari, a ferencvárosi Nemzeti Színház, Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Gazsó György, a terézvárosi Radnóti Miklós Színház és Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely színház művésze kapta.

Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az Aase-díjról szólva hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díjról van szó, amely a hozzáértő pályatársak döntését és elismerését közvetíti. ? A színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségekre, színes egyéniségekre, kiváló színészekre van szükség, mint a mai díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben egy egész élettörténetet elmondani ? mondta a helyettes államtitkár. ? Megszokott dolog, hogy a főszereplő kap nagy hangsúlyt, pedig az epizódszereplők sokszor hatásosabban, érzékletesebben és közérthetőbben közvetítik egy mű mondanivalóját és hangulatát. Bár a színházi emlékezet elsősorban a főszereplőket őrzi meg, semmilyen előadás nem működne epizodisták nélkül ? hangsúlyozta.

Az Aase-díjat, amelyet minden évben két nőnek és két férfinak ítélnek oda, Gobbi Hilda (1913?1988) alapította végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok főszereplői, az epizódszerepek megformálói számára. A díj Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Mint Krucsainé Herter Anikó felidézte, Gobbi Hilda a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta nagy sikerrel a szerepet. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagjai: Udvaros Dorottya, Ráckevei Anna, Egri Márta, Gáspár Tibor és Márton András színművész. Udvaros Dorottya a díjazottakat méltatva kiemelte, hogy a kuratórium egyetértésben szavazott a művészekre.

Az Ivánka Csaba (1948?1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari- és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat, amelyet idén Nagy Zoltán színművész kapott, egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente. Az Ivánka Csaba-díj kuratóriumának képviseletében Papp Zoltán, Kubik Anna színművész és Bartos Zsóka művészeti referens, a Magyar Színházi Társaság képviseletében Keszég László elnök és Vajda Márta ügyvezető titkár vett részt az ünnepségen.

Szóljon hozzá!