ZETApress

hírportál

Gábriel sikere

Hatalmas sikert aratott a Gábriel Show. Farkas Gábor Gábriel első önálló nagy-koncertjét tartotta április 18-án szombaton este a budai MOM-ban, melynek aznapi összpróbájáról mi is beszámoltunk. Fülbemászó melódiák, különleges énekhang, magával ragadó látvány ? ezekben lehetett része a show közönségének.

A laza eleganciájáról ismert énekes ezúttal még többet mutatott meg sokoldalúságából. A koncert elején megjelent, mint Farkas Gábor, hogy felkonferálja ? saját magát ? Gábrielt és a közönségnek tartott egy úgynevezett Nézőművészeti Egyetem előadást arról, hogyan lazuljanak el, és érezzék jól magukat már az első perctől kezdve. A geg működött: mikor visszatért Gábrielként, hogy a nyitó számot elénekelje, a hallgatóság álló ovációval fogadta őt, zenekarát, a táncosokat és láthatóan mindenki jól érezte magát.

A nagy-koncerten egymást követték a magyar és amerikai könnyűzene klasszikusainak feldolgozásai és négy vadonatúj medley, vagyis tematikus dalok egyvelege. Gábriel elegánsan uralta a színpadot, éneklés közben könnyedén együtt mozgott a négy csinos lányból álló tánckarral. Az est alatt többször is átöltözött, két általa nagyon kedvelt divattervező ? Herczeg Zoltán és Maár Róbert ? zakóit és csokornyakkendőit mutatva be. Az outfit váltáskor mindig valami poénnal tért vissza az énekes: a jazz sztenderdek és örökzöld slágerek között meglepetésként, kortárs könnyűzenei slágerekből idézett néha, mint például az I’m Sexy And I Know It-ból, vagy a Gangnam Style-t imitálva megtáncoltatta az egész közönséget, de olyan is volt hogy egy hatalmas fehér tolldíszben tért vissza és énekelte el a Copacabana-t a Gru című rajzfilmből ismert minyonok nyelvén, ami úgy hangzott: Mokabanana…

Frank Sinatratól kezdve, Liza Minnellin, Cole Porteren, a Queenen, Beyoncen, Alicia Keysen, az Aeorsmithen, Billy Joelen, Hollósi Ilonán, Szécsi Pálon keresztül Máté Péterig rengeteg előadó melódiája megszólalt Gábriel és fúvósokkal kiegészült zenekara előadásában. Az énekes az est vendégeivel ? Csobot Adéllal és Gájer Bálinttal ? is elénekelt egy-egy duettet. A két részből álló show végén a közönség többször visszatapsolta a produkciót. A harmadik ráadásnál a MOM Kult akusztikáját felhasználva, Gábriel mikrofon nélkül, egy szál gitár kíséretében énekelte el a Fly Me To The Moon című dalt, melynek végén elegánsan összezárult a függöny és egy búcsú csókot dobva fantasztikus közönségének az utolsó sor így hangzott: In other words, I love you! vagyis Más szavakkal, szeretlek!

? Ez volt életed első önálló nagy-koncertje Budapesten. Hogy érzed magad? ? kérdezte a Gábriel Sajtó koncertje után az énekest. Fotóink Kiss Csanád felvételei.

Gábriel: Nyugodtnak.

? Sok volt az izgalom előtte?

G: Csak mint egy laboratóriumban a kísérlet alatt. De a számításaink bejöttek és valami olyasmi született, ami eddig még nem.

? Két általad kedvelt tervező zakóit viselted felváltva. Mit szeretnél üzenni ezzel?

G: Választhattam volna egy tervezőt és egy tervezőtől egy-két zakót, de annyi megosztottság van ma jelen a hétköznapi életünkben is, hogy úgy döntöttem, az általam kedvelt két nagy férfi divattervezőt megkérdezem, mit szólnának, ha mindkettejük kreációit viselném? Nem lepődtem meg, mert bíztam mind a kettejükben, hogy egyszerre igent mondanak az együttműködésre. A féltékenység és az irigység olyan rossz tanácsadók, amelyek zavart okoznak az erőben. Már Yoda is megmondta. Az egymás tisztelete, az együttműködés, az egységtudat számomra nagyon fontos értékek, és ezzel is szerettem volna példát mutatni a színpadon. Úgy éreztem, ez a geg a közönség számára is szórakoztató volt.

? A vendégek terén sem voltál megalkuvó, nem egy, de rögtön két énekest is meghívtál. Miért pont Csobot Adélra és Gájer Bálintra esett a választásod?

G: Mindketten egy tehetségkutató műsor után kezdtek szólókarrierbe. Csobot Adélt zenei producerként támogattam a zenekarommal együtt, míg Gájer Bálintnak a zenei koncepcióban és a zenekarom fúvós karának megosztásával igyekeztem segíteni, hogy ez a műfaj a legmagasabb minőségben legyen képviselve mindenhol. Adél frissessége, energiái, bája, előadókészségei igazi varieténaivára jellemzőek, Bálintot kiművelt hangja, könnyed tartása, sajátos humora teszi igazi swing előadóvá. Büszke vagyok rá, hogy kollégájává és barátjává válhattam Bálintnak, akinek egyfajta mintát jelentett a 12 éve elkezdett swingért tett törekvésünk. Sok olyan erénnyel rendelkezik, amellyel én nem, így kiegészítjük egymást. Mindkettejük tehetsége lenyűgöz, kiváló partnerek. Örülök, ha lehetőségem van megosztani ilyen fiatal tehetségekkel a színpadot.

? A koncerten egyszer csak felmutattál egy papírt, amelyre az volt írva: Na és akkor mi van? Mit jelképez ez számodra? Mire használod?

G: Nem szeretem a negatív feszültséget a színpadon, a pozitívat viszont igénylem. A megoldhatatlan helyzeteken való kesergés időpocsékolás, ezért reggel kinyomtattam minden közreműködőnek a műsorsorrend mellé ezt a mondatot. Egész nap egyetlen hangos szó, vagy panasz nem hangzott el. Mindenki a megoldást kereste és segítette egymást. Ez egy csapatmunka. Én csak az óra mutatója vagyok.

? Lenyűgözőek voltak a tematikus medley-k is. Mi a célod velük?

G: A show és a revü műfajának megújítása. Annyira felgyorsult a világ, hogy nem minden mesét hallgatunk meg elejétől a végéig, viszont például egy Shakespeare kivonatot könnyebben elolvasunk. Olyanok voltak ezek az egyvelegek, mint sok tanulság összefűzve. A célunk, hogy ezzel még izgalmasabbá és sokszínűbbé tegyük a zenei dramaturgiát és hidat képezzünk a klasszikus és modern könnyűzene szerelmesei között. Számomra a visszaigazolás az, ha egy 78 éves hölgy Beyoncét, Gnarls Barkley-t, Alicia Keys-t swingben meghallgatva boldogan tapsol a 12 éves kislány mellett, aki pedig Máté Péter, vagy Frank Sinatra slágereit szereti meg általunk.

? Az átöltözésekkor mindig kortárs egysorosokkal tértél vissza… Imádta a közönség! Honnan az ötlet?

G: Ez egy bevált effektus egyébként a revüben, az átkötő zenék, a szignálok, a reprízek, intrók, zenei idézetek használata. Pontosan arra valók, amire mi is használtuk, hogy elválasszon egymástól különböző stílusú ás érzelmi mélységű dalokat, úgymond rebootolja az emberek energiáit. Olyan ez, mint egy csésze kávébabot megszagolni két parfüm között.

? Telt ház, standing ovation, vastaps… Mindent megmutattál, ami a fejedben járt?

G: Amíg élek, ez nem fog sikerülni ? neveti el magát.

? Mi jön ez után? Milyen terveid vannak?

G: Egy picike pihenő kijár a fantasztikus alkotótársaimnak is, akik a hangszerelésben és a zenei kíséretben ilyen kiváló társaim voltak ebben a nagy produkcióban. Most viszont teljes gőzzel a Jazzy Tower EXTRA: Swing & Sanzon estre készülünk a zenekarommal, ahol olyan művészekkel lépünk majd egy színpadra, mint Szűcs Gabi, Micheller Myrtill és Szabó Ádám.

Szóljon hozzá!