ZETApress

hírportál

Egyensúly a művészetekben

Újabb fejezetéhez érkezett hétfőn este az ARTista Café a Fővárosi Nagycirkuszban. Ez alkalommal az egyensúlyról volt szó, amellyel kapcsolatban a tánc, a színház, az irodalom, a zene, a pszichológia és a cirkusz szakavatott mesterei osztották meg gondolataikat a közönséggel ? tudatták sajtósaik.

A beszélgetés közben maguk a vendégek is katartikus élménnyel gazdagodtak: valamennyien felismerték, hogy bizony ? az életben bár látszólag merőben más területen dolgoznak ? az egyensúlyra törekvés, a belső harmóniából fakadó építkezés a közös pont közöttük. Balansz, harmónia, kiegyensúlyozottság, magunkba és a partnereinkbe vetett hit és bizalom ? aki színpadra vagy porondra lép, vagy bármilyen alkotómunkát végez, ha gondolatokat, érzelmeket, üzenetet szeretne közvetíteni a közönség felé, akkor ezek a fogalmak elengedhetetlenek.

A zenében például nemcsak a hallgatósággal, önmagunkkal kell egyensúlyt kialakítani, hanem magával a hangszerrel is, amely a társunk, hozzánk hasonló módon lelke van. A színházban is elengedhetetlen az egyensúly, hiszen a művészek közösen hoznak létre egy előadást, amelyben minden szónak, minden színpadon tett gesztusnak kifejezőnek kell lennie, élnie kell. Az artisták esetében is nélkülözhetetlen az egyensúly, nélküle nem sikerül a trükk, elmarad a produkció. Lám-lám. Ezek a gondolatok ugyan elindulnak bennünk, de aztán magával viszi a nézőtársak által tömött villamos szűkössége, vagy elnyomja a mindenkit szabálytalanul előző autós feletti mérgünk. Beszélnünk kell róla, hogy tudatosuljanak, tudatosulniuk kell, hogy megértsük őket. Gondolatébresztés, beszélgetés, életünk mozgatórugóinak feltárása volt a célja a legutóbbi ARTista Cafénak ? sikerrel.

A már tegnap jelzett ARTista Café vendégei: Kiss József, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze, Matola Dávid, a Pécsi Balett táncművésze, Bizják Gábor Artisjus-díjas kürtös, Andó Sándor pszichológus, a Honvéd Kórház Pszichológiai Osztályának vezetője, Fekete Péter, a MACIVA igazgatója, Simon Árpád artistaművész voltak, kérdezőjük: Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára volt. Fotóink Urbán Ádám felvételei.

Tudta Ön, hogy Simon Árpád kiváló artista, obermann ? aki az est díszvendége volt ? az idén tölti be 90. életévét? A művész 1947-ben vizsgázott az Artista Iskolában, bejárta az egész világot, fellépett Louis Armstronggal, egyensúlyozásban a legjobbak közé tartozott. Munkáját alázat, tisztelet és tehetség övezte, kitüntetésben, elismerésben soha sem részesült. A következő ARTista Café ? amelyet november 2-án 18 órakor rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban ? témája: Együttélés és együttműködés az állatokkal, ember és állat viszonya a színpadon. A Balance című műsor aktuális előadásairól honlapjukon folyamatosan tájékozódhat.

Szóljon hozzá!